×
TeknologiTophistorie

Danske forskere skal nedbryde ikke-nedbrydelig plastik

Et team af forskere, anført af Aarhus Universitet, skal udvikle en industri-levedygtig metode til at nedbryde ikke-nedbrydelig plastik.

Ikke-nedbrydelig plastik er en af de helt store miljøsyndere – og desværre bruges der mere og mere. Men nu skal et internationalt team af forskere, anført af Aarhus Universitet, udvikle en industri-levedygtig metode, der kan gøre kål på den mest genstridige plastik.

Særligt plasttypen polyethylen (PE) er svær at nedbryde. Samtidig er PE den vigtigste og mest anvendte plasttype, og cirka 34 procent af al plastik, der bliver produceret, er af denne type. I dag bliver blot 12 procent af PE genanvendt.

Men PE kan faktisk godt nedbrydes, omdannes og genanvendes. Det kræver blot en kombination af kemiske og biologiske teknologier, herunder meget specifikke katalysatorer, rekombinante mikrobielle systemer og de rette enzymer.

– Det er normalt meget svært at nedbryde PE på grund af stoffets stærke kulstofforbindelser, der danner den molekylære rygrad i denne type plastik. Men i samarbejde med en lang række andre forskere har vi identificeret enzymer, mikroorganismer og kemiske processer, der kan gøre det, fortæller professor Zheng Guo fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi, der leder projektet.

I projektet skal 11 partnere, fordelt over otte forskellige lande, udvikle et system med en tredelt teknologi, der kan (1) omdanne PE til alkaner og dernæst (2) til højværdikemikalier gennem biobaserede processer og til sidst (3) via enzym-katalytiske processer omdanne disse til fuldt bionedbrydelige polymerer.

– Projektet her er en meget stor milepæl inden for biobaseret og katalytisk nedbrydning af plast og et stort skridt på vejen til en nul-affaldsløsning inden for det, der ellers i dag giver kæmpestore forureningsproblemer, nemlig håndtering af plastaffald, siger Zheng Guo.

Det er ikke første gang Aarhus Universitetet gør sig bemærket i forhold til forskning i plastik. Sidste år meddelte en forskergruppe, at de kan trække råmaterialer ud af gamle vindmøllevinger.

Læs også: Dansk kemi kan trække råmaterialer ud af vindmøllevinger.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.