×
TeknologiTophistorie

Nu kommer der brintrørledning mellem Danmark og Tyskland

Fra 2028 skal det være muligt at transportere brint på tværs af den dansk-tyske grænse i en landbaseret rørledning.

Den danske stat satser stort på Power-to-x og som et led i den strategi, har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck, i dag underskrevet en aftale om sammen at arbejde for at muliggøre en landbaseret brintrørledning fra Danmark til Tyskland.

Power-to-X er blandt de løsninger, der skal bringe verden hele vejen til klimaneutralitet. Energi fra solceller og vindmøller skal omdannes til brint, som kan bruges til grønne brændstoffer til fly, lastbiler og skibe samt i industrien.

Med aftalen knyttes der et tæt dansk-tysk samarbejde om grøn brint og integration af de to landes energisystemer. Rørledningen skal være klar til at transportere brint i 2028.

– Danmark har en unik position for at blive Nordeuropas grønne powerhouse og bidrage til den grønne omstilling. Snart er vi mere end selvforsynende med grøn strøm, og det skal udnyttes til at producere grønne brændstoffer til eksport. Det kræver investeringer i infrastruktur, og virksomhederne står klar i startboksen. Nu har vi affyret startskuddet, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Ifølge klima-, energi-, og forsyningsministeriet har Tyskland et voksende behov for brint. Danmark har til gengæld, med sine nuværende og kommende vindkraftressourcer, et særdeles godt udgangspunkt for at blive storeksportør. 

Aftalen vækker da også begejstring hos tyskerne:

– På elmarkedet har vi allerede dagligt gavn af det stærke partnerskab med Danmark. I dag underskriver vi en fælles erklæring om infrastruktur for brint. Således styrker vi sammen bæredygtighed, effektivitet og forsyningssikkerhed på de europæiske energimarkeder, siger Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck.

Hele aftaleteksten kan læses her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.