×
GadgetsMobil og tablets

Anmeldelse: Huawei Mate 9 Pro

Det må gøre ondt på Samsung at se Huawei Mate 9 Pro lanceret i Danmark — med den strør Huawei nemlig salt i det åbne sår efter Samsungs Note 7-skandale (du ved, den hvor alle flyselskaber i verden fortalte passagererne, at Note 7 eksploderer). Mate 9 Pro ligner nemlig Samsungs Galaxy Note 7 til forveksling, dog uden pennen.

Design i topklasse
Når man åbner kassen er der ingen tvivl om, at Mate 9 Pro er god kvalitet. Både indpakningen og telefonen selv oser af kvalitet. Vores testmodel er i guld og er pænt bling-bling, men udgaven i sort ser også ekstremt lækker ud. Man kan mærke på telefonen, at byggekvaliteten er helt i top — og Mate 9 Pro er helt på højde med, hvad de koreanske konkurrenter kan præstere – hvis ikke endnu bedre. Der er ingen genveje, og samlinger og materialevalg ligner simpelthen noget, der bør koste en million.

Og her kommer vi så allerede til det lidt interessante, for selv om Mate 9 Pro ikke koster en million, så starter den dog på en vejledende udsalgspris på 5.999 kr. Det er en del over, hvad Huawei ellers har taget for sine mobiltelefoner, og selv om kineserne hele tiden har bevæget sig imod at lave mere og mere “premium” telefoner, ja så er det stadig ret modigt at tage næsten det samme som mærker som Samsung og Apple normalt tager for deres topmodeller. Men er den prisen værd? Læs videre og lad os se på det.

Overlegen hastighed
Mate 9 Pro er nogenlunde det bedste, Huawei kan byde på når det kommer til specifikationer: med 6GB RAM og Huaweis egen Kirin processor i 960 versionen, der er en octa-core — altså en ottekernet — udgave, gør telefonen ekstremt hurtig. I Geekbench 4 får vi 1930 på single core og hele 5869 i multi core. Det er ekstremt, og slår stort set alt. Både Samsungs S7 og Apples iPhone 7 når ikke meget over 5.000 på multi core. Men egentlig er det efterhånden fuldstændigt ligegyldigt, for faktum er, at hastigheden er helt i top næsten ligegyldigt, hvad du kaster efter telefonen. Der er aldrig lag på noget som helst, og selv de mest krævende apps og spil afvikles fuldstændigt flydende.

Glimrende skærm
Huawei holder — naturligvis — ved AMOLED teknologien, og de er rigtigt gode til at få balanceret AMOLED skærme, så de ikke stikker helt af som det ofte sker for andre producenter, der godt kan have problemer med farvestyringen på AMOLED skærme. Det sker ikke for Huawei. Mate 9 Pro er udstyret med en QHD skærm, der står godt under stort set alle forhold. Sammenlignet direkte med eksempelvis iPhone 7 står Mate 9 Pro mindst lige så godt, og faktisk vil vi umiddelbart sammenligne den med skærmen i den nu hedengangne Samsung Note 7, der også var aldeles glimrende. Størrelsen på 5,5” er alt rigeligt, og selv om det stadig er en stor skærm er det ikke helt i skoven, og de fleste vil finde telefonen stor, men ikke for stor.

Hurtig opladning og lang batterilevetid
Batterilevetiden er noget nær det mest problematiske ved moderne mobiltelefoner, og det arbejder Huawei ligesom de andre producenter ganske hårdt på at få fikset — og med Mate 9 Pro er der virkelig skruet op for charmen. Vi har før været meget tæt på at have en telefon, der kunne køre en dag uden at skulle lades – men presser man dem hårdt, kan man alligevel sagtens køre dem flade. Sådan er det ikke med Mate 9 Pro. Ligegyldigt hvor “hård” dagen har været, så er det simpelthen ikke muligt at få Mate 9 Pro under cirka 10-15 procent inden sengetid.

Det 4000mAh store batteri er en arbejdshest uden lige, og i tillæg til den enorme batterilevetid kan man lægge, at Huawei endnu engang har lagt ekstra ydelse på ladningsprocessen. Man kan simpelthen sidde og se batteriindikatoren tælle op. Det går så hurtigt, at man efter 20 minutter kan tage telefonen i lommen og overleve en hel dag – og det her er altså ikke Huaweis salgsgas, det er faktisk lige præcis hvad der sker! Giv telefonen 90 minutter (eller faktisk lidt mindre), så har du en fuld opladning, og vil sagtens kunne komme igennem to hele dage hvis du ikke er “ond” ved den. Smukt.

Kameraet overgår alt
Nu troede du lige, vi ikke kune rose Mate 9 Pro mere — men så kom vi til kameraet. Både iPhone 7 Plus og den efterhånden “gamle” Samsung Galaxy S7 har ellers ligget solidt i spidsen når det kom til kamerakvalitet — men når vi sammenligner billeder taget på S7 og Mate 9 Pro er det nærmest ikke engang tæt, og Huawei slår Samsung med kilometer på både lysfølsomhed, detaljegrad og stort set alle andre parametre, man kan måle et billedes kvalitet på. Sammenligner man med iPhone 7 Plus er konkurrencen lidt tættere, men også her er den umiddelbare konklusion, at Mate 9 Pro løber med præmien; billederne er en smule skarpere, især ved lavt lys.

Vores eneste lille anke er, at den kunstige intelligens der skal regne ud, hvordan motiver i defokus skal placeres i forhold til baggrunden. Nogle gange ser man simpelthen fejl, hvor dele af baggrunden er i fokus, selv om den burde være i defokus. Ofte fungerer det, men det sker også, at der er små – men betydelige – regnefejl, der reelt gør billedet ubrugeligt.

Emotion UI er blevet voksent
Huawei har — naturligvis — lagt nyeste udgave af Android, version 7.0, på Mate 9 Pro. Oven på den ligger deres eget styresystem, Emotion UI, som udvikler sig ganske positivt for hver udgave. Designet er blevet ganske pænt og stilrent, og hastigheden er ekstrem på den gode hardware. Vi kunne godt ønske os lidt flere muligheder for at tilpasse eksempelvis ikonstørrelse og andre småting, men generelt fungerer Emotion UI mindst lige så godt som konkurrenternes overbygninger til Android – og kan du ikke lide det, kan du altid installere en anden launcher fra Google Play butikken.

Huawei – nu helt i front
Huawei udvikler sig hele tiden, og Mate 9 Pro er uden sammenligning den bedste telefon på markedet lige nu. Vi har svært ved at finde kritikpunkter – og især batterilevetid og den ekstremt hurtige opladning er nærmest surrealistisk god. Kombineret med et lækkert design, en fantastisk skærm, det bedste mobilkamera til dato og generelt bare hurtig hardware — ja, så kan det kun ende med en topkarakter til Huaweis nye topmodel. Og selv om de 5.999 kr. kan virke som meget for en telefon der hverken har et æble eller ordet Samsung på, så er det mere end rimeligt for Mate 9 Pro.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.