Tesla har bedt en række medarbejdere på sin Model Y-produktionslinje i Austin, Texas, om at blive hjemme i en hel uge. Det sker midt i en periode, hvor bilproducenten kæmper med faldende efterspørgsel. Ifølge Business Insider bliver også medarbejdere på Cybertruck-linjen sendt hjem i slutningen af maj.
Selvom Tesla stadig er den mest solgte elbilproducent i USA, er flere udviklinger de seneste måneder begyndt at pege i en mindre positiv retning. Det seneste eksempel er pausen i produktionen af Model Y – den model, som indtil nu har været Teslas bedst sælgende.
Færre timer og usikker fremtid
Flere ansatte fortæller, at produktionspausen er usædvanligt lang, og at overarbejde er blevet reduceret markant. Ifølge anonyme kilder er nogle endda blevet advaret om disciplinære konsekvenser, hvis de arbejder over. Samtidig er det ikke første gang, at Tesla i Austin sender medarbejdere tidligt hjem eller reducerer arbejdstiden.
De berørte arbejdere er blevet tilbudt betalt ferie eller mulighed for at møde ind til rengøring og træning – men altså ikke til deres sædvanlige produktionsopgaver.
Problemerne rammer ikke kun Model Y. Også Cybertruck-produktionen er blevet midlertidigt indstillet, selvom den kantede pickup oprindeligt blev hypet som en gamechanger. Elon Musk talte i sin tid om op til 250.000 enheder årligt, men det mål er langt fra nået. Sidste år blev der ifølge Cox Automotive solgt knap 39.000 Cybertrucks – og i første kvartal af 2025 er der blot registreret 6.406 solgte enheder, et klart fald i forhold til slutningen af 2024.
Et strukturelt problem?
Tesla er ikke den eneste bilproducent, der mærker presset fra et elbilmarked i forandring. Men hvor andre peger på ydre faktorer som råvarepriser og politiske forandringer, tyder meget på, at Tesla også er udfordret af interne forhold: et aldrende modelprogram, færre nyheder og usikker forbrugerinteresse.
At sætte produktionen af sin bedst sælgende model på pause sender i hvert fald et klart signal: Tesla har i øjeblikket mere kapacitet end efterspørgsel.