×
Ultrabooks

Apple MacBook Air 2018

Apples nye MacBook Air får nyt liv med en bedre skærm og flere kræfter. Men den har stadig sine svagheder - især prisen

I efterhånden mange år har Apples mest populære computer, MacBook Air, samtidig været den mest udskældte. Modellen blev første gang lanceret i 2008, og Steve Jobs kaldte det dengang verdens tyndeste bærbare computer. Siden kom en designopdatering i 2010, og det design holdt altså helt til oktober i år. Som det sidste af Apples produkter med en skærm uden den såkaldte “Retina” teknologi virkede Air som en zombien der trampede rundt imellem alle de fine nye enheder. Men ikke mere. I oktober skete det, vi allesammen har ventet på – MacBook Air fik sin nye skærm. Og meget mere oven i hatten.

Ligner det ikke…?

Det nye design ligner i første omgang en blanding af den gamle, kileformede maskine og den nyere MacBook. Faktisk synes jeg personligt, det er ret svært at se forskel på MacBook og MacBook Air på ydersiden, og jeg ville nok egentlig bare have droppet MacBook modellerne (eller navnet Air) og have slået de to produkter sammen. Men når det nu skulle være, er der trods alt nogle forskelle. Især fordi skærmen på den nye Air er 13″ imod MacBooks 12″. Og det på trods af, at Air faktisk ikke er meget større end MacBook. Det er naturligvis sket ved, at Apple har filet på kanten omkring skærmen, der er blevet væsentlig tyndere end den forrige generation, ligesom den i øvrigt er blevet sort, hvilket giver et meget bedre helhedsindtryk.

Meget bedre skærm

Der er en del reflektioner i den blanke skærm

Endelig – endelig – er det blevet til en højtopløselig skærm på Apples “billige” bærbare. Det var hårdt tiltrængt, og giver en helt anden oplevelse end den forrige model. En ting er, at man ikke længere kan se den enkelte pixel på skærmen, noget andet er at både farver og kontrast er blevet voldsomt meget bedre. Direkte sammenlignet med MacBook Pro kan jeg godt se, at skærmen er en smule mindre lysstærk når jeg er udenfor. Men i Danmark bliver en bærbar trods alt stadig mest brugt indenfor, og der leverer Air fint – i hvert fald har jeg ikke haft problemer på noget tidspunkt i testperioden. Refleksioner er stadig et problem, især hvis man sidder i nærheden af et vindue eller udenfor, for der er meget genspejling i den blanke skærm. Til gengæld giver det god dybde i billedet, og skærmen er som helhed ganske lækker at se på.

Mangler kræfter

MacBook Air har altid været en smule… Svagelig. I hvert fald i forhold til dens Pro-brødre. Men jeg havde håbet at den nye udgave ville få lidt flere kræfter at gøre godt med – men det er langt fra tilfældet. I vores Geekbench test får den kun 2847 i single core og 6557 i multicore. Det er noget nær frygteligt, og har at gøre med at Apple simpelthen har valgt den billigste processor (Y-serien) fra Intel med en håbløs ydelse. Når det så er sagt afhjælpes problemet lidt af, at SSD disken er enormt hurtig – over 2 gigabyte i sekundet – og af, at Intels indbyggede UHD 617 GPU er nogenlunde kapabel. Samlet får Air en score i Geekbench på 19764, hvilket placerer den under de fleste Windows computere i klassen.

I praksis er det dog ikke nær så slemt som det lyder, for når jeg har brugt maskinen i hverdagen er der faktisk ydelse nok til langt det meste. Selv større Photoshop filer håndteres fornuftigt, og bare jeg ikke kaster mig ud i 4K redigering i Final Cut kan det også fint lade sig gøre at redigere video på MacBook Air. Når det er sagt ville jeg da gerne have lidt flere kræfter at gøre med – og her kan man igen overveje at tilføje en skærm koblet på en eGPU. Med Blackmagic koblet til har jeg faktisk spillet 3D spil i ganske acceptabel kvalitet. Så hvis målet er at få en bærbar det er til at slæbe med alle steder hen – og så en arbejdshest på kontoret – ja, så er det faktisk en mulighed. Men husk at det bliver ganske pebret.

Fingeraftrykslæser? Ja, tak!

Indtil nu har det kun været MacBook Pro der har haft indbygget fingeraftrykslæser i dens touchbar. Men i 2018 udgaven af Air kommer funktionen også til Air serien. Og det er rigtigt lækkert. Faktisk foretrækker jeg den fysiske fingeraftrykslæser frem for touchbar udgaven på Pro – men jeg er heller ikke kæmpe fan af Touchbar til at begynde med. Næste år får vi formentlig FaceID på computerne fra Apple – men det bliver nok på Pro-serien først – som sædvanlig.

