×
Sponseret indhold

Sådan bygger du et kraftfuldt wifi-meshnetværk med almindelige routere

Vidste du, at du med en ganske almindelig router fra Asus, også en ældre model, kan opbygge det måske kraftigste wifi mesh-netværk på markedet? Sådan fungerer Asus Ai Mesh!

Sponseret indhold – Denne artikel præsenteres af Asus

Vi har alle prøvet det: Ustabilt wifi. Enten hos os selv eller hos bekendte – det er altid irriterende. En af de absolut bedste løsninger til at få styr på wifi-dækningen derhjemme er med et såkaldt mesh-netværk. Mesh gør det muligt at udbygge dit wifi i det uendelige uanset, hvordan dit hjem ser ud. Uden besvær med forskellige SSID’er (netværksnavne) og uden frustrerende kabeltrækning. Oplevelsen bliver, at du har den “samme” wifi overalt med optimal signalkvalitet.

Mange producenter har lanceret deres egne mesh-løsninger i de seneste år, som alle lover god dækning og høje hastigheder. Asus udgav forrige år sin egen serie, Lyra, som er designet til at være en brugervenlig, æstetisk diskret all-in-one løsning. En løsning til dem, der gerne vil have, at det bare skal fungere og ikke ses, og som ikke har lyst til at justere manuelt.

Asus AI Mesh Andre Mesh-systemer
Hastighed Overførselshastighed på op til 5.300 Mbps Overførselshastighed på mellem 1.200 og 3.000 Mbps
Antenner Oftest flere eksterne antenner for øget rækkevidde Oftest interne antenner med dårligere rækkevidde
Valg af noder Bland og kombinér forskellige modeller af ASUS-routere (gælder visse modeller) Sælges som pakkeformat
Valg af SSID Opret et wifi-netværk med en eller flere SSID’er Begrænset til en SSID
Håndtering Konfigureres og håndteres via en computer eller en mobilapp Konfigureres og håndteres udelukkende via en mobilapp
Funktioner Understøtter alle routerfunktioner, du behøver ikke ændre dine normale indstillinger Understøtter kun et begrænset antal routerfunktioner
Omkostninger Omkostningseffektiv: Din eksisterende router samt en ekstra router skaber et wifi-system til hele hjemmet Dyrt system med flere hubber gør din eksisterende router overflødig

 

AiMesh fungerer med nye og gamle routere

Nu lancerer Asus en ny mesh-løsning, som vi kalder AiMesh. AiMesh bygger på samme teknologi som Lyra, men i stedet for de færdige mesh-“puck’er” bruger du almindelige routere som noder/satellitter. Det giver, hvad vi kan kalde mesh 2.0 med en ekstrem ydeevne og store muligheder for selv at konfigurere dit netværk, f.eks. ved at rette på antennerne eller finjustere softwaren.

AiMesh er dermed løsningen for dig, der f.eks. spiller tunge online-spil eller arbejder med applikationer, der kræver stabile og meget høje upload- og download-hastigheder. At du kan genbruge eksisterende routere gør også Ai Mesh til en omkostningseffektiv løsning. I stedet for at købe helt nyt kan du bruge det, du har, og måske supplere med en ekstra router.

Den pålidelige Asus RT-AC68U i et brugerscenarie

En model, der understøtter AiMesh, er Asus RT-AC68U. Det er i sandhed en pålidelige router og har været en af de bedst sælgende i Norden i de seneste år. Populariteten skyldes først og fremmest, at routeren er hurtig og pålidelig, og understøtter blandt andet 802.11ac-standarden, naturligvis med dobbelt frekvensbånd. Med en enkelt software-opdatering kan du gøre din RT-AC68U til en del af dit Asus AiMesh-netværk, og så kan du f.eks. supplere med en større version som hovedrouter eller hvorfor ikke købe en AC68U mere i en butik eller på et bagagerumsmarked. Du får svært ved at finde et mere kraftfuld mesh-netværk for pengene. Noget som blandt andre den fysikstuderende Andreas kan bevidne, da han derhjemme netop har suppleret sin AC68U-router med endnu en tilsvarende model. Det var ikke ligefrem nogen stor udfordring at dække hans toværelses med wifi. Det var derimod en anden sag at opnå overførselshastigheder på over 80 megabyte pr. sekund helt trådløst mellem NAS- og gamingcomputere i stuen med alt andet end optimale routerplaceringer.

– Jeg har faktisk kontinuerligt ligget på over 100 megabyte pr. sekund med den samme router i en AiMesh-konfiguration. Lige nu er jeg dog meget tilfreds med sweetspottet ved en mindre wifi-optimal møblering. Jeg ønskede at slippe for en meget kedelig kabeltrækning og satsede på en ekstra AC68U for 1300 kr. og en AiMesh-installation. Jeg var bekymret for, at den trådløse ydeevne ikke ville række til tunge opgaver som f.eks. 4K HDR-streaming og store filoverførsler, men det har været overraskende stabilt, siger Andreas.

