BelysningTophistorie

Anmeldelse: Wiz Connected

Intelligent lyssystem a la Philips Hue, der ikke smadrer kassekreditten, virker uden hub og understøtter Google Assistant.

Wiz Connected er et intelligent lyssystem, der kan næsten det samme som Philips Hue. Men det koster markant mindre og det er væsentlig nemmere at komme i gang med, fordi det fungerer direkte på wifi-netværket uden hub; Skru pæren i lampen, hent app’en og tænd. Voila. 

Wiz Connected er ikke noget nyt produkt, det har eksisteret i nogle år, så økosystemet er fint udbygget. Men det er først nu, at Wiz-produkterne kommer ”officielt” til Danmark og i den anledning har vi modtaget en anmelderpakke, bestående af både pærer, fjernbetjening og bevægelsessensor. Det sæt kigger vi nærmere på her.

 

Wiz Connected er ejet af Signify, der også ejer Philips Hue, og der er store ligheder mellem de to systemer. Men der er en væsensforskel: Philips Hue-systemet fungerer bedst, hvis man benytter en hub, der kobles til en router. Wiz-enhederne, derimod, kobler direkte på wifi-netværket i hjemmet. Det giver visse fordele, men det hæmmer også systemet. Det vender vi tilbage til …

Apropos prisen, så er Wiz Connected en del billigere end ’flagskibet’ Philips Hue. En Wiz-pære, der kan vise 16 millioner farver og svarer til en 60 watt glødepære koster eksempelvis 120 kroner. En tilsvarende pære fra Philips Hue koster 360 kroner. Tre gange så meget. Bevares, Hue-systemet er langt mere udbygget og avanceret med både Hue-lamper, udendørs belysning og andre lækkerier. Wiz Connected er slet ikke så ambitiøst og består mestendels af løse pærer til indendørsbrug.

 

Supernem at installere

Jeg er mangeårig Hue-bruger og jeg var fyldt op med en vis portion skepsis inden jeg skruede Wiz-enhederne i mine lamper. Men det var der ikke nogen grund til. Tværtimod. Fordelen ved at der ikke er nogen hub, er, at det er rasende nemt at installere Wiz-produkterne. 

Hent app’en ned på telefonen (iOS eller Android), skru pæren i fatningen, tænd for kontakten og tryk på ”+” knappen i app’en for at tilføje pæren til dit Wiz-hjem. Så burde det virke. Der kan dog opstå udfordringer, hvis wifi-netværket kører 5GHz, da Wiz (som alle andre intelligente enheder) kun kører på 2,4GHz båndet. Problemerne kan dog oftest løses ved at installere enhederne manuelt. Jeg oplevede i øvrigt ingen problemer under installationen; det tog mindre end et minut, så kørte pærerne og har gjort det siden.

Giver fremragende lys

Lyskvaliteten kan jeg heller ikke brokke mig over. På indpakningen står der, at pærernes farvegengivelse er på 90 CRI / RA. Jeg har ikke nogen mulighed for at teste om det er sandt, men efter flere ugers brug er mit indtryk, at Wiz-pærerne uden problemer kan leve op til de Hue-pærer jeg normalt bruger, så heller ikke her falder Wiz igennem.

 

Philips Hue hævder i øvrigt at have en CRI på mellem 85 g 95 – en værdi på 100 er naturligt sollys.

App’en

I Wiz Connected app’en kan der naturligvis oprettes både hjem og rum. Der kan også oprettes scener, rytmer og automatiske indstillinger, baseret på tidspunkt. Man kan endda aktivere ’ferie-modus’ hvor lyset simulerer, at der er nogen hjemme.

Ud over statisk lys er der mulighed for at vælge mellem en række dynamiske scener, såsom ildsted, levende lys eller endda skov. Der er også en ’døgnrytme’ der automatisk tilpasser lysstyrke og -temperatur til tidspunktet på dagen. Der er med andre ord rigelige muligheder for at lege med lyset.

