Forbrugerrådet melder Apple til konkurrencemyndighederne

Apple Pay er skidt for forbrugerne, mener Forbrugerrådet Tænk, der har meldt Apple til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Hvis du bruger Apple Pay sammen med dit Visa-/Dankort, er det konsekvent Visa-delen, der bruges til at betale – og det er noget skidt, for det koster et gebyr. I modsætning til Dankort-delen, der er gebyrfri. Med den begrundelse har Forbrugerrådet Tænk nu bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at kigge nærmere på Apple Pay.

Det er nemlig i strid med den såkaldte interbankgebyr-forordning, der siger, at det er op til forbrugeren at vælge hvilken del af betalingskortet, der bruges.

 

– Vi mener derfor at Apple, og de banker Apple samarbejder med, har pligt til at åbne for betalinger med Dankort-delen af Visa-/Dankortet. Vi har derfor bedt konkurrencemyndighederne om at se på, hvorvidt det er en overtrædelse af EU-reglerne, når det ikke sker ved betalinger ved Apple Pay, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk

Op til 10 gange dyrere

Forbrugerrådet Tænk estimerer, at en betaling med et Visa-kort i en butik kan være op til 10 gange så dyr for butikkerne at håndtere, som en betaling med et Dankort.

 

– Hvis Apple Pay opnår stor udbredelse i Danmark, og betalinger derfor i stor stil rykker fra Dankort-delen til Visa-delen af Visa-/Dankortet, kan det medføre en årlig ekstraregning til detailhandelen på over hundrede millioner kroner om året. Det er skidt for forbrugerne, da vi forventer, at de fleste penge vil blive hentet ved at skrue op for varepriserne, siger Anja Philip.

Låst NFC-chip er konkurrenceforvridende

Samtidig mener Forbrugerrådet Tænk, at det er et problem, at NFC-chippen i iPhone er låst til Apple Pay. Det betyder nemlig at andre betalingsystemer, som Samsung Pay og Google Pay, ikke kan bruges på en iPhone. Forbrugerrådet Tænk mener, på grund af Apples størrelse og udbredelse, at det er konkurrenceforvridende og skader både brugere af iPhones og af andre smartphones, at det kun er Apple, der kan tilgå NFC-chippen.

 

Derfor har organisationen også bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurdere, om Apples lås af NFC-chippen på iPhones er i strid med konkurrenceloven.

Læs hele Forbrugerrådet Tænks brev til Konkurrence og Forbrugerstyrelsen her.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.