×
AnmeldelseBelysningDet intelligente hjem

LIFX Smart belysning

LIFX er smart belysning uden en hub. Det er et ekstremt fleksibelt system, der dog også har svagheder.

Hvis du er fast læser her på sitet kender du formentlig Philips Hue og IKEA Trådfri – to intelligente systemer til belysning i hjemmet. Men der findes faktisk andre, mindre kendte systemer – såsom det, jeg har testet i dag: LIFX hedder det, og det skiller sig ud fra de andre på ret markante måder.

Ingen hub

Philips Hue og IKEA Trådfri er begge kendetegnet ved, at de bruger en hub der kobles til dit netværk. Efterfølgende står den hub så for alle dine enheders kontakt til nettet. I LIFX systemet har hver enkelt pære sin egen forbindelse via wifi til netværket, hvilket betyder at man springer over en hub. I praksis er der ikke meget forskel på, hvad systemerne kan, men har du et mesh-netværk som eksempelvis Google Wifi vil du ikke være tvunget til at sætte en hub til din router, og du sparer derfor en indgang som kan bruges til noget andet.

Lidt bøvlet opsætning

Både Philips Hue og IKEA Trådfri er enormt lette at sætte op, men med LIFX bliver det hele en smule mere kompliceret. Hver enkelt pære skal forbindes til netværket via appen, hvilket på papiret burde være let nok, men i praksis gik det galt flere gange, wifi var langsommeligt at få til at køre, og i et enkelt tilfælde holdt en lightstrip helt op med at virke – men med en erstatning kom det hele dog til at fungere.

Nye og “gamle” pærer

I min test har jeg brugt lightstrips, LIFX Mini, LIFX Mini White, den klassiske LIFX og LIFX plus, der også har infrarød belysning der giver overvågningskameraer bedre syn om natten. Det er tydeligt, at det er Mini der er det nyeste produkt – designet er bedre og mindre klodset, men alle pærerne passer fint i alle de lamper jeg har testet dem i.

Lysstyrke og kvaliteten af lyset er glimrende. Generelt kan du forvente, at pærerne ved fuld styrke leverer som en gammeldags 60W pære. De farvede pærer kan du naturligvis selv indstille som du har lyst – men selv de “hvide” pærer, der kun har nuancer af hvid og gul leverer et naturligt og behageligt lys.

Fungerer godt

Generelt er funktionaliteten på LIFX helt i orden – lysstyrke og farver er på niveau med konkurrenterne, og det hele kan som sagt let styres fra den foretrukne assistent. Der er også integration med IFTT (If This Then That) appen, så du selv kan lave makroer – eksempelvis kan lysende tænde eller skifte farve hvis det begynder at regne. Både pærer og strips fungerer fint i samarbejde med produkterne fra de andre kategorier (jeg bruger en skøn kombination af Hue, Trådfra og LIFX), forudsat altså at det hele bruges fra samme assistent. Jeg har både brugt systemet sammen med Google og Apple – og begge dele fungerer glimrende.

Udmærket app

Der er masser af muligheder for at styre LIFX lyskilderne; du kan både bruge Siri, Google Assistant og Alexa til at kontrollere lyset, og opsætningen i alle tre systemer er helt standard for systemet. Bruger du ingen af dem – eller foretrækker du bare ikke at bruge dem med LIFX – så er det muligt at bruge LIFX’s egen medfølgende app. Den er veldesignet og ganske simpel at bruge, men alligevel ekstremt avanceret. Det er for eksempel muligt at holde tænd/sluk knappen på en pære nede når den skal slukkes – så får du mulighed for at vælge hvor lang tid, pæren skal dæmpe lysstyrken – indtil den er helt slukket. Smart når ungerne skal lægges til at sove.

Godt til den lille lejlighed

For mig er der stadig ingen tvivl om, at Philips Hue er den bedste løsning på markedet. Mest fordi, den er enormt fleksibel, med masser af forskellige muligheder – der findes endda snart udendørs belysning. IKEA Trådløs er også ekstremt fleksibelt, og IKEA tager virkelig udfordringen seriøst – der kommer hele tiden nye produkter og lyset bliver bygget ind i møbler og paneler og alt muligt andet. Med andre ord, så er LIFX den “mindste” løsning af de tre. Samtidig er pærerne faktisk en smule dyrere end hos konkurrenterne – men du slipper så i det mindste for udgiften til en hub.

Der er to scenarier, hvor jeg ser LIFX som særligt brugbart: Hvis du kun har brug for ganske få lamper – eksempelvis kun i en stue og et soveværelse. Derudover også hvis du for eksempel i forvejen har noget intelligent belysning kan det være at nogle af de pærer LIFX kan byde på vil være et godt supplement – og igen, alt kan styres via eksempelvis Apple Home Kit eller Google Assistant.

Lifx Smart Belysning

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Fra 299 kr.

LIFX er et udmærket alternativ til Philips Hue's intelligente belysning. Det er fleksibelt og understøtter Alexa, Google Assistant og Apple Home Kit - men det er svært at sætte op.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.