×
TeknologiTophistorie

Telenor siger farvel til 3G-netværket

2022 bliver året, hvor Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket. Nu skrues der op for udrulningen af 5G i stedet.

2022 bliver året, hvor Telenor efter knap tyve år lukker ned for 3G-netværket. Sidst på sommeren begynder nedlukningen af det sidste 3G på 900 MHz-båndet, som fremover skal benyttes til 5G.

– Selv om vi lukker ned for 3G, vil man stadig kunne ringe og sms’e med en 3G-telefon. Men det vil ikke længere være muligt at bruge data, forklarer Jesper Mølbak fra Telenor. 

Hos Telenor har 3G de seneste år kørt på 900 og 2100 MHz-frekvensbåndene, men allerede i 2021 var det slut med 3G på 2100 MHz. Det skete for at optimere kapaciteten i netværket og udnytte ressourcerne bedst muligt. 

– Vi omlægger 3G-frekvenserne til 5G, fordi vi er nødt til at fremtidssikre vores netværk. Dataforbruget stiger hele tiden, og behovet for kapacitet i netværket er massivt. Men med den mængde spektrum, vi fik på frekvensauktionen i 2021, og med de planer, vi har for brugen af frekvenserne, er vi sikret god kapacitet til de næste ti år, forklarer Jesper Mølbak.

Fart på 5G

I 2021 opgraderede teleselskabet knap 1.000 master til 5G, og i år skal der føjes endnu 1.400 til listen. Sideløbende med 5G-opgraderingen moderniserer Telenor sit 4G-netværk, så kapaciteten og hastigheden også øges her. I de områder, hvor 4G-netværket allerede er moderniseret, har selskabet målt en gennemsnitlig hastighedsstigning på 50 procent, fortæller de i en pressemeddelelse.

Når teleselskaberne i dag bygger 5G, sker det på et fundament af 4G. Det kaldes ’non-standalone 5G’. Men inden længe lover Telenor, at de er klar til at tilbyde en ren 5G-oplevelse. Det sker, når både core-netværket og transportnettet kører på 5G.

– Når vores netværk bliver 100 procent 5G, kan vi bygge vores core-funktion ind i skyen og så bliver responstiden ekstremt lav. På 4G og non-standalone 5G skal trafikken via vores fysiske core-netværk, og de millisekunders forsinkelse kan udgøre forskellen på liv eller død, hvis vi fx taler selvkørende biler eller fjernstyrede operationer, forklarer Jesper Mølbak

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.