×
Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Apple iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro er Apples nye bud på den ultimative smartphone - og det er et ekstraordinært godt bud. Men det kommer naturligvis med en pris.

Det nærmer sig 10 år siden jeg første gang sad på bænken ved en iPhone lancering – dengang i San Fransisco. I sidste uge var det så i stedet auditoriet i det nærmest uvirkelige Steve Jobs Theatre der lagde scene til Tim Cooks Præsentation af en ny generation af iPhones. Og som ved mange af de mellemliggende lanceringer gjorde Apple denne gang igen en af de ting, der har gjort deres brand ikonisk; de tog et grundigt kig på et par af de ting konkurrenterne har gjort i årevis, og så lavede de en “Apple” på det. Faktisk gør de det flere gange på det nye flagskib, iPhone 14 Pro.

Denne anmeldelse er både af iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max af den simple grund, at de to telefoner denne gang er så ens, at det ikke giver mening at skrive to fulde anmeldelser. Det, du skal vide, er blot, at Max er større og har en smule bedre batterilevetid.

Nu uden “notch”

Da den efterhånden velkendte udskæring i toppen af skærmen (eller “notch’en”) dukkede op i forbindelse med iPhone 10 var det starten på et langt had/kærlighedsforhold med Apples brugere. Nogen (som mig) er pænt ligeglade med den. Bevares, det ville være bedre hvis den ikke var der, men Apples Face ID fungerer så godt, at jeg ikke ville bytte det for at slippe for udskæringen. Men for mange har det været en af de ting, de har kigget misundeligt på, når deres venner har trukket en Android mobil op af tasken. Konkurrenterne har haft et væld af forskellige løsninger på problematikken fra helt små huller der “kun” huser selfiekameraet til pilleformede udskæringer og endda Samsungs nyeste Fold4, der slet ikke har en udskæring, men hvor kameraet er gemt “bag” skærmen.

Apple har holdt sig til deres “notch” siden iPhone 10, men nu kommer de så med en pilleformet version, og da Tim Cook & co fortalte om blev det naturligvis solgt som om Apple havde opfundet den dybe tallerken. Og tallerkenen havde fået et navn; Dynamic Island. Det gav en lille runde fnis i salen, men da først præsentationen af det nye koncept havde kørt over skærmen var der ikke længere nogen der fnisede. Implementeringen af den pilleformede udskæring var nemlig kombineret med, at softwaren på nærmeste legende vis arbejdede sammen med den sorte udskæring. Det er på ingen måde en revolution, men snarere “bare” en virkelig smart måde at tage noget, der er gjort mange gange før og så tilføje det en smule Apple-magi. Og efter at have testet iPhone 14 Pro (og Pro Max) må jeg sige, at den følelse sidder jeg absolut stadigvæk med.

Dynamic Island udskæringen er ikke enorm i sig selv. Den udvides og ændrer hele tiden form alt efter hvad for noget indhold der vises. Og fra starten har der kun været ganske få ting der faktisk har virket med Dynamic Island, deriblandt en del indbyggede funktioner. Eksempelvis udvides “øen” når der kommer et indgående opkald. Det ses altså ikke i fuld skærm som standard længere, men i stedet oven på din startskærm eller hvad du nu ellers har kørende. Det ser lækkert ud – og selv om det ikke reelt giver nogen forskel i den måde du interagerer med telefonen på, så er det alligevel en virkelig lækker måde at gøre tingene på – helt i Apples ånd. Det samme med Apple Music app’en, der også leger lystigt med den nye mulighed.

Her er det P3 der afspilles i Apple Music som det ser ud i Dynamic Island
Et opkald vises med waveform og en tidsindikator på opkaldets varighed

Vil man have fat i programmet der kører, trykker man simpelthen bare et sted i det sorte område, hvorefter appen åbner. Med mine ret tykke fingre rammer jeg altid pixler der aktiveres, også selv om jeg reelt sætter fingeren direkte på kameraet.

Dynamic Island er på ingen måde en revolution, og vi skal først se at alle udviklerne tager ideen til sig før jeg for alvor vil kalde det en succes. Ikke desto mindre mener jeg helt afgjort at det har potentialet til at være det, der gør udskæringen udholdelig og endda lidt sjov indtil den formentlig forsvinder en dag.

Design ligner sig selv

Udover at udskæringen nu er blevet flyttet ned på skærmen er der faktisk ikke ret mange ændringer på designet, der stort set ligner iPhone 13 Pro. Dog er kameraet på bagsiden blevet en smule større, men det har til gengæld også fået en del opgraderinger. Det vender jeg tilbage til. Telefonen jeg har fået til test er den lilla udgave – en relativt diskret lilla, dog – men den kommer også i et par andre “farver” – den ene er min favorit, dyb sort. Det flade look er bibeholdt, det samme er de hårde kanter – men det er jo generelt den måde Apple designer deres produkter på for tiden, og jeg tror de fleste ville være enige i, at iPhone 14 Pro er en pæn telefon.

