Teknologi

Sådan vil Facebook slippe af med falske nyheder

Facebook er klar med ti bud til verdens 1,8 milliarder Facebook-brugere. Der er tale om ti gode råd, som skal lære folk at genkende “fake news – altså såkaldte falske nyheder, eller “false news”, som Facebook kalder det. Formentlig i et forsøg på at undgå den negative association, der efterhånden er opstået omkring begrebet “fake news”.

Vejledningen finder man øverst i sit nyhedsfeed, men det er endnu ikke alle brugere, som kan se linket, og derfor bringer vi de ti gode råd her, så du allerede nu kan blive klædt på til at spotte de falske nyheder på Facebook efter alle kunstens regler.

 

1. Vær kritisk over for overskrifter. Facebook skriver, at falske nyhedshistorier ofte har fængende overskrifter skrevet med STORE BOGSTAVER efterfulgt af en masse udråbstegn!!!!!!

2. Kig nøje på URL’en. En mystisk webadresse kan være et tegn på, at kilden er utroværdig, siger Facebook, ligesom mange falske medier forsøger at imitere autentiske nyheder ved at bruge webadresser, som er meget tæt på ægte mediers URL’er.

 

3. Undersøg kilden. Hvis en historie stammer fra en kilde, som du aldrig har hørt om, så kig dem nærmere efter i sømmene, råder Facebook.

4. Hold øje med mærkelig formatering. Ifølge Facebook kan det tyde på falske nyheder, hvis en websides layout er grimt, fyldt med fejl eller hvis, der er mange stavefejl på siden.

5. Kig nærmere på billederne. Ofte bruger falske nyhedsmedier manipulerede fotos eller billeder, som er taget ud af deres sammenhæng. Facebook opfordrer til, at man søger efter det pågældende foto for at finde den oprindelige kilde.

 

6. Læg mærke til datoerne. Tit indeholder falske historier tidslinier eller kronologier, som ikke giver nogen mening. Eller forkerte datoer.

7. Forlang beviser. Bekræfter artiklens angivelige kilder historien? Benytter mediet sig af mange unavngivne kilder? Så skal man være skeptisk, mener Facebook.

8. Læs andre versioner af historien. Hvis ingen andre medier bringer en bestemt nyhed, så kan det være tegn på, at den er falsk, påpeger Facebook.

 

9. Er nyheden ment som en vittighed? Facebook minder om, at humor og satire indimellem kan være svært at skelne fra seriøse nyhedshistorier. Det er f.eks. sket mere end én gang i Danmark, at folk på har delt “nyheder” fra Rokokoposten på de sociale medier i den tro, at den skulle tages alvorligt.

10. Nogle nyheder er falske med vilje. Facebooks sidste pointe er, at falske nyheder ganske ofte er falske med vilje. Derfor skal man hele tiden kigge på verden med sin kritiske sans i behold.

 

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.