×
Mobil og tablets

Anmeldelse: Apple iPhone XS

iPhone XS er en fabelagtig smartphone til en uhyrlig pris.

iNPUT anbefaleriPhone XS er en fabelagtig smartphone. Så er det sagt. At holde den, er som at kærtegne et armbåndsur fra øverste hylde eller køre en tur i en dyr bil fra en klassisk bilproducent. iPhone XS er lavet med en bygge- og materialekvalitet, som selv schweizerne må misunde. Hver en samling er perfekt og knapperne er monteret fejlfrit uden den mindste slør, når de betjenes.

iPhone XS føles som om, den er håndsamlet med kærlighed af en urmager, der elsker sit job – og det er bestemt ikke kinesiske samlebånd, der dukker op i tankerne, når den ligger i hånden. På det punkt er det nærmest umuligt at finde en konkurrerende telefon, at sammenligne iPhone XS med. Den er, i ordets bedste forstand, enestående. Men den er også dyr. Rasende dyr. Du får sandelig lov til at betale for følelsen. Nøjagtigt, som var det et smykke eller en klassisk bil.

Identisk med sidste års model

iPhone XS
Nu i guld …

I virkeligheden er iPhone XS stort set identisk med sidste års model. Der er ikke ændret et hår på designet, men den har fået en række af de vanlig usynlige S-opdateringer såsom en helt ny processor, en forbedret skærm, et bedre kamera og en bedre vandsikring. De fleste ”nye” funktioner kommer fra styresystemet iOS 12, der også kan installeres på ældre enheder. Vil du være sikker på, at omverdenen kan se, at du har en splinterny iPhone XS, må du gå efter den nye guld-model. Det er den, vi har fået til test – og den er ikke så rædsom, som jeg frygtede. Jo, den er guld og den er bling, men ikke voldsomt usmagelig. Når det er sagt, så vælger jeg nok at investere i et cover til den …

En af forbedringerne i forhold til sidste års iPhone X er IP-certificeringen, der er rykket op i IP68, der er den højeste og bedste certificering der gives. Det betyder at telefonen teoretisk kan holde til at ligge på to meter vand i op til en halv time. Men lad være med at prøve. Til gengæld kan du nok være rimelig sikker på, at den ikke bryder ned, hvis du bruger den i regnvejr.

iPhone XS er blevet IP68-certificeret, så den er teoretisk vandtæt.

Forbedret skærm

Vi gav OLED-skærmen på sidste års iPhone X masser af ros, og i år er den faktisk blevet bedre. I hvert på papiret, for mine øjne kan ikke se forskellen; den leverer stadig sprudlende farver, dybe sortniveauer og stærk kontrast. Og så står den så skarpt, som er ikonerne skåret ud. Skærmen understøtter stadig HDR10 og Dolby Vision og dertil har Apple tilføjet 60 procent bedre dynamic range, hvilket skulle gøre detaljer i lyse og mørke områder endnu mere tydelige. Jeg afspillede både Blade Runner 2049 og Star Wars: The Last Jedi på skærmen og de så blændende ud. Læg dertil at lyden er blevet bedre også; med bedre stereoeffekt og en mere robust bas.

Processoren har også fået et hak. Det er Apples nye A12 Bionic-chip, der er den første smartphone-processor, der er produceret med 7-nanometer-teknologi. Uden at komme ind på nogen tekniske ørkenvandringer, så gør det, at der kan mases flere muskler ind på samme plads – og processoren er samtidig mere energieffektiv. Hastighed har aldrig været et problem på (nyere, red.) iPhones og således heller ikke her. Den blæser simpelthen afsted, lige gyldig hvad jeg kaster efter den. I GeekBench 4-testen scorer iPhone XS 4.768 og 11.155 point på henholdsvis single- og multicore. Det er, helt uden sammenligning, den højeste score jeg har oplevet på en smartphone – og scoren ligger i hver kategori ligger væsentlig over vores måling af iPhone X med iOS 11 sidste år. Det skal dog siges, at iOS 12 er stærkt medvirkende til hastighedsforbedringen. En test af sidste år X’er med iOS 12 installeret gav X’eren en markant højere score. Se vores tabel herunder. OnePlus 6 og HTC U12+ er de hidtil hurtigste Android-mobiler, jeg har testet.

Model Single-core Multi-core
iPhone XS 4.768 11.155
iPhone X (iOS 12) 4.250 10.514
iPhone X (iOS 11) 4.169 9.469
OnePlus 6 2.444 9.099
HTC U12+ 2.388 9.131

En tæt barbering

For første gang siden Apple introducerede sin Plus-serie, skal du ikke nøjes med et ringere kamera, når du vælger en mindre telefon. Kameraerne på iPhone XS og XS Max er komplet identiske. I forhold til sidste års model, har Apple forbedret kamera-teamet på bagsiden med en ny vidvinkelsensor med større pixels. Det er godt, for det giver bedre billeder i dårlig belysning. Tjek bare vores testbilleder nedenfor, hvor vi har skudt samme scene i både dagslys og natbelysning. Detaljegraden er imponerende på begge billeder og farverne er – efter min smag – helt perfekt balanceret.

