HovedtelefonerTophistorie

Anmeldelse: Sony WH-1000XM5

Sony WH-1000XM5 stiller op til kamp, når det gælder om at tilbyde markedets bedste støjreduktion. Og det er langt fra alt de kan tilbyde.

Forgængeren har høstet utallige roser. Sony har derfor klogt bevaret udgangspunktet og foretaget en række mindre ændringer på WH-1000XM5. Vi kan afsløre med det samme, at det er et sæt yderst kompetente hovedtelefoner, med et overflødighedshorn af funktioner. Præcis som man forventer fra Sony.

Designjusteringer er et plus

Sony har justeret på designet i forhold til WH-1000XM4. Mekanismen der holder kopperne fast på bøjlen er ændret. Nu holdes den enkelte kop fast i ét punkt, hvilket i min optik giver et pænere og mere helstøbt design. Man kan heldigvis stadig justere vinkler og hældninger, så de passer til hovedet, stort set frit.

Sony har desuden skrottet muligheden for, at de kan “knække på midten” og derved foldes sammen i så lille en positur som muligt. Kopperne kan vinkles halvfems grader og passer dermed i det medfølgende etui. Et etui der rent faktisk beskytter hovedtelefonerne og gør at jeg uden betænkeligheder kyler dem i tasken. Apple, tag noter!

Alle materialer føles enormt bløde, men samtidig som noget der kan tåle at blive brugt. Puderne om ørerne er virkelig behagelige, selv efter timers brug og bøjlen på hovedet er velpolstret. Personligt havde jeg dog valgt de sorte, skulle jeg købe dem.

Desværre har WH-1000XM5 ingen IP-rating. De er derfor ikke godkendt til vand af nogen slags, hvilket er ærgerligt. Det havde været betryggende at vide de kan tåle et regnskyl.

Støjreduktion og samtalekvalitet

Støjreduktionen i WH-1000XM5 er intet mindre end imponerende. Simpelthen. På en gåtur med vindstyrker der nærmede sig storm, var støjen stort set elimineret. I en grad så det næsten bliver surrealistisk. Det er en sværvægter i den kategori. 

Har man et øjeblik brug for at samtale, så registrerer hovedtelefonerne automatisk din stemme, pauser musikken og lader lyden trænge ind, så du kan bestille en kaffe eller lignende. Har du brug for at lytte efter lyde omkring dig, så kan du blot holde begge hænder på hovedtelefonerne, så er der fuld gennemgang. Så kan du stadig nå meldingen på banegården. Godt tænkt og enormt brugbart.

På samme gåtur foretog jeg et par telefonopkald, som med de fleste hovedtelefoner ville være en umulig opgave i stormvejr. Kun ved få lejligheder bad dem i den anden ende gentage mig selv, fordi vinden fik overtaget. Ellers var lydkvaliteten i begge ender klar og tydelig.

Lydkvalitet af høj klasse

Når hovedtelefonerne er koblet på telefonen – WH-1000XM5 er her testet i sammenhæng med en Google Pixel 7 Pro – så er der lydkvalitet for alle pengene. De understøtter naturligvis LDAC, som er Sonys egen proprietære trådløse lydstandard. Den betyder øget båndbredde over Bluetooth. Og uden at gå i detaljer om bitrater og hertz, så er konklusionen hurtigt klar. De lyder eminent!

Jeg satte min playliste til test af hovedtelefoner på, via Tidals Hifi-løsning. Man får fornøjelsen af ethvert guitarstrøg og små detaljer i produktionen. Bassen er typisk Sony tung og bastant, men de nye 30mm enheder taber aldrig pusten. Det er et sæt hovedtelefoner, der fik mig til at ville høre mere musik og opdage nye detaljer i ellers velkendte numre. 

Betjening og app

En af mine anker, da vi testede Sony LinkBuds S, var Sonys opbygning af den tilhørende app. Den er uændret og kritikken er derfor den samme. Man får ikke fornemmelsen, at den har fået samme mængde kærlighed, som hovedtelefonerne. Flere funktioner er ikke forklaret tydeligt. Andre blot uigennemskuelige. Det kan gøres langt mere intuitivt. 

Sony tilbyder en funktion, der “scanner” dit øre og tilpasser lyden derefter. Scanningen foregår med telefonens kamera. Altså skal man tage et billede af begge sine ører fra siden, hvilket åbenlyst kun kan foregå uden at kigge på skærmen. Samtidig forsøger en desperat taleassistent at dirigere dig til at indramme øret på præcis den rigtige facon. Det er alt i alt en halvsær oplevelse, hvis resultat ikke er åbenlyst.

Selve kontrollen på hovedtelefonerne er derimod godkendte. Der er to knapper på venstre side. Til skift af lydtilstande, gennemsigtig og støjreduktion, og Bluetooth-forbindelse. Højre side er derimod touch-sensitiv. Et strøg op eller ned justerer lydstyrken. Der kan pauses, skiftes sang og integrationen med Google Assistant kan aktiveres. Hovedtelefonerne kan læse dine notifikationer højt, ligesom du blot kan sige “Hey Google”. Det fungerer fortræffeligt. De understøtter ligeledes Alexa, som dog ikke er testet. 

Batteritiden på WH-1000XM5 er i mine øjne ligeledes godkendte. Jeg har set dem kritiseret for “kun” at holde 30 timer. Det er næsten en arbejdsuge, hvorfor jeg på intet tidspunkt har følt mig presset af batteriniveau. Blot tre minutter i opladeren giver tre timers øget spilletid. Det er kortere end jeg kan nå at hente en kop kaffe.

iNPUT mener…

WH-1000XM5 er uhyre tæt på de ultimative hovedtelefoner. I hvert fald i prisklassen. Du får uovertruffen støjreduktion og en lydkvalitet, som er detaljerig og tung på én og samme tid. Det giver en herlig dynamik, der passer til enhver musikgenre, som blev kastet efter dem.

Min største anke er den tilhørende app, som desværre virker fra en anden tidsalder end den overlegne teknologi, som den styrer. Det er ærgerligt, da det havde været prikken over i’et. Men WH-1000XM5 står uagtet tilbage som et fyrtårn, når der kigges ud over hovedtelefon-markedet. Skulle jeg købe et par i dag, så faldt valget herpå.

Sony WH-1000XM5

Design
Betjening
Lydkvalitet
Funktioner
Pris

3.200 kroner

Med markedets måske bedste støjreduktion og eminent lydkvalitet er dette et sæt hovedtelefoner, som ikke kan overses. Hverken i prisklassen eller generelt.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.