TeknologiTophistorie

EU kræver at du selv skal kunne skifte mobilbatterier

Mobilbatterier skal kunne skiftes af ejeren selv, kræver EU i et nyt lovforslag, der skal nedsætte mængden af elektronisk affald.

Der var engang, hvor man uden problemer selv kunne skifte nedslidte mobilbatterier. Sådan bliver det måske snart igen. I Bruxelles er de nemlig blevet enige om et udkast til en ny lov, der kræver, at batterier i forbrugerelektronik skal kunne udskiftes af forbrugerne selv.

Det er umuligt på stort set alle nyere smartphones. I hvert fald hvis man ønsker at garantien fortsat skal dække. I stedet skal det foregå på et autoriseret værksted. I værste fald dør telefonen sammen med batteriet. Og det er lige præcis det, de nye krav skal lave om på. For miljøets skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Tre et halvt år efter, at lovgivningen træder i kraft, skal batterier i bærbare enheder designes, så forbrugerne nemt selv kan skifte og udskifte dem,” står der i pressemeddelelsen fra EU.

Forslaget er endnu ikke stemt igennem, men Parlamentet og Rådet er nået til enighed om aftalen, så en vedtagelse virker som en formssag. Det oplyses dog ikke, hvornår den nye lov træder i kraft, og herfra er der tre et halvt år til den gælder for producenterne.

Det bliver også producenternes egen hovedpine at finde ud af, hvordan det skal kune lade sig gøre. Der er altså lagt i kakkelovnen til store ændringer på designet af smartphones.

EU har i de senere år lavet flere benspænd for producenterne af forbrugerelektronik. I oktober vedtog EU-parlamentet et lovforslaget om en fælles ladestandard i form af USB-C. Apple har allerede bekræftet, at iPhone 15 vil få USB-C stik for at kunne leve op til EU’s krav.

Den såkaldte Digital Markets Act, der træder i kraft i 2024, har til formål at tøjle de store tech-giganter. Loven har angiveligt fået Apple til at forberede en åbning af iPhone for App Store-butikker fra tredjepart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.