TeknologiTophistorie

Nu skal danskerne have en ny digital identitetstegnebog

Danmark får en digital identitetstegnebog i 2026. Appen skal gøre det muligt at samle ID, pas, kørekort og andre officielle dokumenter ét sted – og bruges både online og i den fysiske verden.

Digitaliseringsstyrelsen har nu sat gang i udviklingen af en digital identitetstegnebog – en app, der fra starten af 2026 skal give danskerne mulighed for at bevise, hvem de er, og hvor gamle de er, både på nettet og i virkeligheden.

Appen skal blandt andet kunne bruges til at vise ID og aldersbevis, eksempelvis ved køb af alkohol eller tobak. Den digitale løsning er tænkt som en fleksibel og sikker måde at håndtere identitet i en hverdag, hvor meget foregår online.

 

For at sikre, at løsningen tager højde for både borgernes behov og tekniske krav, nedsætter Digitaliseringsstyrelsen et Advisory Board. Det vil bestå af uvildige eksperter, som skal rådgive projektet om blandt andet brugervenlighed, tilgængelighed og datasikkerhed.

– Digitaliseringsstyrelsen har gode erfaringer med at inddrage et Advisory Board af uvildige eksperter. Det skete også med Coronapasset. Advisory Boardet skal være med til at sikre, at hensyn som brugervenlighed, sikkerhed, tilgængelighed og privatlivsbeskyttelse tænkes med fra start. Vi ser frem til at få input fra medlemmerne, som sidder med rigtig meget viden, der er relevant for projektet, udtaler vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech.

 

Formålet med det rådgivende organ er blandt andet at sikre, at løsningen fungerer i praksis – også for små virksomheder og i situationer, hvor aldersverificering er nødvendigt.

Flere beviser i én app

Den digitale identitetstegnebog vil ikke blot kunne bruges til ID og alder. På sigt er det ambitionen, at den kan indeholde en bred vifte af officielle dokumenter og beviser, herunder:

  • Digitalt ID og aldersbevis
  • Kørekort
  • Sundhedsoplysninger som recepter og EU-sygesikringskort
  • Uddannelsesbeviser og certifikater
  • Straffeattest
  • Fisketegn
  • Digitalt pas

Alle dokumenter vil være verificerbare, og borgerne vil selv kunne styre, hvilke oplysninger de deler, og med hvem. Brug af appen vil være frivillig, men offentlige myndigheder og visse private aktører forventes at skulle acceptere den som gyldigt ID.

 

Når den digitale identitetstegnebog lanceres, vil den være et nyt alternativ til fysisk ID i mange sammenhænge – med fokus på sikkerhed og privatliv. Læs mere om identitetstegnebogen hos Digitaliseringsstyrelsen.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.