ElbilerTophistorie

Grønt lys for svensk grafitmine til elbilsbatterier

Australsk mineselskab har fået tilladelse til at udvinde 120.000 tons grafit om året i den nordsvenske by Kiruna.

Der er blevet givet grønt lys til at starte en grafit mine i det nordlige Sverige, nærmere bestemt Kiruna. Her blev Europas største fund af sjældne jordarter gjort tidligere på året. Stofferne er vigtige til fremstilling af blandt andet elbilsbatterier.

Tilladelsen blev givet af det svenske Mark- och miljööverdomstolen til australske mineselskab Talga Resources. Det gælder, at der må udvindes 120.000 tons grafitmalm om året. Dog gælder tilladelsen kun halvdelen af året, da minen skal være på jord, der bruges til rensdyrbesætning og i et såkaldt Natura 2000-område.

Både samiske landsbyer og flere organisationer har kritiseret investeringen, skriver Dagens Nyheter. Men ifølge Mark- och miljööverdomstolen kan minedriften godt sameksistere med rensdyrindustrien.

– En mine involverer altid en intervention i det naturlige miljø og en indflydelse på rensdyrindustrien. I dette tilfælde får minedrift kun lov til at finde sted i de seks måneder om året, hvor de samiske landsbyer ikke befinder sig i området, siger Lena Nilsson, der er teknisk dommer i sagen.

Læs også: Fund af sjældne jordarter i Sverige kan ændre magtbalancen mellem EU og Kina.

Modsat hvad antydes af deres navn er de sjældne jordarter faktisk ikke sjældne. De er derimod svære at udvinde, hvilket gør dem værdifulde. Både grafit og de øvrige jordmetaller er vigtige i produktionen af ​både ​vindmøller, elmotorer og batterier.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.