×
FeaturesTeknologi

Digitale assistenter bliver klogere – og mere menneskelige

Apple lancerede Siri i iPhone 4S i 2011 og siden er den digitale assistent blevet integreret i stort set alt hvad Apple laver. Men der mangler stadig en del for at Siri er den digitale butler, vi har set i science fiction i mange år (HAL9000, anyone?). Men nu kan det være, Apple virkelig rykker på Siri – og overhalingen kan være lige om hjørnet.

Købte engelsk firma sidste år

En af grundene til, at Apple formentlig går “all in” på Siri i år er, at de sidste år købte VocalIQ, et engelsk firma, der var på nippet til at lancere deres nye software på App Store. Men så langt kom de altså aldrig; i stedet blev de altså købt af Apple og integreret på Siri-holdet. Eller rettere, deres softwareløsning blev integreret, men det meste af holdet bag VocalIQ fik faktisk lov at blive siddende i Cambrige, hvor de udvikler videre på dele af Siri.

Mere naturligt

Grunden til, at Apple ville have VocalIQ var, at de havde knækket koden til, hvordan man laver en virkelig naturlig assistent, og det er netop det, Apple altid har villet opnå med Siri: En virtuel assistent, der kan forstå sætninger udtalt med naturlig stemme og naturligt toneleje – med alle de fejl og mangler, det medfører. Hvis du har brugt Siri regelmæssigt over de seneste 3-4 år vil du vide, at assistenten er blevet væsentlig klogere og det er efterhånden sjældent, den “hører forkert”. Ikke desto mindre er der stadig masser uudnyttede muligheder for Siri, og det ser man tydeligt hvis man skeler lidt til konkurrenterne.

Skal hente Google og Amazon

Både Google og Amazon har, efter Apples lancering af Siri, lanceret deres egne digitale assistenter i samme kaliber (Faktisk havde Google tilløb til det inden Siri, men projektet tog først fart efter Apples lancering). Men efter lanceringen har begge overhalet Siri på både intelligens og funktionalitet, og især Amazon er kommet fra baghjul og har alligevel overhalet; de har med deres Alexa lavet en digital assistent, der kan klare alt det, Siri og Google Now kan – men den kan også udvides ved hjælp af små “evner” – der minder meget om apps – man kan downloade. Hvad siger du for eksempel til muligheden for at bestille en Pizza ved at downloade Dominos app og bare sige “Bestil min favoritpizza!” eller tilkalde en Uber blot ved at sige “Alexa, bestil en Uber til mig”?

Alexa er altså ekstremt fleksibel, og selvom den på ingen måde kan sammenlignes med en “rigtig” kunstig intelligens, så er den stadig en ganske habil assistent, der leverer håndgribelige fordele i hverdagen.

Siri version 2 kan blive meget mere

Apple skal altså hente især Alexa, der har fået en ganske stor gruppe tilhængere, og deres strategi er blandt andet at udvide Siris muligheder ved at tilbyde app udviklere at integrere Siris egenskaber i deres egne apps – nogenlunde som det, Amazon gør med Alexas “evner”. Men fordi der er så ekstremt mange udviklere der bygger apps til App Store, vil vi formentlig meget hurtigt se en enorm udvidelse af Siris egenskaber – og især når det kommer til home automation vil vi se mange nye muligheder. Spørgsmålet er så, om Google og Amazon har et modsvar på hånden eller om de må se sig overhalet af Siri. Vi gætter på det første – og glæder os allerede til at se, hvad de kommende måneder og år byder på, når det kommer til digitale personlige assistenter. Krigen er kun lige begyndt, og iNPUT er på første række i Cupertino til WWDC, når Apple indleder det andet store slag midt i juni.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.