DEL

CES-messen i Las Vegas er netop overstået og selv om der manglede de store, revolutionerende nyheder, så var der masser af interessante dimser på udstillingen. Vi har samlet en bunke af dem her – brug pilene til at navigere:

1Carl Zeiss smart glasses


Det er rart at se, at ”traditionelle” producenter oftere og oftere besøger dimseland. Zeiss har allerede (mere end) en fod indenfor på kamerafronten, men går nu all-in på et par briller, der har nogenlunde samme funktionalitet som hedengangne Google Glass. Det gode er, at de ikke ligner wearables; de ligner et sæt helt almindelige briller. Ja, faktisk er der mulighed for at få funktionaliteten i alle former for stel – sportsbriller, dagligdags, læsebriller, etc. Funktionaliteten er afhængig af de apps, der bliver tilgængelige, men Google Maps og sportstrackere ligger lige til højrebenet. Læs mere om Carl Zeiss Smartglasses her.

2LEGO WeDo 2.0


Vi voksne har LEGO Mindstorm, men det populære robotsæt er temmelig ambitiøst for poderne. Til det formål har LEGO netop opdateret sin WeDo-serie til 2.0. Sættet kombinerer programmering og robot-bygning med leg, og gør det blandt andet muligt at bygge Mini Milo; en lille en-øjet robot der kan programmeres via LEGOs læringssystem. I forhold til den første udgave af WeDo kræves der ikke længere kabler – robotten er trådløs ved hjælp af en Bluetooth-forbindelse – og så kan softwaren bruges både på Windows, Android og iOS. Startsættet indeholder 16 opgaver, der løbende stiger i sværhedsgrad. Læs mere om LEGO WeDo 2.0 her.

3Withings Go


Det interessante ved Withings nye sportstracker er ikke, hvad den gør – den tæller skridt og kalorier – men det, den ikke gør: Løber tør for batteri. Ifølge Withings kan den holde sig gående i op til otte måneder på en opladning. Det er lige så længe som en Superlige-sæson. Forklaringen skal blandt andet findes i skærmen, der er af e-blæk-typen der kun bruger strøm, når den skifter skærmbillede. Den samme type skærm som bruges i ebogs-læsere som Kindle. GO er ikke nogen voldsomt acvanceret sportstracker; den kan tælle skridt, registrere løb og svømning, og så holder den øje med din søvn. Til gengæld bliver den forholdsvis billig – forvent at kunne købe den for en plovmand, når den rammer butikkerne. Læs mere om Withings GO her.

4LG Signature OLED G6


LG sidder helt foran i bussen, når vi snakker OLED-fladskærme, og G6’eren her er flagskibet, der viser al LGs kunnen. Det er vores våde drøm at kunne sætte krabaten op i stuen derhjemme. Den kommer i to størrelser på 77 og 65 tommer, har 4K-opløsning med HDR-teknologi og er desuden udrustet med en imponerende Harman Kardon 4.2-soundbar på 60 watt. Så er både lyd og billede klar til vilde skærmoplevelser. Samtidig er den helt uvirkelig tynd; LG kalder designet for Blade Slim Design og omfatter et bagpanel i farvet glas. Det giver en profil på mindre end 5 millimeter på selve skærmen (lydbaren er integreret i foden, der fylder en del mere). LG forventer at G6 kommer på markedet i løbet af første halvdel af 2016 til en pris på under 10.000 dollars. Det bliver omkring 100.000 kroner herhjemme. Læs mere om LG Signature OLED G6 her.

5Segway Advanced Personal Robot


Det gyrostyrede køretøj Segway har aldrig rigtig levet op til sit potentiale. Det skyldes måske prisen, der herhjemme starter ved 60.000 kroner – altså det samme som en spritny mikrobil. Men hvad nu, hvis du fik en robot oven i hatten? Den seneste Segway kan nemlig, i bedste Transformers-stil, omdannes til en stemmeaktiveret robot, når du ikke bruger den til at køre rundt på. Robotten kan “fornemme” sine omgivelser, genkende objekter, mennesker og stemmer – og et udviklerkit skal sørge for, at der kommer masser af funktionalitet. Styresystemet er Android. Robotten er udviklet af Intel i samarbejde med firmaet Ninebot, der købte Segway i april sidste år. Den er da også baseret på Intel-teknologier; den drives af en Intel Atom-processor og kamera-“øjnene” er udstyret med Intels RealSense-teknologi. Som køretøj har Segway en rækkevidde på 30 kilometer, med en topfart på 18 kilometer i timen. Læs mere om Segway Advanced Personal Robot her.