Altid på

En anden ting, Apple har taget sig god tid til at lancere er den berømte/berygtede “always on” funktion. Den har været standard på mange Android-telefoner i årevis. Men ofte har det været ren hvid tekst på sort baggrund, og det har Apple altså ikke fundet interessant nok. Derudover har det generelt været et kæmpe problem, at det er gået ud over batterilevetiden – selv om producenterne har hævdet noget andet.

Apples version af Always On er en mere gennemgribende løsning. De har valgt at hele skærmen reelt er tændt hele tiden og viser både baggrund i farver og diverse informationer.

iPhone 14 Pro
Sådan ser en låst iPhone 14 Pro ud

Det gør at telefonen pludselig altid er klar med information – så sidder du til et møde kan du tage et diskret kig på telefonen uden at røre ved den. Det fungerer rigtigt godt, og det gør at den ikke bare er en sort bunke metal og glas der ligger på dit bord.

Spørgsmålet er så, om det ikke æder strømmen helt vanvittigt? Mit umiddelbare indtryk er, at nej, det gør det ikke. iPhone 14 Pro har selvfølgelig, ligesom iPhone 13 Pro serien, dynamisk opdatering af skærmen. Den skifter altså hastighed fra 1 til 120Hz og når telefonen ligger låst på et bord gearer den helt ned til 1Hz. Sammen med OLED teknologien og en processor der er god til at “tænke selv” giver det altså ikke et voldsomt forbrug.

En fiks detalje er, at hvis du har et Apple Watch holder telefonen styr på, hvor langt du er væk fra den via uret. Hvis du bevæger dig langt nok væk til alligevel ikke at kunne se skærmen, lukker den helt ned. Men den tænder igen, når du kommer tæt på. Det samme sker når telefonen regner ud, at du nok skal sove nu eller snart – så skruer den også ned og slukker helt for skærmen. Smart.

I praksis betyder det ekstra forbrug ikke, at jeg skal ændre på den måde jeg oplader telefonen på. De to dage jeg har haft telefonen har den fint overlevet til om aftenen, endda med 15-20 procent resterende på batteriet. Det er muligt at slå funktionen helt fra, og hvis du vælger “energibesparende funktion” slås den også fra.

Always on fungerer fuldstændigt som jeg havde forestillet mig at Apple ville lave det. Det ser lækkert ud og gør livet med telefonen et par promille federe.

En fantastisk skærm bliver bedre

Skærmen på 14 Pro er i praksis samme størrelse som på 13 Pro. Det samme gælder for Pro Max. Der er dog sket lidt alligevel, ud over den flyttede notch, for kanten er skrumpet en smule. Det er ikke voldsomt meget, men det letter lidt på designet. En anden ting, der er endnu vigtigere, er at der er skruet betragteligt op for lysstyrken. Nu er vi godt nok på vej ind i efteråret, men er man udenfor i høj solskin, ja så betyder det faktisk meget hvor mange nits en telefon har. Nits er den måleenhed, man angiver lysstyrke i på skærme. Og her er iPhone 14 Pro blevet udrustet med helt op til 2.000 nits udendørs – hvor iPhone 13 Pro “kun” kunne levere 1.200 nits. Det er faktisk en ganske gedigen forskel, og noget du absolut vil mærke hvis du er meget udendørs i solskin.

Generelt er skærmen af den kvalitet vi forventer fra Apple, så farver, kontrast og den generelle oplevelse er ganske enkelt glimrende. Faktisk tror jeg ikke, jeg har set bedre skærm på en mobiltelefon. Det varer så selvfølgelig til Samsungs S23 bliver lanceret, men sådan fungerer den slags jo.

Kamera når nye højder

Egentlig har jeg altid været godt tilfreds med kameraerne der har siddet på Apples telefoner. Det plejer at være de bedste til “almindeligt brug”. Der er ikke de vilde muligheder for indstillinger og opløsningen har været fin, men ikke i nærheden af hvad andre producenter har kunnet præstere. Den er stadig ikke de meget avancerede funktioner, du finder på mange andre telefoner fra især Samsung og de kinesiske producenter, men kvaliteten er alligevel helt i top på iPhone. Og alt håndteres stort set af den indbyggede intelligens der gøres mulig af Apples processor og maskinlæring. I praksis betyder det, at du egentlig bare trykker på knappen og får et rigtigt, rigtigt godt billede – nærmest uden at tænke over det. Og det er det, de fleste brugere har brug for.

Denne gang bliver der dog rykket en lille smule på det. Apple har nemlig opgraderet sensoren til en 48 megapixel udgave, hvilket giver helt nye muligheder. De fleste almindelige brugere vil ikke umiddelbart bruge de 48 megapixel bevidst – i stedet får de 12 megapixel billeder – men telefonen bruger den megen ekstra kapacitet til at forbedre kvaliteten. Det er især markant på mørkere billeder, der nu er endnu tydeligere.

