×
ElbilerTophistorie

Svindel med tyske import-Teslaer

Statskassen er blevet lænset for op til en milliard kroner af uautoriserede brugtimportører af elbiler, der laver svindel med afgifterne.

Statskassen er gået glip af op mod en milliard kroner i ubetalte registreringsafgifter alene i år. Det mener De Danske Bilimportører. Ifølge organisationen har uautoriserede brugtimportører enten bevidst eller ubevidst lavet svindel med afgifterne på de elbiler – primært Teslaer – der er hentet til landet brugt.

– Vi kan ikke leve med, at der systematisk kan være svindlet og lavet forkerte indberetninger i forhold til uautoriserede brugtimportøreres registreringsafgift. Staten kan være gået glip af meget store beløb, og der er sket ulige konkurrence i markedet, siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

Svindelen er ifølge brancheorganisationen blevet mulig på grund af Teslas massive prisnedsættelser, der startede i januar. Ifølge loven skal der skal betales afgift af bilens reelle købsværdi. Men mange importører har kun betalt afgift af bilens nedsatte pris. Også selv om bilerne er indregistreret inden prisnedsættelserne.

Eksempelvis kostede en Model Y Long Range ved årets start 561.280 kroner, mens den p.t. kan købes spritny fra 440.990 kroner. Ulovlighederne opstår, hvis importøren kun betaler afgift af den nye, lave pris og ikke af den pris, han reelt gav for bilen.

Offentlige data

Og det er der, ifølge De Danske Bilimportører, mange der har gjort. De henviser til offentlige data, som ligger i motorregisteret.

– Man kan se, hvad der er afgiftsberegnet af. Og vi kan se, når vi kigger på det bredt, en systematik i det her, som gør, at det er store beløb, som statskassen kan være unddraget for, siger Mads Rørvig til TV 2.

Importen af uautoriserede nyere brugte biler er steget voldsomt de seneste år. I 2018 og 2019 blev der hvert år brugtimporteret under 6.000 nyere brugte biler, men det tal er de seneste år steget til over 20.000 biler årligt. 

– Vi har tillid til, at myndighederne følger disse sager til dørs. Det vil uden tvivl have store konsekvenser i branchen for uautoriseret brugtimport, da der så vil skulle ske afgiftsberigtigelse, og nogle sandsynligvis vil blive ramt af de strafferammer, der på dette område er ganske høje, siger Mads Rørvig.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.