USB-C gange to

To USB-C porte med Thunderbolt 3 – men desværre begge i samme side.

Der er efterhånden ingen tvivl om, at USB-C nu har overtaget fra USB standarden – stort set alt kommer efterhånden med USB-C. Og det skal Air selvfølgelig også have.

Jeg deler ikke kritikken af, at Apple har droppet den gamle USB A standard. Nej, du behøver ikke at have en dongle imellem de to enheder – køb et nyt kabel til den gamle harddisk, hvis du endelig VIL bruge den.

Der er blevet plads til to USB-C porte, hvilket måske nok er bedre end den ene der er på MacBook – men stadig ikke helt nok til min smag. Og når det så skulle være, ville jeg virkelig have foretrukket en i hver side, så man kunne lade på begge sider. Det er selvfølgelig ikke en dealbreaker på nogen måder, men alligevel.

De to porte understøtter Thunderbolt 3 standarden, hvilket betyder hurtig overførsel og mulighed for at tilslutte Air til eksempelvis en ekstern GPU som Blackmagic (som vi har testet her.) Det er en fantastisk mulighed for at få meget bedre ydelse på en ellers lidt forkølet maskine – i hvert fald når det kommer til tunge grafiske opgaver.

Tasturet er i bedring

Jeg har aldrig, som flere andre anmeldere af tidligere MacBooks, hadet Apples butterfly tastatur. Faktisk synes jeg, det er ganske behageligt at skrive på, og selvom jeg stort set altid kobler min computer til et “rigtigt” tastatur når jeg lander på kontoret, så er det ikke fordi jeg ikke kan skrive en længere tekst på den bærbares tastatur. I den nye version har Air også fået den membran der kendetegner Pro’erne der kom tidligere på året, og det betyder forhåbentlig at de ikke er så udsatte for problemer med støv og skidt der ellers har været årsag til mange udskiftninger af tastaturer på tidligere modeller. Samtidig er de også ganske lydsvage.

Trackpad’en på Apples maskiner er noget nær det bedste i branchen. Kun Huaweis MateBook X Pro kommer i nærheden af den kvalitet og størrelse du finder her. Det er simpelthen en fornøjelse at arbejde med, præcist og højtydende. Jeg har aldrig en mus med i tasken længere – så simpelt kan det siges.

Sløjt kamera

Nu er jeg ikke typen der normalt bruger kameraet i min bærbare – som i overhovedet. Hvis jeg FaceTimer/Skyper med nogen er det på min tablet eller telefon, næsten aldrig min bærbare. Men i en test som denne skal jeg jo have det hele med, så jeg starter kameraet… Og kan med det samme se, at det ikke er helt godt. I et ellers nogenlunde belyst rum er der mere end almindeligt dunkelt, og det hele gryner meget hurtigt til hvis der bliver bare lidt mørkere.

Igen, det er ikke et enormt problem for mig, men hvis du er typen der bare ikke kan undvære kameraet på din bærbare, så skal du enten kigge andre steder hen eller overveje et eksternt kamera, for det indbyggede er kun til nødstilfælde.

Batterilevetid omkring middel

Ved almindeligt brug når jeg ca. ti timer på en opladning af den nye MacBook Air. Nogle gange mindre, men aldrig helt håbløst. Det er okay uden at være prangende, og flere af konkurrenterne kan levere mere. Ikke desto mindre synes jeg faktisk, Air burde kunne levere lidt mere, når man tænker på den svækling af en processor, der skal holdes kørende. Nå, men igen – 10 timer er fint til langt det meste, så det er ikke en dealbreaker. Det er derimod måske…

Prisen…

Apple har virkelig strukket elastikken helt ud på priserne i år. Alle produktkategorier har fået et hak op, og Air er ingen undtagelse. Den “billigste” bærbare fra Apple koster nu 10.499 kr. i den mindste konfiguration. Og det er simpelthen for meget. Normalt går jeg ikke helt amok over priserne, forudsat altså at produktet er det værd som skiltet på kassen fortæller at det koster. Men denne gang er det bare ikke tilfældet. Der er ingen tvivl om, at MacBook Air er en fantastisk computer på rigtigt mange måder, og den nye skærm kombineret med fingeraftrykslæser og to USB-C porte er klart store plusser. Men for 10.499 kr. får du kun 8GB RAM og 128GB hukommelse – det er simpelthen i underkanten. Havde det været 256GB i grundkonfigurationen kunne jeg til nød have accepteret prisen, men det koster hele 1.800 kr. mere at smide det oveni – så det giver ingen mening.

MacBook Air 2018 er computeren jeg så gerne ville elske – men denne gang er prisen simpelthen for høj.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.