Den ligner umiskendeligt en sesambolle, den lille Google Home Mini, der er den mindste af Googles intelligente højttalere. Men som højttaler er den middelmådig; dens virkelige formål er at få Google Assistant installeret i dit hjem, så du kan stemmestyre dine intelligente enheder via Google Home eller dine Chromecast-udstyrede højttalere. Og så skal den, naturligvis, indsamle data om dine gøremål og interesser, så Google kan sælge informationerne videre. Det er det, Google lever af – og derfor de kan sælge Mini’en så relativt billligt.
Helt fri for knapper
Opsætningen af Home Mini er helt uden udfordringer. Sæt den til en stikkontakt og hent Google Home-app’en ned på din mobiltelefon og tablet. Så kan du trykke og tale dig igennem en serie af privatlivsadvarsler og stemmekommandoer. Opsætningen gør det også muligt at tilslutte Home Mini til en musiktjeneste – Google Play Music eller Spotify – og til eventuelle Chromecast-enheder i nærheden. Her på adressen lurede Mini hurtigt, at der var et Sony-fjernsyn i nærheden.
Der er, naturligvis, kun en enkelt knap på Home Mini – den er trods alt beregnet til at tale til – og det er en muteknap, der slukker for mikrofonen. Al betjening og indstilling skal foregå ved hjælp af talekommandoer og via Google Home-app’en. Ærgerligt nok er der heller ikke en AUX-udgang, så du kan tilslutte bedre højttalere.
Det bliver i familien …
Der er heller ikke Bluetooth. I stedet er den helt og holdent dedikeret til Googles egen Chromecast-økosystem, der til gengæld gør det muligt at styre kompatible enheder og tjenester, såsom Netflix, Youtube og Spotify. Du kan sende musik fra Spotify-app’en til Google Home Mini eller afspille/pause Netflix på kompatible fjernsyn. Og du kan gruppere forskellige Chromecast-højttalere i et multirumssystem.
Home Mini kan også indstilles til at stemmestyre kompatibelt intelligent udstyr såsom belysning (Philips Hue), termostater (Tado og Netatmo) og dørlåse.
Det er ikke størrelsen, men gørelsen
I det hele taget kan Home Mini fuldstændig det samme, som sin dobbelt så dyre storebror Google Home, inklusive individuel stemmegenkendelse, kaldet “voice match”, så den ved hvem i husstanden den snakker med. Det betyder, at den kan skelne om det er mig eller min datter, der for eksempel spørger: Okay Google, fortæl mig om min dag:
“Godmorgen Peter. Den er 10.48. Lige nu er det 8 grader og regnvejr i København. Der kommer byger i dag, med højeste temperatur på 12 grader. Hav en vidunderlig dag”.
Havde der været aftaler i kalenderen, havde jeg også fået det at vide. Ligesom jeg kan indstille den til at fortælle mig om de væsentligste nyheder. I skrivende stund kan man få danske nyheder fra DR Radioavisen, 24syv Nyheder og Altinget.
Elendig til musik
Jeg er imponeret over hvor godt stemmegenkendelsen virker. Home Mini responderer på stort set alle kommandoer og forstår dem i langt de fleste tilfælde. Ingen tvivl om, at Google er mere avanceret en den anden digitale assistent med dansk-egenskaber, Apples Siri.
Men som højttaler er Home Mini mangelfuld. Selv Amazons klejne Echo Dot lyder bedre. Du kan ikke engang være bekendt at stille den på børneværelset som højttaler. Måske værkstedet. Den eneste genre, den klarer rimeligt er tale – podcasts eller radio.
Summa summarum: Du skal ikke løbe ud og investere i en Google Home Mini, hvis du vil have en intelligent højttaler, du også kan bruge til musik. Der findes adskillige bedre alternativer. Men vil du invitere Google Home-teknologien indenfor, så du kan tale til din elektronik, uden at gribe fat om telefonen, så findes der næppe nogen mere velfungerende – eller billigere – måde end Home Mini.
Google Home Mini
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
449 kr.
Google Home Mini er en elendig højttaler, men vil du tale til din elektronik, findes der næppe nogen mere velfungerende – eller billigere – måde.