6Phāz Model P5 Digital Headphones


Rygterne hævder at Apple har tænkt sig at fjerne hovedtelefonstikket i den kommende iPhone 7, så hovedtelefoner skal tilsluttes enten trådløst eller via Lightning-stikket. Phāz har taget forskud på glæderne med Model P5, der tilsluttes via enten Lightning eller micro-USB. En løsning der gør, at Phaz kan omgå mobilens lydkredsløb og lade hovedtelefonernes indbyggede DAC håndtere musikken i stedet – med en væsentlig kvalitetsøgning til følge. Nå ja, og så har Phāz også udstyret P5 med deres ”charge while you are listening”-teknologi, der gør det muligt at bruge hovedtelefonernes indbyggede, genopladelige batteri til at lade mobilen op. Batteriet, der giver P5 10 timers levetid, kan lade en iPhone op til 70 procent. Læs mere om Phāz Model P5 her.

7Ehang 184


Kinesiske eHang overraskede alle med sin nye drone, eHang 184, der er en 5,5 meter lang drone med plads til en enkelt passager og et stykke håndbagage. Ja, den kan fragte mennesker. Der er også indbygget aircondition og læselys, og alt foregår fuldstændigt uden at passageren skal røre noget. Altså undtagen den Windows-tablet, hvorpå man indtaster sin destination. Når det er gjort, flyver dronen helt af sig selv frem til destinationen. Dronen kan flyve i cirka 23 minutter på en opladning. Rækkevidden er dermed omkring 30 kilometer, for dronens topfart er 100 km i timen. Når den er landet, kan den oplades i to timer – og så er den klar til at flyve retur. eHang 184 kan flyve op til cirka 3,5 kilometers højde – men firmaet forventer, at den “normale” flyvehøjde bliver højst 500 meter – ellers vil det koste for meget på batterilevetiden. Dronen er testfløjet i dens hjemland Kina uden ulykker, men vi tvivler på, at den får adgang til det europæiske luftrum lige med det samme … Læs mere om eHang 184 her.

8Sevenhugs Smart Remote


Først flød bordet med fjernbetjeninger. Nu har mobilen overtaget rollen og nu flyder den med apps, der kan fjernbetjene alle de Internet of Things-enheder, du har i hjemmet. Denne fjernbetjening vil fjerne mobilen fra ligningen. Ved hjælp af en række såkaldte ”beacons”, ved fjernbetjeningen automatisk, hvor den befinder sig og hvad du peger på – og den beamer automatisk den rette skærm med de rette knapper på skærmen. Hvis den virkelig fungerer, som den er tiltænkt, så kan den overtage kontrollen med tv’et, lyset, termostaten, musikken, vaskemaskinen og meget mere, mens mobilen kan få lov til at blive i lommen. Læs mere om Sevenhugs Smart Remote her.

9Nikon KeyMission 360


Det lader til at actionkameraerne for alvor er ved at blive voksne. Først fik de 4K-optagelse. Det seneste skridt er 360 graders video. Nikon entrer et marked, domineret af GoPro, med KeyMission 360, der har hele to linser, der kan optage alt hvad der foregår omkring kameraet. I 4K vel at mærke. Dermed er den oplagt til at optage indhold til de nye virtual reality-headset, der rammer markedet i løbet af året. Kameraet er bare en kende større end en GoPro, men det er naturligvis både vand- og stødsikkert. Kameraet har desuden indbygget wifi og Bluetooth. Nikon har endnu ikke afsløret prisen, men mon ikke den er noget højere end vi er vant til, når vi snakker action-kameraer? Læs mere om Nikon KeyMission 360 her.

10HTC Vive Pre

Apropos virtual reality; HTC lancerede på CES sin Vive Pre, der er en udviklerudgave af deres virtual reality-system. I modsætning til den meget omtalte Oculus Rift, så er HTC Vive noget mere avanceret, idet den kan ”se” rummet omkring dig. Med Rift på hovedet er der risiko for at vade direkte ind i en bordkant eller en dør – det sker ikke med Vive. Ved hjælp af Chaparone-softwaren advarer systemet dig, hvis du nærmer dig et farligt område. Funktionen kan også aktiveres manuelt – så behøver du ikke at fjerne hjelmen, når du skal have et sip af colaen. Vive Pre kan forudbestilles i slutningen af februar, men der er ikke nogen informationer om prisen. Vores gæt: Minimum 10.000 kroner. Læs mere om HTC Vive Pre her.

11Kommentarer