Et billede af Andreas’ personlige AiMesh-installation, der viser hans installation og ydeevne med 2 x AC68U.

Sådan opretter du dit Ai Mesh med kompatible routere:

1. Opdatér – Installér den sidste nye software på de eksisterende routere, som du ønsker at bruge. Gendan fabriksindstillingerne på dem, der skal fungere som noder, altså signalforlængere.

2. Installér – Tilslut den bedste og mest højtydende router, og indsæt den som hovedrouter.

3. Søg – Slå den/de andre routere til, og klik på “søg” på grænsefladen ASUSWRT eller Asus router-appen.

4. Saml – Vælg en router, og klik på “apply” for at tilføje den til dit nyoprettede wifi-mesh-netværk. Færdig!

Asus AC68U, Asus ROG Rapture GT-AC5300 og Asus AC2900 understøtter alle AiMesh og kan parres med hinanden.
Router AiMesh-understøttelse Maks. Wifi-hastighed (5 GHz) Maks. Wifi-båndbredde i alt Pris
ASUS RT-AC68U/W Ja 1300 Mbit/s 1900 Mbit/s Tjek dagspris her
ASUS RT-AC86U Ja 2167 Mbit/s 2917 Mbit/s Tjek dagspris her
ASUS RT-AC1900U Ja 1300 Mbit/s 1900 Mbit/s ASUS
ASUS RT-AC2900 Ja 2167 Mbit/s 2900 Mbit/s Tjek dagspris her
ASUS RT-AC5300 Ja 2167 Mbit/s 5300 Mbit/s Tjek dagspris her
ASUS GT-AC5300 Ja 2167 Mbit/s 5300 Mbit/s Tjek dagspris her
ASUS DSL-AC68U Q2 2018 1300 Mbit/s 1900 Mbit/s Tjek dagspris her

Asus AiMesh fungerer på både 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet. En separat kanal på 5 GHz anvendes til intern kommunikation mellem routerne. Mesh-netværket kan med sin egen intelligens afgøre, hvilket bånd, der er mest velegnet til en bestemt enhed på en bestemt placering.

Nærmest trådløs gigabyte ethernet-ydeevne


Asus har i egne laboratorie-test set, hvordan AiMesh-systemet med virksomhedens mellemmodel RT-AC86U har opnået hastigheder på op mod 1 gigabyte pr. sekund. Det er hurtigt nok til at overføre en fil på 4,5 gigabyte til en anden computer eller lagringsenhed i dit netværk på 36 sekunder – trådløst.

Konceptet AiMesh kommer til at understøttes bredt med Asus’ nye routermodeller. For de eksisterende routere bliver det tilgængeligt via en firmware-opdatering. Når opdateringen er fuldført, er routeren klar til at blive installeret i et nyt Ai Mesh-netværk. Enten som hovedenhed eller som node. Derefter udbygger du, indtil dækningen er perfekt.

Generelle netværkstip til at få den optimale wifi-ydeevne og rækkevidde.

  • Hvis du kun har en (1) router, skal den placeres centralt i hjemmet. Helst inden for synsvidde fra der, hvor du bruger internettet mest, f.eks. skrivebordet eller lænestolen.
  • Stil gerne routeren højt. Eller undgå i det mindste at have den stående på gulvet.
  • Eksterne antenner er ikke bare til pynt. Ret antennerne i forskellige retninger alt efter, hvordan dit hjem ser ud. Eksperimentér for at se, hvad der giver det bedste resultat.
  • Tænk på at tykke vægge, især sten, beton og tegl blokerer radiosignaler og kan gøre wifi-signalet temmelig meget svagere. Location, location, location!

AiMesh understøttes allerede i dag af mange af Asus mest populære routere, som f.eks. den pålidelige RT-AC68U men også af vores nye flagskib ROG Rapture GT-AC5300. Udbuddet øges kontinuerligt og for at læse mere om AiMesh samt, hvilke routere der allerede i dag understøtter teknologien, kan du gå ind på vores officielle AiMesh-hjemmeside.

Asus AiMesh (her med AC68U i forgrunden) leverer trådløs streaming af 4K HDR film og HDR-spil som ME: Andromeda.

* Sammenligningsresultatet er baseret på en to-vejs hastighedstest udført i et ASUS kontrolleret laboratorie-miljø med en RT-AC86U, en router med tre bånd og tre hubber og en mesh-router med dobbelt bånd og tre hubber.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.