×
TeknologiTophistorie

Metal har selvhelende egenskaber

Forskere har opdaget, at metal under visse betingelser har selvhelende egenskaber og kalder det en ingeniørrevolution.

Forskere ved Texas A&M University har bevist, at metal har selvhelende egenskaber. Mens de rykkede i et 40 nanometer tykt stykke platin i vakuum, observerede de, hvordan metallet kunne reparere sig selv.

De hævder, at det er første gang, vi nogensinde har set et stykke metal revne og derefter smelte sammen igen af sig selv. Et fascinerende fænomen der kan “indvarsle en ingeniørrevolution”. Altså hvis vi kan finde ud af en måde at udnytte det på.

– Det, vi har bekræftet, er, at metaller har deres egen iboende, naturlige evne til at helbrede sig selv, i det mindste i tilfælde af træthedsskader på nanoskala, siger materialeforsker ved Texas A&M University, Brad Boyce.

Han er medforfatter til et nyt studie, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Hvis vi nogensinde kan finde en måde at udnytte denne effekt på, kan konsekvenserne blive enorme.

– Fra loddesamlinger i vores elektroniske enheder til motorerne i vores køretøjer til broer, som vi kører over, fejler disse strukturer ofte uforudsigeligt på grund af cyklisk belastning, der fører til revner og eventuelt brud, forklarer Boyce.

Boyce og hans kolleger foreslår, at en proces kaldet crack flank cold welding kan ligge bag fænomenet. Men at finde måder at udnytte denne selvhelende evne kan vise sig at være ekstremt svært.

– Vi har bevist, at dette sker i nanokrystallinske metaller i vakuum. Men vi ved ikke, om dette også kan induceres i konventionelle metaller i luft, siger Boyce.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.