Hvis man så har lyst er det også muligt at fyre den af med alle 48 megapixel – man skal dog så tage billeder i ProRaw formatet, som fylder ganske voldsomt i telefonens hukommelse (gør klar til at investere i 1TB udgaven, hvis du vil tage mange ProRaw billeder!) men som til gengæld også giver nærmest uendelige redigeringsmuligheder. Der er simpelthen så meget data i billedet, at du kan croppe og ændre på stort set alt – og få præcis det billede, du vil have. Hvis du er avanceret amatør eller professionel med din telefon som dit sekundære kamera, så har du altså virkelig mange muligheder – og det ser voldsomt godt ud!

Videodelen af kameraet har også fået lidt kærlighed, formentlig også på grund af den nye 48 megapixel sensor. Den nye “Action” funktion gør, at hvis du eksempelvis løber og filmer med telefonen, ja så vil billedet være stabiliseret ganske enormt i den færdige optagelse. Du kan ikke se det, imens du løber afsted med telefonen – men efterfølgende vil videoen være ekstremt flydende.

Tryk på videoen for at se et eksempel på en løbetur med Action funktionen

Det fungerer altså aldeles glimrende, og selv om det (formentlig) går lidt ud over opløsningen på den færdige video fordi processoren klipper lidt til for at stabilisere, så er det faktisk meget svært at se en reel forringelse i kvaliteten.

Kameraet er, med andre ord, aldeles fremragende. Det er ekstremt let at skyde nærmest perfekte billeder i god kvalitet uden at gøre andet end at hive telefonen op af lommen og trykke på knappen – og Action funktionen vil nok blive værdsat af ekstremsportsudøverne og dem der elsker deres GoPro kamera.

Hurtigere end alle de andre

Apples processorer har i efterhånden mange år været betydeligt foran konkurrenterne. Det samme gør sig gældende denne gang, og iPhone 14 Pro’s A16 processor løber i ring om alle Android telefonerne. Om det så er noget, du reelt vil kunne mærke er nok tvivlsomt. Jeg kan i hvert fald ikke umiddelbart mærke forskel på Pro modellen og den almindelige 14 (som vi i øvrigt anmelder en af de nærmeste dage).

Tallene viser en betydelig forbedring over iPhone 13 Pro (se anmeldelsen her), der med sine 1.734 i singlecore og 4.713 i multicore ligger et godt stykke under iPhone 14 Pro. Men igen; er det reelt hastighed, du kommer til at mærke i hverdagen? Formentlig ikke. Jeg gør i hvert fald ikke. Ikke desto mindre er det selvfølgelig godt at vide, at kræfterne er der, også fremadrettet når der kommer nye funktioner.

Alt det andet

Der er generelt strøet en smule opdateringer ud over telefonen udover de ting, jeg allerede har nævnt; Bluetooth er gået fra 5.0 til 5.3, der er kommet mulighed for at sende nødbeskeder via satellit (det kommer ikke til Danmark foreløbig, når det sker vil vi naturligvis gå i detaljer med det) og så vil telefonen nu automatisk sende besked hvis du er udsat for et biluheld og eventuelt er bevidstløs. Det har jeg af gode grunde ikke kunnet tjekke, men det er rart at vide, at der er den ekstra lille sikkerhed – rigtigt mange mennesker der er i trafikuheld dør faktisk fordi de er i en soloulykke og ikke får hjælp i tide.

Se også vores video-anmeldelse af iPhone 14 Pro & Pro Max.

Køb, køb ikke?

Nå, så kommer vi til det. Først og fremmest er iPhone 14 Pro dyr. Altså som i DYR. Den “billigste” udgave koster 10.499 kroner – og det er endda med 128GB hukommelse, hvilket vil være for lidt for langt de fleste. Med andre ord begynder vi reelt først at snakke når prisen lander på 11.499 kroner, hvilket er for 256GB-udgaven. Av for Søren da. Som økonomien ser ud for tiden, vil det være noget af en pille at sluge for de fleste med en bare nogenlunde almindelig indkomst.

Når det er sagt, ER iPhone 14 Pro en fantastisk telefon. Og hvis du er typen, der har din telefon i tre eller fire år, ja så er kommer du jo fra en iPhone 10 eller 11, og så er der virkelig også sket meget med både ydelse, design og kamera. Du får altså en betydelig bedre telefon.

I modsætning til mange Android-telefoner er der også god gensalgsværdi i en iPhone – også en, der har et par år på bagen. På den måde bliver investeringen en smule mindre, og hvis du har en iPhone 10 eller 11 og har brug for en ny, (og har pengene) ja så tøver jeg ikke med at anbefale iPhone 14 Pro og Pro Max.

Hvis du i forvejen er den (forhåbentlig) lykkelige ejer af en iPhone 12 Pro eller 13 Pro derimod, ja så ville jeg nok vente. Der er mulighed for, at næste års iPhone får et par endnu mere interessante opgraderinger. For eksempel har Apple nu kniven på struben i forhold til at bruge USB-C i stedet for Lightning, hvilket vi er mange, der ser frem til.

iPhone 14 Pro (Pro Max)

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

Fra 10.499 kr.

iPhone 14 Pro og Pro Max er lækre telefoner, og opdateringerne på hardwaresiden er glimrende - og som sædvanlig er det samspillet imellem hard- og software der virkelig driver iPhone til en anden liga.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.