×
TeknologiTophistorie

Høje priser har fået danskerne til at ændre energiforbrug

Stigende energipriser har fået fire ud af ti danskere til at ændre energiforbruget inden for de seneste seks måneder.

Det er godt for miljøet, men det er ikke derfor, danskerne har ændret energivaner. Det skyldes primært ønsket om at spare penge. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen. Den viser også, at fire ud af ti danskere aktivt har ændret deres energiforbrug de sidste seks måneder.

Heraf har godt halvdelen flyttet dele af deres forbrug til andre tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigere.

– Danskerne er virkelig begyndt at ændre adfærd, og det er godt nyt, at en del af os har taget fleksibelt forbrug til os. Normalt tager den slags adfærdsændringer lang tid at få ind i hverdagen, men danskerne har virkelig reageret hurtigt på den aktuelle situation, og de markante prisstigninger, vi har set på det seneste. Og jeg kan kun opfordre flere til at gøre det samme, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør for energieffektivisering i Energistyrelsen.

Billigere om natten

Som tommelfingerregel er strømmen både billigere og mere bæredygtig om natten, fordi forbruget er lavere samtidig med, at vindmøllerne stadig producerer. Derfor er der ofte et overskud af billig og grøn energi, og det kan man udnytte som forbruger ved eksempelvis at lade opvaskemaskinen eller tøjvasken køre om natten.

Det kræver dog, at man har en dynamisk elpriskontrakt, hvor din pris på el følger markedsprisen. Der findes forskellige apps, som man kan bruge til at overvåge elprisen time for time, og inden for kort tid kan man også følge den aktuelle elpris på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk

Danskere sparer også for klimaets skyld

Det er ikke kun danskernes pengepung, der nyder godt af et mere fleksibelt forbrug. Det er også afgørende for den grønne omstilling. En stadigt større del af vores hverdag og samfund skal fremover køre på grøn elektricitet.

– Jo bedre vi kan blive til flytte vores energiforbrug efter den grønne elproduktion og pladsen i ledninger, des bedre udnytter vi den grønne energi, vi har til rådighed. Selvom ens private energiforbrug kan synes som en lille del af det samlede forbrug, så kan det have stor betydning, hvis vi alle bliver mere fleksible i vores energiforbrug, siger Stine Leth Rasmussen.

Undersøgelsen fra Energistyrelsen viser, at hele 82 procent af dem, der har ændret energiforbrug, har gjort det for pengenes skyld. Men hver anden peger også på, at man samtidig gør noget godt for klima og miljø. Og endelig svarer hver anden dansker, at man også bidrager til at reducere Danmarks afhængighed af russisk gas.

– Tallene viser jo bare, at danskerne også går op i det store perspektiv på den her dagsorden. Hvis vi alle gør en lille forskel, så kan det betyde meget på samfundsniveau. Som forbruger kan man ikke bare spare penge – man kan også bidrage direkte til den grønne omstilling og Danmarks forsyningssikkerhed, siger Stine Leth Rasmussen.

Hvilke ændringer har du foretaget i dit energiforbrug i løbet af de sidste seks måneder? (flere svar kunne vælges)

  • Jeg har sparet ekstra på strømmen for eksempel ved slukke lyset, vasket tøj på lavere temperaturer eller slukket for apparater, når de ikke er i brug (72%).
  • Jeg har skruet ned for varmen i min bolig (62%).
  • Jeg har flyttet noget af mit strømforbrug til tidspunkter, hvor elprisen er lavest f eks at benytte opvaskemaskinen om natten (46%).
  • Jeg har valgt at bruge mindre af det varme vand, fx tage kortere bade (38%).
  • Jeg har sænket temperaturen på min varmtvandsbeholder (9%).
  • Andet (11%).

Hvad kan motivere dig mest til at spare på dit el- og varmeforbrug i din bolig? (maks. tre svar kunne vælges).

  • At spare penge (82%).
  • At gøre noget godt for klima og miljø (52%).
  • At reducere Danmarks afhængighed af energi fra Rusland (49%).
  •  At bidrage til, at Danmarks forsyningssikkerhed ikke kommer under pres (26%).
  • Der er ikke noget, der kan motivere mig til at spare mere på energien (3%).
  • Ved ikke (3%)

Fem generelle råd til at nedbringe elforbruget

  1. Vask tøjet ved 20-30 grader: Hvis du vasker tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 eller 60 grader, kan du spare 55 procent strøm, hver gang du vasker. 
  2. Fyld vaskemaskinen op: I gennemsnit fylder vi danskere kun vores vaskemaskiner halvt op – svarende til 3,2 kg tøj i maskiner, der nogle gange kan tage op til 7-8 kilo. Hvis du fylder vaskemaskinen helt op hver gang, og dermed kun vasker to ud af tre gange i forhold til, hvad du plejer, kan du både spare energi og op penge. 
  3. Sluk lyset, når du går: Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED næste gang du skal købe nye pærer.
  4. Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren: For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad, temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
  5. Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned: Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.