×
Mobil og tablets

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung har, på flere måder, rystet posen med deres nye Samsung Galaxy S6 Edge. Telefonen er ikke bare den dyreste, Samsung nogensinde har lavet – de har også både været innovative med hard- og software, hvilket var hårdt tiltrængt. Designet er, som de fleste nok har opdaget, en drastisk forandring fra tidligere smartphones; de afrundede kanter giver et helt nyt look til telefonen, der bliver meget mere organisk at se på. Om man kan lide det er naturligvis en smagssag – kan man ikke, kan man spare en tusindlap og købe den billigere S6. Denne anmelder synes faktisk, det gør telefonen både pænere og mere interessant, om end det rent funktionelt ikke giver vanvittigt meget.

Udover den bøjede skærm har Samsung også (endelig!) droppet deres plastikdesign en gang for alle på topmodellen, og alt er nu stål og glas. Telefonen er, uden sammenligning, den lækreste telefon Samsung nogensinde har lavet, og for første gang har Samsungs design indhentet funktionaliteten. Denne anmelder vil endda gå så vidt som at sige, at Samsungs telefoner nu er på højde med både HTC og Apples topmodeller på ”lækkerheds-skalaen”. Måske endda en smule over …

Utrolig skærm
Skærmen på S6 er i en liga helt for sig selv. Den har en betragtningsvinkel, der er nærmest 180 grader – så man kan næsten se, hvad der sker på skærmen fra stort set alle vinkler. Samtidig er den ekstremt lysstærk, så også i høj solskin er det muligt at se, hvad der foregår. Indtil S6 Edge har vi været meget imponerede af skærmen på iPhone 6, men nu ser den lidt falmet ud, og Samsung har for alvor taget føretrøjen på, og har nu ubestrideligt den bedste skærm overhovedet.

Både front og bag har telefonen fået Gorilla Glas 4, så det burde afholde den fra at få ridser og den burde også kunne overleve et begrænset fald eller slag. Jeg har naturligvis ikke prøvet endnu, men der kan desværre godt komme lejlighed til at teste det, for selv om telefonen er behagelig at holde ved, er den desværre også lidt glat, og jeg forudser en del smuttere i fremtiden.

Ekstremt hurtig
Antutu benchmark på telefonen giver en score på 70958 – Samsungs egen Galaxy Note 4 scorer eksempelvis lige over 42000, så der er en kæmpe forskel på, hvor hurtig processoren er. Måler vi med Geekbench, ender vi på 1490 for single core testen og 5128 på multicore – sammenligner vi med iPhone 6, er tallene 1629 og 2918. Forskellen på de 1490 og 1629 er ikke voldsom, og vil formentlig ikke kunne mærkes. Men bruges du apps, der bruger flere kerner, hvilket mange af de mest krævende gør, ja så er der altså ret stor forskel på de 2918 og de 5128 som Geekbench måler.

Ansigtsløft til softwaren
En god skærm er ikke meget bevendt, hvis det man skal se på den ikke fungerer optimalt. Heldigvis har Samsung også tænkt sig om på den konto, og har valgt at simplificere softwaren, der er installeret på Galaxy S6.

Samsung har først og fremmest fjernet de (alt for) mange apps, der før var præinstalleret. Det første indtryk man får når man starter GS6 op, er dejligt rent, og man føler virkelig, at man har plads til at installere de apps, man selv har lyst til.

Inde i Samsungs egne apps er der også sket en del i den overbygning på styresystemet, Samsung kalder Touchwiz; flere steder er ikoner, man ellers kunne have svært ved at tyde lavet om til tekst, så der ikke længere er tvivl om, hvad der sker, når man trykker på knappen. Samsung har tydeligvis skelet lidt til den overhaling iOS fra Apple fik med iOS 7, og det er absolut ikke en dårlig ting. I det hele taget er systemet også blevet pænere at se på, og en smule mindre poppet hele vejen rundt.

Den nye skærm har også sat sit præg på softwaren, der har fået et par funktioner der specifikt bruges sammen med skærmens budede kanter. Man kan tilføje favoritpersoner med farver, man så har adgang til ved at swipe ind fra kanten, og ligger telefonen på hovedet og er lydløs, kan man se farven lyse ned på bordet. Det er en gimmick, og er nok ikke noget, almindelige brugere kommer til at bruge specielt meget, men sidder man tit i møde, kan det være en god ting at vide, om det er svigermor eller sønnike der ringer.

For de fleste vil nat-uret måske være lidt mere praktisk; når telefonen ligger på ”ryggen” kan man se uret fra siden, uden at hele skærmen skal tændes. Man kan på samme måde få serveret nyheder og notifikationer.

