×
TeknologiTophistorie

Her er verdens mest effektive solcelle

Den nye Tandem solcelle er 20 procent mere effektiv til at omdanne solens energi til elektricitet.

En ny type solcelle har netop sat verdensrekord. Tandem solcellen kan omdanne 25 procent af den energi, den modtager fra solen, til elektricitet. Industrigennemsnittet er på mellem 15-20 procent.

Hemmeligheden er materialet perovskit, der længe er blevet udråbt som et materiale, der vil kunne revolutionere solenergi. Tandem solcellen er en perovskit-på-silicium celle (deraf navnet). De har en teoretisk effektivitet på 43 procent, selvom dette endnu ikke er opnået i en virkelig verden.

Det er virksomheden Oxford PV der står bag rekorden, en virksomhed der har udspring fra universitetet i Oxford. Panelerne er designet i samarbejde med Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems i Tyskland.

Virksomheden blev etableret i 2010 og har brugt over et årti på at forfine sin perovskit-baserede solteknologi fra sit forsknings- og udviklingssted i Oxford. Selskabet har også et pilotanlæg nær Berlin, Tyskland – det første skridt mod kommercialisering i industriel skala.

Og her er netop udfordringen. Selv om der længe har været interesse for perovskit-baserede solceller, har ingen til dato formået at kommercialisere og masseproducere dem. Lidt ligesom solid-state batteriet. En anden udfordring er solcellernes korte levetid, der typisk kun er omkring et år.

Præcis om og hvordan Oxford PV tackler det problem, melder historien intet om. Men faktum er, at virksomheden “forventer” at kunne opskalere produktionen og producere sin tandem solcelle i store mængder i år.

– Dette er det første skridt i, hvad der vil blive et transformativt 2024, da vi begynder at levere markedsklare paneler fra vores fabrik i Tyskland og fortsætter vores globale søgen efter et nyt produktionssted med stor volumen, som vil gøre os i stand til at bringe vores teknologi ind i mainstream, siger David Ward, administrerende direktør, Oxford PV.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.