×
TeknologiTophistorie

Novo sponserer supercomputer med ny kvantesoftware

Danmark er sammen med NVidia gået i gang med at bygge en supercomputer, der kommer online allerede senere i år.

Midler fra medicinalproducenten Novo Nordisk bliver brugt til at bygge en avanceret supercomputer i Danmark. Faktisk en af de mest avancerede supercomputere i verden. Det sker i et samarbejde med chipproducenten Nvidia.

Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Novo Nordisk Fonden har etableret et aktieselskab – Danish Centre for AI Innovation A/S – der vil eje og drive supercomputeren, der kaldes for Gefion. Alle indtægter vil blive geninvesteret i initiativet. Fonden har bevilget ca. 600 millioner kroner til centret. Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) er minoritetsejer og ejer 15 procent.

”I en tid med geopolitiske spændinger er det vigtigt, at vi arbejder målrettet med at styrke Danmarks position i et felt med stor international konkurrence og efterspørgsel,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

”Særligt når det kommer til at sikre den danske position, med udvikling af ny og banebrydende teknologi. Jeg er glad for at se både den offentlige og den private sektor i Danmark investere i nye teknologier som supercomputere, der utvivlsomt vil øge vores konkurrencefordel på verdensscenen.”

I godt selskab

Apropos verdensscenen, så vil Danmarks nye supercomputer være i godt europæisk selskab. Storbritannien bygger en exascale supercomputer i Edinburgh samt en AI-supercomputer i Bristol. Fællesforetagendet EuroHPC støtter ikke én, men to exascale supercomputere i EU. Projektet installerer Jupiter på Jülich Supercomputing Centre, Tyskland, i år, og et andet system kaldet Jules Verne kommer online i Frankrig i 2025.

Gefion vil være baseret på Nvidia DGX SuperPod-arkitekturen. Computeren vil indeholde over 1.500 af Nvidias H100 Tensor Core GPU’er og levere seks exaflops af FP8 AI-ydeevne. Ydermere vil den oprette forbindelse til Nvidia Cuda Quantum open source-softwareplatform, som giver mulighed for simuleringer på hybride kvante-klassiske computere.

Læs mere hos Novo Nordisk Fonden.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.