Fingeraftrykslæseren … virker
Galaxy S5 havde en fingeraftrykslæser, der fungerede ved, at man skulle køre sin finger ned over læseren – vel at mærke i en helt speciel vinkel. Det var ikke bare besværligt, det virkede simpelthen ofte slet ikke. Det har Samsung heldigvis ændret på med S6 Edge, og man kan nu blot hvile fingeren på læseren for at låse telefonen op eller godkende forespørgsler fra apps. Selve knappen føles ikke helt så naturlig som den noget større knap på iPhone, til gengæld fylder den heller ikke nær så meget. Præcisionen er til gengæld stort set lige så god som på iPhone, og hastigheden er i top, så Samsung har altså forbedret sig gevaldigt, også på denne parameter.

Video i Ultra HD
Kameraet i S6 er ikke umiddelbart en revolution. Ikke desto mindre tager telefonen væsentlig bedre billeder end de fleste konkurrenter, og hvor vi tidligere har været meget imponeret af iPhone 6 Plus’ kamera, så må selv iPhones gode kamera se sig slået af Galaxy S6 Edges kamera. Skarphed, lysfølsomhed og farver er i top hele vejen rundt, og billeder taget selv i tusmørke klarer sig utroligt godt i sammenligninger med andre mobilkameraer – faktisk slår billederne fra S6 også de fleste dedikerede kompaktkameraer. På forsiden har kameraet også fået en overhaling og kan nu tage 5 megapixel billeder, så for selfieentusiasten er der også noget at komme efter.

4K-video ser helt ufatteligt lækkert ud, og ser man ferievideoen på et 4K-tv slår det kvaliteten på broadcastkanalerne fra DR, TV2 og alle de andre med længder. Virkelig imponerende.

Trådløs og hurtig opladning
Batterilevetiden er, desværre, som på de fleste andre topmodeller; halvskidt. Undertegnede kan godt klemme en dag ud af telefonen ved normalt brug, men ikke meget mere. Samsung har forsøgt at gøre det lidt mindre irriterende at løbe rundt efter en lader på to måder: en trådløs oplader bygget ind i telefonen og en hurtigoplader der potentielt skulle kunne oplade batteriet til 4 timers brug på bare ti minutter. I vores test virker det nogenlunde rigtigt – på ti minutter fik jeg ca. 16% strøm ekstra på telefonen – og hvis man bruger telefonen som undertegnede, giver det ca. 2,5-3 timers brug – men hvis jeg sparede lidt på batteriet, kunne det sagtens have været 4 timer. En fuld opladning tager lidt over en time hvis man starter opladningen når batteriet er næsten på 0.

Den trådløse oplader er en velkommen tilføjelse. Man kan placere laderen der hvor man oftest sætter telefonen til opladning, og så blot lægge den der når den trænger til lidt strøm. Det er dejligt at kunne tage telefonen for lige at tjekke noget uden at stå og fedte med ledninger når man samler telefonen op og lægger den igen. Det lyder ikke af så meget, men det er faktisk en ting, man vænner sig hurtigt til, og nødig vil undvære igen.

SD kort? Udskifteligt batteri? Ikke her …
Apple droppede allerede fra første iPhone muligheden for, at brugeren selv kunne skifte batteri og udvide hukommelsen. Det lader til, at det nu spreder sig til resten af producenternes topmodeller, og S6 Edge er ingen undtagelse. Til gengæld er den interne hukommelse steget til mindst 32GB, og helt op til 128GB, så der er nok hukommelse til langt de fleste, men har du virkelig mange videoer, du gerne vil have på telefonen – ja, så skal du måske kigge efter en anden telefon.

Det udskiftelige batteri vil nok komme til at være et større savn for dem, der var vant til simpelthen at have et ekstra batteri i lommen. Det har Samsung prøvet at råde bod på med den tidligere nævnte hurtigopladning, og de fleste vil da også kunne

En ting, nogle måske vil komme til at savne meget mere end det udskiftelige batteri er, at S6 ikke er vandtæt, som det ellers har været tilfældet med den tidligere topmodel S5. Det var på en måde lidt sejt at sidde i badekarret og se Game of Thrones uden at være bange for at tabe telefonen.

Markedets bedste telefon
Ja, så simpelt kan det siges. I min optik sætter Samsung sig grundigt til rette på tronen; design, byggekvalitet, en simplere og pænere software og avancerede funktioner går op i en højere enhed, og selv de små ting der trækker ned – såsom fravalget af SD kort og en aftagelig bagplade – er ikke noget, der kan få os væk fra vores flotte 9-tal. Galaxy S6 Edge er telefonen. Skal du have ny telefon, og er prisen ikke et problem for dig, er der ikke meget at diskutere.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.