Streaming hardwareTophistorie

Anmeldelse: Apple TV 4K 2022

Det nye Apple TV 4K er mest for dem, der vil bruge deres boks til gaming - på sigt, i hvert fald

Indrømmet – jeg har altid elsket Apple TV. Den (relativt) lille boks er især god for dem, der i forvejen er i Apples økosystem, og den er samtidig ekstremt let at sætte op og bruge. Men jeg må også sige, at jeg de seneste år ikke har været imponeret over, hvordan udviklingen kun er gået meget langsomt på både hard- og software på Apple TV platformen. Spørgsmålet er så, om det har ændret sig på den nye version af Apple TV 4K der netop er landet. Svaret er, som det tit er, et njahhh…

Lidt mindre

Sammenligner man designet med de fleste andre streaming-enheder, er Apple TV faktisk lidt klodset. Det bliver en smule bedre i den nye udgave, hvor boksen er blevet en smule mindre – ikke voldsomt meget, men dog nok til at man kan se og føle det, og det er heldigvis tykkelsen der er blevet mindre, hvilket vil gøre det lettere at sætte Apple TV op bag et tv for eksempel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er der ikke meget at se. En ting der dog er kærkommen er, at fjernbetjeningen nu oplades via USB-C i stedet for lightning. I praksis betyder det ikke så utroligt meget, men det er rart at man efterhånden kan se frem til kun at skulle bruge den ene ledning til alt – både Apple og ikke-Apple.

God fjernbetjening

Fjernbetjeningen fik en overhaling ved sidste opdatering, og den er der faktisk ikke meget skidt at sige om. Touchfunktionen hen over knapperne øverst fungerer rigtigt fint – og fjernbetjeningen virker solid. Samtidig kan den altså nu oplades via USB-C, hvilket også gør den mere anvendelig. Den danske Siri lader endnu vente på sig, men der går vedholdende rygter om, at den er på vej – indtil den kommer er sideknappen genvej til søgning, hvilket fungerer fint. Man skal dog, som noget af det første, sætte “hjem”-knappen til at føre ud til forsiden frem for ind i Apple TV+ appen – og det er der gode grunde til.

Rod i softwaren

En af de ting jeg synes er mest irriterende ved Apple TV 4K er faktisk, at det hele er så fragmenteret i et hav af apps. Apple har egentlig selv prøvet at samle tingene i deres egen Apple TV+ app, men det er kun meget få udbydere der har tilføjet deres indhold til Apples platform. I praksis forvirrer det mere end det gavner at smutte forbi Apple TV+ appen, også selv om Apple faktisk har lavet noget ganske gedigent indhold.

Man skal logge ind i alle sine tjenester – undtagen hvis din tv udbyder, som eksempelvis Allente, har en aftale med Apple om at deres abonnement kan indlejres i din iCloud. Hvis de har det, vil du blive spurgt om du vil tilføje dit tv-abonnement til Apple TV og hente appen. Det fungerer sådan set fint nok – men det betyder altså ikke, at dine kanaler så også finder vej til Apple TV+ appen – de ligger i stedet i udbyderens app.

Har du tre eller fire tjenester skal du altså hoppe ud og ind imellem apps, og selv om multitasking faktisk fungerer udmærket på Apple TV 4K, så er det stadig ikke nær så intuitivt som det kunne være, hvis det var lykkedes Apple at samle alt indhold i deres egen app, så du kun skulle ud for at spille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gaming bliver bedre

Den nye processor, A15 Bionic, der er hjernen i det nye Apple TV 4K, er faktisk ganske imponerende. Der er da også en del spil til Apple TV – især hvis du har Apple Arcade. Og de kører super smooth – og det er lækkert, at man kan tilkoble sin controller fra en spillekonsol for eksempel. Problemet er så, at det endnu ikke er lykkedes Apple at få udviklere af de mere “seriøse” spil at hoppe på platformen, så der mangler altså tunge titler der virkelig kunne få “rigtige” gamere til at overveje at bruge Apple TV. Med A15 Bionic har Apple TV en ydelse, der faktisk kan måle sig med for eksempel PlayStation 4 og Xbox One – det har vores venner hos Flatpanels kigget på, og der burde altså være fine muligheder for udviklerne. Der kan selvfølgelig være udfordringer med distributionen, hvor de så vil skulle aflevere betydelige dele af indtægten til Apple via deres App Store. Men eftersom spillene formentlig vil være “halvgamle” alligevel, burde det stadig være muligt.

Nye formater

Der er kommet et ekstra HDR format på listen over understøttede format – HDR10+, hvilket er en konkurrent til det eksisterende Dolby Vision format. Om det er noget, du som almindelig bruger reelt vil se som en stor forbedring er nok tvivlsomt. Der skal i hvert fald et virkelig godt tv til for at kunne få glæde af HDR, sådan generelt. Men har du det, er det selvfølgelig rart at HDR10+ nu er på listen – omend det nok ikke alene er en grund til at opgradere.

For lidt nyheder

Faktisk ER der ikke særligt mange grunde til at opgradere, hvis du allerede har et Apple TV 4K i en nyere version. Men har du et præ-4K Apple TV er forbedringerne i det nye Apple TV absolut værd at tage med. Jeg ville dog ønske, at Apple ville give det hele en lidt mere alvorlig opgradering – og måske skulle de arbejde lidt hårdere på at få spiludviklerne til at udvikle spil til platformen. Som det er, er Apple TV en habil medieafspiller og en halvsløj gaming platform med potentiale til at blive mere en dag. Og som jeg skrev i starten af denne anmeldelse: Hvis du er i Apples økosystem er der ikke ret meget der kan konkurrere med Apple TV 4K.

Apple TV 4K 2022

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 1.299 kr

Apple TV 4K 2022 er en fin streaming boks, og hvis udviklerne ville kunne det også være en fin gamingboks til casual gamers. Men som det er nu, er der ikke mange grunde til at opgradere.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.