Der er ingen vej udenom det længere: Huawei har banket sig fast som nogle af de allerbedste smartphoneproducenter på denne planet. For hver generation æder de sig ind på konkurrenterne – både hvad angår markedsandele og teknologi. Faktisk er Huawei nu på mange måder konkurrenterne overlegne, og det er deres nyeste P20 Pro et glimrende bevis på.
Design der ligner…?
P20 Pro ligner til forveksling en iPhone X. Og det er da også enormt tydeligt, at kineserne har fået masser af inspiration fra Cupertino da de designede både software og hardware. Der er hakket i toppen, hvor der er skåret ud til kameraet. Det er et noget mindre hak end hvad vi ellers har set hos flere af konkurrenterne – især er den mindre end på iPhone X – formentlig fordi Apple har brugt pladsen på teknologi, Huawei (endnu) ikke har udviklet. I bunden finder vi dog, i modsætning til eksempelvis iPhone, stadig en fysisk knap, der kan tage brugeren tilbage til startskærmen. Om man foretrækker det helt “rene” look eller hellere vil have hybriden som Huawei har designet er en smagssag. I hvert fald fungerer det glimrende.
Bagsiden er en metallisk blå i vores testudgave, hvilket for så vidt er pænt nok, men måske en anelse for bling til nogen. Der kommer fedtfingre på den over tid, omend det ikke er mere end hvad man kan forvente med denne type bagside. Den er også en smule grim, så hvis du – som jeg – er den lidt kluntede type, anbefaler jeg afgjort et cover. Bagsiden prydes også af de tre kameraer (dem kommer vi tilbage til), og et diskret placeret logo langs den ene side. Alt i alt må jeg konkludere, at P20 Pro er en rigtigt pæn telefon, der i både design og byggekvalitet fint lever op til, hvad konkurrenterne kan byde på for tiden.
EMUI er blevet bedre
For hver generation af Huaweis egen overbygning til Android, kaldet EMUI, er den blevet bedre og bedre. Det gør sig også gældende i den seneste udgave, som naturligvis er installeret på P20 Pro. Tilbage i den spæde barndom var EMUI mest bare et lille skin, der skulle få telefonens startskærm til at fungere mere som en iPhone – men i den nyeste udgave er der efterhånden skruet grundigt op for charmen. Designet er faktisk pænt, og menuerne er placeret godt, så det er let at finde rundt. Og igen – hvis du kommer fra en iPhone vil du finde, at mange ting er placeret på de samme steder. Det fungerer ganske udmærket – og skulle du endelig ikke være interesseret i at bruge EMUI, kan du altid installere en anden launcher og ændre alt til din smag. Læs i øvrigt vores guide til launchere her.
Hurtig som bare…
Stort set alle telefoner udgivet i de seneste par år har leveret en tilfredsstillende ydelse. Ikke desto mindre skal Huawei have ros for at de har bygget deres egne processorer, der virkelig leverer. Selv grafiktunge spil får aldrig P20 Pro bare en smule i knæ, og AI funktionerne i kameraet er også nærmest umiddelbare. Nu skulle man så tro, at processoren er helt ny – men i virkeligheden er det den samme Kirin 970 der sidder i den efterhånden “halvgamle” Mate 10 Pro. Men igen; det er for så vidt fuldstændigt ligemeget, for den ræser derudaf. I Geekbench leverer den 1906 i single-core og 6775 i multi-core. Det ligger sig fint op ad de fleste af konkurrenterne, men får baghjul af iPhone X. I praksis er det dog helt ligemeget, for hastigheden er i top og du kommer aldrig til at have problemer med P20 Pro når det kommer til ydelse. Det gør nok heller ikke noget dårligt for P20 Pros ydelse, at den er udrustet med hele 6GB hukommelse.
Udsøgt skærm
Generelt er kvaliteten på den 6,1″ store skærm også helt gennemført god. Opløsningen er 1080 x 2160, og alt står knivskarpt og sprødt. Skruer man grundigt op for lysstyrken er der så meget knald på, at man fint kan se hvad der foregår på skærmen selv i højt solskin. I direkte sammenligning er den lige så god som Samsungs S9 og Apple iPhone X. Den understøtter også HDR, så hvis du ser film og serier på Netflix i HDR10 får du den fulde oplevelse.
Huawei har som sagt skelet en smule til Californien i udformningen af skærmen, der har fået et lille hak til kameraet. Men i modsætning til Apple har du som bruger af P20 Pro mulighed for at “fjerne” hakket. Reelt set betyder det bare, at der bliver lagt sorte bjælker ind på begge sider af hakket, der dermed ikke er til at se. Det er smart nok, men for mig betyder hakket ikke så meget – jeg kan godt lide den ekstra skærmplads det giver. Og når man skal se video er det næsten altid i 16:9 og eftersom skærmen er 18,7:9 vil hakket slet ikke være i billedet.
