Elbiler holder ikke prisen – og Tesla er ingen undtagelse. Faktisk ligger flere af mærkets populære modeller blandt de biler med det største værditab på markedet. Tal fra bilvurderingstjenester og brugtbilportaler viser, at flere Tesla-modeller taber betydeligt i værdi allerede inden for de første år.
En væsentlig del af forklaringen skal findes hos Tesla selv. Mærket har gentagne gange sænket priserne på nye biler – nogle gange med op til 100.000 kroner fra den ene måned til den næste. Det har presset brugtværdien på eksisterende biler ned, fordi købere i stigende grad vælger at købe fabriksnyt frem for brugt.
Dertil kommer, at Tesla som producent ikke arbejder med traditionelle forhandlere. Det betyder, at der ikke er nogen buffer i form af indbytningspriser, og at prisudsvingene rammer brugtmarkedet direkte og uden forsinkelse.
Det gennemsnitlige værditab på biler i Danmark afhænger af mærke, model og drivmiddel, men man kan opstille nogle typiske tommelfingerregler baseret på markedsdata og branchetal. Herunder er det gennemsnitlige værditab på personbiler, på tværs af drivlinjer, i Danmark:
Bilens alder Værdi tilbage Typisk værditab 2 år ca. 65-75 % 25-35 % tab 3 år ca. 55-65 % 35-45 % tab 4 år ca. 45-55 % 45-55 % tab 5 år ca. 35-50 % 50-65 % tab
Vi satte os for at få et overblik over, hvor meget de to mest populære Tesla-modeller, Model 3 og Model Y, rent faktisk er faldet i værdi over årene.
Som det ses ligger Tesla Model 3 generelt i den øvre ende af af skalaen. En Model 3 Long Range med firehjulstræk, der kostede et godt stykke over en halv million kroner i 2021 kan nu købes for lidt over 200.000 kroner. Et værditab på knapt 61 procent på fire år.
Omvendt følger de nyere modeller – efter at Tesla sænkede priserne markant i 2023 – faktisk gennemsnittet ret godt. Her på redaktionen er vi faktisk overraskede over, at værditabet ikke er større – den meget mediesnak taget i betragtning.
Man skal dog huske på, at annoncepriserne er “ønskepriser” og ikke nødvendigvis det, bilerne bliver solgt for. Et faktum, der kan gøre værditabet højere.
Billedet er det samme med Model Y, der kom på markedet herhjemme i 2021. Købte man året efter en Model Y Long Range, har man måttet æde et værditab på knapt 56 procent på tre år.
Elbiler generelt falder hurtigt Men det er ikke kun Tesla, der har det svært. Generelt falder elbiler hurtigere i værdi end benzin- og dieselbiler. Teknologien udvikler sig hurtigt, og batterikapacitet, rækkevidde og ladetid forbedres år for år. Det får brugte modeller til at fremstå forældede hurtigere end fossildrevne alternativer.
Samtidig har politiske tilskud, afgiftsændringer og leasingkampagner skabt store udsving i nypriserne – og dermed også i brugtværdien.
Leasing som alternativ Det høje værditab gør leasing til et populært alternativ for mange danske bilister, der overvejer elbil. Ved leasing over tre år overdrager man risikoen for værditabet til leasingselskabet, og man undgår de store økonomiske tab, der kan opstå ved et hurtigt videresalg. Til gengæld ejer man ikke bilen – og skal typisk betale ekstra for kilometer, skader og slid.
Sådan gjorde vi … I denne analyse har vi fundet bilannoncer for modeller og årgange på Bilbasen og beregnet gennemsnitsprisen for annoncerne. Bilerne skal være i god stand og have kørt mindst 10.000 kilometer om året – men højest 80.000 kilometer. En bil fra 2021 skal altså have kørt mellem 40.000 og 80.000 kilometer. Ally nypriser i skemaet er fra 1. maj det pågældende år.
Da slutprisen for en brugt bil kan blive lavere end annonceprisen, hvis køberen prutter om prisen, bliver værditabet større sammenlignet med nyprisen.