ElbilerTophistorie

Nu styrtdykker prisen på lithium

Selv om prisen på batteri-metallet lithium er styrtdykket i år, vil det ikke påvirke prisen på elbiler.

I slutningen af sidste år toppede prisen på metallet lithium, der er en væsentlig komponent i eksempelvis elbilbatterier. I midten af november kostede en ton lithium knapt 600.000 kroner. Siden er prisen bare gået en vej – nedad og p.t. koster et ton omkring 175.000 kroner.

Det er primært det stigende salg af elbiler, der er skyld i, at efterspørgslen efter lithium er steget de seneste år. Og dermed prisen. I slutningen af 2021 eksplodere den – og toppede først i november 2022. Alligevel vil det nye prisfald på lithium næppe komme til at påvirke prisen på elbiler, skriver The Economist.

Det markante prisfald på metallet skyldes ifølge avisen flere faktorer. Ikke mindst en faldende efterspørgsel efter elbiler på det vigtige kinesiske marked i takt med, at elbilstøtten er blevet skruet ned. Men også at flere store bilproducenter sagde, at de havde “sikret forsyningen” sidste år, hvor priserne var høje.

Læs mere: Lithium-mangel truer prisen på elbiler.

lithium
Prisudviklingen på lithium de seneste fem år.

Samtidig åbnes der nye lithiumminer i blandt andet Australien og Chile, hvilket påvirket udbuddet. I øjeblikket ser det stadig ud til, at minerne vil være rentable på trods af faldende lithiumpriser.

Det er usandsynligt, at de falende råvarepriser vil betyde billigere elbiler. Det vil tage flere måneder, før lavere lithiumpriser kommer batteriproducenterne til gode, hvorefter priserne teoretisk kan stige igen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.