×
Fladskærme & streaming hardwareTophistorie

Anmeldelse: Nokia Smart TV 5000A

Nokia Smart TV er et 50-tommer Android-baseret 4K-tv med Dolby Vision til tre tusinde kroner, men der er naturligvis malurt i bægeret ...

Vi har endelig fået mulighed for at kigge nærmere på Nokia Smart TV, som vi har skrevet en del om tidligere – og lad mig bare sige med det samme; det er imponerende, hvad man får for små penge. Bevares det er et LED-tv og der er hverken eARC eller HDMI 2.1 eller andre teknologiske spidsfindigheder, men det er et velfungerende Android TV, der har hele Google Play-pakken, Google Assistant og med Dolby Vision HDR og DTS-HD oven i hatten.

Det er 50-tommer modellen, vi har fået tilsendt. Den vejledende udsalgspris er på 4.500 kroner, men hos alle de forhandlere, Nokia henviser til, står tv’et til bare 3.200 kroner, hvilket må siges at gøre tv’et til lidt af et fund. Måske ikke som hjemmets primære alter, men som sekundær skærm eller på et børneværelse.

Ser man bort fra den lidt klodsede fod, er skærmen dejlig anonym. Panelet omkranses af en cirka en-centimeter tyk ramme, der er nydeligt afrundet i hjørnerne. Samlekvaliteten er helt okay, prisen taget i betragtning, og det er først når man går helt tæt på, at det bliver tydeligt, at tv’et er en kende plastik-fantastisk.

På den nederste del prydes skærmen af det ikoniske Nokia-logo og ved siden af det, sidder en rød diode, der afslører om tv’et er i live. Som andre LED-baserede tv lider det under en vis tykkelse, forværret forneden, hvor al elektronikken – og højttalerne – er samlet. Men det er stadig muligt at vægmontere det, uden at det ligner en abnormitet på væggen.

På bagsiden er Nokia Smart TV udstyret med fire HDMI-stik (en ARC), to USB 2.0-stik, CI+ satellit-modul, Ethernet-stik og en digital lydudgang. ARC-stikket vender til siden, så det kan bruges selv om tv’et er vægmonteret, mens de øvrige tre HDMI-stik vender ind mod væggen. Strømkablet er fastmonteret.

Android TV er et hit

Ræk hånden op, hvis du husker den engang så udbredte Nokia-startlyd. Fra telefonerne, forstås. Nokia Smart TV laver den samme lyd, når det tændes (ikke fra stand-by, gudskelov, men fra ‘koldstart’). Til gengæld slipper man for Nokias rædderlige brugerflade fra telefonerne, for tv’et er baseret på Googles Android TV.

Det er faktisk første gang undertegnede får lov at stifte bekendtskab med Android TV og jeg er positivt overrasket. Det er behagelig nemt at finde rundt i systemet og der findes rigtig mange apps i Play Store, der er lige til at installere på tv’et. Disney+ og Netflix er præinstalleret, men HBO, DRTV, YouTV, TV2 Play og mange andre kan hentes med få klik.

Hvem står egentlig bag Nokia Smart TV?

Nej, det er ikke finnerne selv, der laver Nokia Smart TV. Ligesom de har solgt navnerettighederne til mobilproducenten HMD Global, har Nokia solgt sit brand til firmaet Streamview GmbH, der er baseret i Østrig. Det er dem, der producerer Nokia Smart TV.

Android TV er også forholdsvis hurtigt. Sådan da. Producenten har nemlig begået en elementær fejl ved at udruste tv’et med en alt for blodfattig processor. I menuerne går det tjept nok, men jeg oplevede at DRTV-app’en simpelthen hakkede, når jeg så “live” tv. Et problem der ikke opstod, hvis jeg i stedet så programmet via det tilkoblede Apple TV 4K. Det er helt utilgiveligt og gør i realiteten tv’et ubrugeligt – med mindre man tilslutter en ekstern boks som netop Apple TV.

Her kan det i øvrigt tilføjes, at tv’et understøtter HDMI CEC, der gør det muligt at bruge tv’et fjernbetjening til at betjene Apple TV (og andre enheder). Igen er Nokia Smart TV

Billedkvaliteten

Det anmeldte tv har en 50-tommer stor 4K UHD-skærm, der er i stand til at vise både HDR10 og Dolby Vision HDR. Det er seriøse specs for et tv i denne prisklasse. Men det er også lidt pral. Panelet maxer ud ved 380 nits, så lyset vil ikke blænde (LG’s populære to år gamle C9-fladskærm kan til sammenligning vise 850 nits). HDR10 og Dolby Vision kan håndtere mellem 0 og 1.000 nits, så helt optimalt er panelet altså ikke. Det blegner naturligvis i direkte sammenligning med både OLED og QLED-skærme, men det har bestemt ikke noget dårligt billede. Tværtimod er jeg positivt overrasket over billedkvaliteten – prisen taget i betragtning.

Farverne står fint og klart og sorte områder er faktisk rimelig mørke på trods af, at det er et LCD-panel med LED-baggrundsbelysning. Igen: Det blegner i forhold til OLED og QLED, men det gør prisen altså også.

Lydkvaliteten fra de indbyggede 12W-højttalere er heller ikke elendig, selv om jeg til enhver tid – og det gælder faktisk alle fladskærme – vil anbefale en soundbar eller lignende. Igen imponerer specs’ene; Nokia Smart TV kan levere Dolby Digital Plus og endda DTS TruSurround til kompatible soundbars. Jeg savner naturligvis Atmos, men hey, til denne pris …?

iNPUT mener …

Nokia Smart TV imponerer på flere punkter; ikke mindst med sine fine specifikationer. 4K-opløsning, Dolby Vision, HDR og DTS-lyd hører normalt ikke til i dette prissegment. Billed- og lydkvaliteten er absolut også godkendt til denne pris. Læg dertil, at det kører Android TV med dertilhørende floras af apps, indbygget Chromecast og integration med Google Home og (hvis du vil) Google Assistant. Til prisen overperformer tv’et simpelthen – og jeg kan derfor ikke komme udenom et iNPUT Anbefaler-logo.

Nokia Smart TV er måske ikke det oplagte valg til stuevæggen, men som en sekundær skærm, eksempelvis i børneværelset, vil det være et hit.

Når det er sagt, så kan du sagtens finde bedre billedkvalitet til prisen. Og det ærgrer, at Streamview har sparet på processoren, hvilket gør det til en pine at se tv på nogle af de indbyggede apps. Det nærmest tigger om, man bruger det med en konsol eller en ekstern streaming-enhed med flere muskler.

Nokia Smart TV 5000A

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

3.200 kr.

Nokia Smart TV overperformer på specs i forhold til prisen, men svigtes af en blodfattig processor.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.