Kameraet over dem alle
I år har virkelig været kameraets år på smartphones. Samsungs S9 leverede et kamera, vi virkelig ikke troede nogen ville slå i år, med dets enorme lysfølsomhed og forrygende kvalitetet. Men ikke desto mindre må koreanerne nu se sig slået af kineserne på ganske vigtige punkter. Men det skal siges, at det er to meget forskellige kameraer; hvor S9 byder på et simpelt og vellavet point-and-shoot kamera, så er Huawei mere gået efter dem, der virkelig vil have kontrol over deres kamera.
Softwaren ligner til forveksling den man finder i en Apple telefon, så kommer du fra en iPhone vil du formentlig føle dig hjemme her. I hvert fald i udgangspunktet, for hvis du begynder at rode lidt med softwaren vil du finde ud af, at her er en ekstrem mængde forskellige indstillinger du kan lege med. Så hvis du har en fotonørd i maven er der masser af muligheder for at lave spændende og kreative ting med kameraet i P20 Pro. Det stiller dog også en del krav til dig – eksempelvis er HDR ikke automatisk bare slået til – det skal du selv finde og gøre.
Den helt store salgspointe fra Huawei er, at kameraet har 5x zoom. Godt nok er det kun de tre første der er optiske, men det er stadig en voldsom effekt, at man kan zoome så meget ind. Når man dertil lægger, at kameraets opløsning gør, at de to gange digital zoom stadig (i hvert fald i dagslys) evner at stå skarpt, ja så er det virkelig en mulighed, mange vil kunne bruge. Her dukker da også det problem op, at man ikke “bare” kan bruge zoomeffekten. Man skal ind og ændre opløsningen fra standard 40MP til 10MP før det virker. Det er ikke nogen showstopper, men bare en lille kuriositet i softwaren.
Herunder nogle eksempler på billeder i forskelligt lys:
Generelt er billedkvaliteten næsten perfekt. Selv i sløj belysning leverer telefonen brugbare billeder – måske ikke helt så langt ned i lux som Samsungs S9, men helt sikkert nok til at de fleste vil opleve en mærkbar forskel fra deres tidligere mobil.
Alt i alt det meget svært at sætte en finger på kameraet på P20 Pro, der leverer på nærmest alle måder.
Bliver ved og ved og ved…
Batteriet er stort set altid et problem på moderne smartphones. Men Huawei har i hvert fald kæmpet for, at P20 Pro “overlever” så længe som overhovedet muligt. Og det gør den virkelig. I min test kan jeg køre fuld skrald på alt i et døgn og stadig have lidt tilbage. Hvis jeg tænker mig bare en smule om, så kan jeg endda godt komme frem til de 36 timer der gør, at jeg kan nå hjem fra kontoret på dag to uden at lade telefonen. Derudover er den medfølgende hurtiglader virkelig hurtig – så selv om telefonen er ved at gå død er det hurtigt at få den op at køre igen.
Sikkerhed: Lidt af alting
Fordi Huawei har tilføjet en fysisk startknap er det muligt at bruge fingeraftryk til at identificere dig. Du kan også bruge ansigtsgenkendelse (Der dog vist nok er lidt for let at snyde ifølge John G. fra Meremobil) eller en kode. Så du har altså alle muligheder, men 2D ansigtsgenkendelse er ikke særligt sikker – omend det er ganske hurtigt. Så min anbefaling er, at du kombinerer det med fingeraftrykslæsning, eller holder dig udelukkende til fingeraftrykslæsning.
Ingen trådløs opladning
Samsung har det. Apple har det. Sony har det. Men Huawei har indtil videre holdt sig fra trådløs opladning. Det kan undre lidt, for det er efterhånden en feature det forventes at man har på en topmodel. Og mange der kommer fra et andet mærke har trådløse opladere liggende rundt omkring i hjemmet (jeg har i hvert fald). Det virker altså en smule underligt, at Huawei endnu ikke er kommet med på den bølge, men mon ikke der kommer til at ske noget når Mate 20 dukker op en gang til efteråret.
Højttalerne lyder godt – i den ene ende
Hvor flere af de andre producenter har lavet løsninger med fornuftig stereolyd når man vender telefonen på langs, så er P20’s højttalere tydeligt placeret i bunden af telefonen. Til gengæld lyder de rigtigt, rigtigt godt, både til musik og video. De kan spille voldsomt højt (når man tager i betragtning, at de sidder på en smartphone) – vel at mærke uden at forvrænge lyden. Glimrende.
Den bedste smartphone på markedet?
Jeg må sige det som det er: Huawei har begået en genistreg med P20 Pro. Byggekvaliteten er i top. Designet er pænt. Kameraet er fænomonalt. Skærmen er glimrende.
Alt i alt er Huawei P20 Pro den bedste telefon på markedet lige nu, og du kan roligt købe den. Hvis du altså lige har de næsten 6.000 kr. den koster.
Huawei P0 Pro
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: 5.899 kr.
P20 Pro er en af årets bedste mobiltelefoner - hvis ikke DEN bedste. Kameraet er uovertruffent, men kræver at du bruger tid på det.