×
ElbilerTophistorie

Fund af sjældne jordarter i Sverige kan ændre magtbalancen mellem EU og Kina

I Sverige har man gjort Europas største fund af sjældne jordarter, som blandt andet bruges til produktion af elbiler.

EU er i dag dybt afhænge af Kina i forhold til de sjældne jordarter, der blandt andet bruges til produktion af elbiler. Men den magtbalancen kan rykke sig, med annonceringen af et nyt fund i Sverige. Det statsejede svenske mineselskab LKAB har nemlig fundet Europas største forekomst af de såkaldt sjældne jordarters metaller i den nordsvenske by Kiruna. Det offentliggjorde selskabet torsdag.

Modsat hvad antydes af deres navn er de sjældne jordarter faktisk ikke sjældne. De er derimod svære at udvinde, hvilket gør dem værdifulde.

Det præcise omfang af fundet er ikke fastlagt, men det fastslås allerede som det største af sin slags i hele Europa. Jordmetallerne er vigtige i produktionen af ​både eksempelvis ​vindmøller, elmotorer og batterier.

– I dag bliver 90 procent af alle de sjældne jordarter, som vi er afhængige af, produceret eller raffineret i Kina. Også 60 procent af alt litium kommer fra Kina. Det er ikke holdbart. EU skal øge sin uafhængighed, siger den svenske energiminister, Ebba Busch, til Reuters.

sjældne jordarter
Jan Moström, LKAB, og den svenske energiminister, Ebba Busch.

– Det er godt nyt ikke kun for LKAB, regionen og for svenskerne, men også for Europa og for klimaet. Det er den største kendte forekomst af sjældne jordarters metaller i vores del af verden og kan være en væsentlig byggesten til at skaffe de kritiske råstoffer, som er helt afgørende for at muliggøre den grønne omstilling. Uden miner, ingen elbiler, siger Jan Moström, der er præsident og CEO for LKAB.

Lange udsigter

Der er dog fortsat lang vej før udvindingen af metallerne kan gå i gang. Ifølge LKABs tidligere erfaringer udelukker mineselskabet ikke, at der kan gå mellem 10-15 år, før minedriften kan begynde. Mineselskabets første skridt bliver at indgive en ansøgning om forarbejdningskoncession i år.

Ifølge Wikipedia er ‘sjældne jordarter’ en samlende betegnelse forde 15 jordmetaller med atomnumrene 57-71: Lanthan, cerium, praseodym, neodym, promethium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium og lutetium.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.