De fleste af os tager billeder i massevis med mobilen. Men de fleste af de billeder ender nok også bare på mobilskærmen og deles måske på Facebook eller i en SMS.
Men det satte aarhusianske Frameo sig for at lave om på for nogle år tilbage. De indgik en aftale ned ligedels danske Denver om at levere software til billedrammer. Inden da var digitale billedrammer ikke ukendte, men krævede oftest fifleri med SD-kort og kabler inden du endelig kunne se feriebillederne på skærmen. Løsningen fra Denver Frameo er lidt anderledes. Her er solid software omdrejningspunktet og det kan mærkes.
Det tager kun fem minutter
Sæt strøm til rammen. Koble den på dit Wifi. Tast rammens kode ind i den tilhørende app. Så er du klar til at sende billeder afsted. Og det er her, at fokusset på god software viser sig. For det virker bare. Jeg har sendt billeder og videoer afsted i ét væk og i alle tilfælde er de dukket op få sekunder senere. Til stor begejstring for både store og små i huset her.
Oplagt gave … også til dig selv
Det er åbenlyst at Denver Frameo ser sine fotorammer som den oplagte gaveide til bedsteforældre. Send billeder til rammen, så de kan følge de små purkes opvækst og oplevelser. Softwaren er også tydeligvis indrettet herefter. Skriv en kort tekst til hvert billede, som således bliver vist når billedet dukker op. Modtageren kan ovenikøbet besvare med fire indbyggede “reaktioner” i form af emojis på rammens touchskærm, som afsender så modtager retur. Simpelt og brugervenligt.
Men jeg vil argumentere for at rammen passer ligeså godt hos børnefamilien som bedsteforældrene. Baseret på den seneste uge, hvor rammen har stået i vores stue, har den bragt gamle minder frem og mine børn har nydt at se billeder og videoer (det kan den nemlig også) af tidligere familieture og små hverdagsglimt.
Teknik med få begrænsninger
Frameo har bygget sin software på Android-platformen, der dog er næsten usynlig. Det giver dog nogle åbenlyse fordele i form af en velafprøvet platform og lette softwareopdateringer.
Via skærmens menu indstilles lysstyrke, tid for automatisk dvale og lignende justeringer, så rammen passer til dine ønsker. Eksempelvis slog jeg let notifikationer fra, da jeg jo selv sendte billederne afsted. Står den hos familiemedlemmer er plinglyden oplagt til at fortælle, at der er landet nye billeder.
Her kan også vælges hvor ofte billederne skal rotere og rækkefølgen herpå. Jeg landede hurtigt på indstillingen der vælger tilfældigt, så der er et element af overraskelse når næste billede toner frem. Det var dog også her, at jeg stødte på første skuffelse. Du kan nemlig ikke vælge hvilken overgang du ønsker og den valgte er noget abrupt til min smag. En mere flydende mulighed havde været kærkommen. Og når vi er ved ønsker, så kunne den store ti tommer skærm sagtens bære muligheden for at vise flere billeder på én gang.
Fornuftig app med et trick i ærmet
Billedrammen kan forsynes med billeder via Frameos app til både iOS og Android. Præcis som det skal være. Delingen kan enten ske via selve app’en eller ved at åbne din foretrukne fotoapp og dele direkte derfra. Jeg brugte Google Fotos og det fungerede upåklageligt.
Når der vælges billeder og trykkes send, så spørger Frameos app hvilken del af billedet der er vigtigst. Det markeres nemt med en cirkel. Årsagen er at rammen kan placeres både stående og liggende og har bedstemor nu vendt rammen, så undgås det at billederne beskæres på forkert vis. Det er brugervenligt og gennemtænkt.
Du kan sende maksimalt ti billeder afsted af gangen. Den begrænsning kan synes noget lav i disse Gigabit og fiber-tider, hvor båndbredde næppe er en flaskehals. Jeg gætter derfor på at Frameo har begrænsningen af hensyn til egne servere, der kommer i spil inden billedet lander på rammen. Det er en begrænsning jeg gerne så justeret.
Vil du fylde rammen op med favoritbillederne – og der kan immervæk være nogle stykker på de 16 gigabyte hukommelse der er til rådighed – kan du også læsse dem på et mikro SD-kort og indsætte i rammen, hvorfra de kan importeres. Et sådant kort medfølger dog ikke i pakken.
I touchskærm og ramme
Skærmen er af IPS-typen. Det betyder kort sagt gode betragtningsvinkler og pæne farver, der yder dine fotos fra sidste ferie ære. Modsat en regulær fotoramme, så er der naturligvis en ledning til Frameo. Den kan stå på et bord både vandret og lodret. Ligesom du kan hænge den på væggen. Her kan ledningen dog nok blive en udfordring, hvis det skal blive sådan rigtig pænt.
De nævnte forbedringsønsker er alt sammen relateret til softwaren og Denver Frameo har jo derfor muligheden for at justere dem ved fremtidige opdateringer. Men det skal ikke tage noget fra helhedsindtrykket. Frameo er den slags produkt der ikke får mange lange blikke i elektronikvarehusene – men som vinder når det ender i stuen.
Denver Frameo PFF-1024
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
899 kr.
Frameo er en glimrende løsning, hvis de digitale billeder skal få et liv uden for mobilskærmen.