Jeg har ikke haft mulighed for at a-b-teste kameraet med Huawei P20 Pro, der anses for at være det bedste på markedet, men nedenfor ses et sammenlignende skud med HTC U12+, der er nummer to på DXOMarks liste over de bedste mobilkameraer. Som det ses er billedet fra iPhone XS noget mørkere end HTC. Billederne er skudt i naturligt lys på forskellige tidspunkter af døgnet, så de er ikke direkte sammenlignelige. Men generelt synes jeg ikke, jeg oplever at XS’eren skyder mørke billeder; tværtimod virker de ofte mere naturlige.

Billeder tager med HTC U12+ (venstre) og iPhone XS (højre).

Til gengæld er jeg stadig ikke voldsomt imponeret over iPhones bokeh-effekt. Den har stadig store problemer med at adskille hår og andre mindre dominerende elementer fra baggrunden. Heldigvis har Apple gjort det muligt at justere på effekten i efterbehandlingen – og det kan nok redde et skud, der ellers er godt, ved at minimere eller fjerne bokeh helt. Et eksempel på hvor brutal effekten er, kan ses på billedet nedenfor, hvor undertegnede har fået en tæt barbering af bokeh-effekten.

En bokeh-barbering. Til venstre uden bokeh og til højre med fuld skrue.

Batterilevetid

Ifølge Apple har iPhone XS fået bedre batterilevetid end iPhone X – omkring en halv time bedre. Den er dog stadig stram. Jeg har det sidste år brugt en iPhone 8 Plus som primært mobil og fik et chok, da jeg skiftede til XS’eren. Der er væsentlig forskel på batterilevetiden – til 8 Plus’erens favør. Hvis du lader iPhone XS ligge uden at bruge den for meget, kan du muligvis få den til at holde et døgns tid – men er du en mere tung bruger, så vil jeg anbefale dig at holde dig i nærheden af en oplader. Alene ved at ligge natten over, tabte min XS’er fem-seks procent af batterilevetiden. Den burde være bedre på iPhone XS Max, der har et fysisk større batteri, men hvis der et punkt, hvor jeg virkelig trænger til en forbedring på iPhones generelt, så er det batterilevetiden. Ja, faktisk på mobiltelefoner generelt.

For tyndt, Apple!

Men så er der prisen. Den starter ved 8.899 kroner for den mindste model med lagerstørrelse på 64 gigabyte og det er i sig selv mange penge for en telefon. Men det, der trækker ekstra meget ned i min bog, er, at Apple sender et skrabet sæt på gaden. Lagerpladsen er trang, der er ikke længere adapter til hovedtelefonstik i æsken og den leveres med en blodfattig 5W-oplader, selv om telefonen understøtter hurtigladning. Vil du udnytte hurtig opladning må du en tur i butikken og købe både bedre 30W-oplader og et USB-C til Lightning-kabel, til en samlet pris på 628 kroner. Plus jackstik-adapteren, hvis du har brug for en sådan. Det er som at investere i en Ferrari uden dæk. Det er simpelthen for tyndt, Apple. Læg dog i det mindste en ordentlig oplader i æsken. Jeg har intet imod at Apple tjener penge, men jeg vil ikke føle mig snydt.

Skal, skal ikke?

Der er en verden til forskel mellem de ”gamle” iPhone-modeller (op til 8 Plus) og de nye X-baserede modeller uden hjem-knap. Har du en ældre iPhone, der skal skiftes ud, bør du efter min mening spare op, så du får råd til en X-model. TrueDepth-kameraet på X’ernes front åbner op for ansigtsgenkendelse – det bliver man lynhurtigt afhængig af – og X’erne virker bare mere lækre generelt.

Har du allerede en iPhone X fra sidste år, er der ikke umiddelbart nogen grund til at opgradere – med mindre du vil have den større skærm på iPhone XS Max. Forskellene mellem X og XS er simpelthen for små; og hastighedsforøgelsen indhentes næsten blot ved at installere iOS 12.

Vil du gerne have en iPhone X-model, men er du for nærig til at give knapt 9.000 kroner for en mobiltelefon, så vent en måneds tid og se, om ikke iPhone XR kan indfri dine behov. XR har LCD-skærm i stedet for OLED og så er den en kende tykkere, men ellers er indmaden den samme – inklusive hurtig A12-processor og TrueDepth-kamera. Til gengæld er prisen mere end 2.000 kroner lavere. Vi regner med at få iPhone XR til anmeldelse på iNPUT i løbet af et par uger.

Men. Isoleret set, så er iPhone XS som nævnt øverst en fabelagtig smartphone – og det er kun prisen der forhindrer mig i at give den topkarakter på samtlige parametre. Godt gået, Apple.

Apple iPhone XS

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Fra 8.899 kr.

iPhone XS er en fabelagtig smartphone, hvis eneste svaghed er prisen. Tænk på den som et dyrt ur. Eller et smykke. Så bliver prisen nemmere at sluge.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.