 

Via ep’en kan Wiz Connected integreres med en lang række tjenester, ikke mindst Google Assistant, der gør det muligt at stemmestyre lyset. Det er også gennem Google Home, at det bliver muligt at betjene lyset selv om man ikke er hjemme. Der er også integration af If This Then That, så man kan programmere forskellige hændelser – blinkende lys, når der kommer mail, etc. Nå ja, og så understøttes Samsung SmartThings (læs vores anmeldelse her), hvilket er helt perfekt alternativ til Google Home, hvis man vil integrere Wiz med hjemmets øvrige intelligente enheder; gardiner, persienner eller lignende.

Wiz Connected
Skærmbilleder fra Wiz Connected app’en.

Til gengæld er der ikke Apple HomeKit integration. Siri Shortcuts understøttes angiveligt, men herhjemme fik jeg det aldrig til at fungere.

I øvrigt er der en stor fordel i Wiz Connected-app’en; man kan meget simpelt indstille kelvin for hver enkelt pære – fra 2.200 til 6.200 kelvin. Det gøres på samme måde, som man hæver og sænker lysstyrken og er smart, hvis man i en håndevending vil ændre lysets temperatur.

App’en har også en fiks mulighed for at se strømforbruget – både for de enkelte pærer og det samlede forbrug af hjemmets Wiz-enheder. Det savner jeg i Hue-app’en. Det skal dog siges, at der muligvis er en bug i app’en; efter to ugers brug står der stadig 0 watt og så strømbesparende er pærerne trods alt næppe.

Ekstraudstyr

Wiz-pærerne kan også betjenes med en fysisk enhed, nemlig den såkaldte Wizmote, der er ekstraudstyr (120 kroner). I modsætning til Hues kontakt-lignende fjernbetjening ligner Wizmote vitterligt en fjernbetjening (se billeder længere oppe i artiklen). Der er heller ikke mulighed for vægophæng. Den har fire knapper, der kan programmeres til scener og mulighed for at hæve og sænke lysstyrken. Den fungerer fint, men den er bestemt ikke køn.

Et andet stykke ekstraudstyr, vi fik lov at prøve, er Wiz Motion Sensor (160 kroner). Den kan sættes op på eksempelvis badeværelset, så lyset automatisk tænder om natten. Den kører på batterier (2 styk AA) og fungerer ganske udemærket. Ingen problemer med at opfange bevægelser. Den kan vægmonteres, men kræver skruehul.

iNPUT mener …

Nå. Men træerne vokser heller ikke ind i himlen. Mit generelle indtryk af Wiz Connected er, at enhederne er en anelse langsommere til at reagere end mine Hue-pærer. Ikke meget, men nok til, at man bemærker det. Wiz understøtter heller ikke Apples HomeKit og det er generende, hvis man har vænnet sig til at bruge Siri eller Apple Watch til at betjene lyset. Og så er der som nævnt heller ikke et økosystem, der er lige så veludviklet som hos Hue. Her er udendørsbelysningen nok den største udfordring.

For

  • Nem installation
  • God lyskvalitet
  • Google Assistant integration
  • God pris

Imod

  • Langsommere end Hue
  • Færre produkter i økosystemet
  • Understøtter ikke Apple HomeKit

Men for folk i lejlighed, der ikke pønser på at bade haven eller udendørsarealerne i intelligent lys, er Wiz Connected bestemt værd at kigge på. Design og byggekvalitet er ikke lige så lækkert som Hue, men lyskvaliteten er rigtig god og i forhold til prisforskellen er det faktisk forbavsende hvor lidt, man skal gå på kompromis. Wiz er en nem og billig måde at fylde hjemmet med intelligent belysning, for de, der ikke er alt for ambitiøse.

Jeg har også hørt frygt over, om Wiz-enhederne “stjæler” af båndbredden på det trådløse netværk. Rent logisk vil de naturligvis bruge af den, men jeg må ærligt tilstå, at jeg ikke på noget tidspunkt mærkede hastighedsforringelser på mit wifi.

I vores anmeldelse indgik:

  • Wiz Motion Sensor (160 kr,)
  • Wizmote (120 kr.)
  • Wiz E27/A67 Color (150 kr.)
  • Wiz E27/A60 Color (120 kr.)
  • Wiz Filament E27/ST64 tunable white (120 kr.)

Wiz Connected

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

90-160 kr.

Nem, billig og velfungerende løsning til at få intelligent lys i hjemmet; specielt egnet til lejligheder.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.