Hovedtelefoner

Apple AirPods

Det er nærmest helt modsat hvad vi er vant til fra Apple; her plejer designet at komme i første række, og man kan leve med dårlig batterilevetid hvis telefonen er smuk og tynd. Men AirPods er ikke smukke. Nærmest tværtimod. Det ligner lidt, at man har et par stykker makaroni hængende ud af ørerne.

AirPods
Seriøst? Seriøst, Apple? Det her?

Og sammenligningerne med tandbørstehoveder fra en elektrisk tandbørste er heller ikke helt forkerte – de er simpelthen bare ikke kønne når de er monteret. Ikke desto mindre må man give Apple, at det er en imponerende mængde teknologi, de har puttet i de små hovedtelefoner – og så har de én overvejen styrke, som ikke mange af konkurrenterne har: Lydkvaliteten ved samtaler! Den kommer vi tilbage til.

 

Eksemplarisk opsætning

Ligesom konkurrenterne der laver ægte trådløse hovedtelefoner har Apple også puttet en lille elektronisk opbevaringskasse med i pakken der indeholder AirPods. I samme øjeblik, man åbner den lille kasse åbnes en dialog på telefonen (eller tabletten), der spørger om man vil tilslutte sine nye AirPods. Man skal trykke på en enkelt knap – og så funker det. Ikke bare på den enhed du først tilslutter dine AirPods, men også alle andre enheder, du har på din iCloud konto. Det er sygt smart. Grunden er, at AirPods indeholder en ny chip, Apple har opfundet, der sørger for kommunikationen til enhederne – den findes også i andre hovedtelefoner af mærket Beats, der også kommer fra Apple.

Smart opbevaring og opladning

Den lille, afrundede kasse der indeholder hovedtelefonerne fra starten er også deres oplader. Med i kassen følger et lightning kabel – Apples foretrukne stik til deres mobile enheder – men ikke en decideret strømforsyning. Du skal altså bruge din eksisterende strømforsyning fra telefonen eller eventuelt slutte opladeren direkte til en USB port på din PC. Det undrer, at Apple ikke snart laver skiftet til USB C ligesom alle andre mobilproducenter og i øvrigt også dem selv på deres MacBooks. (Men det ville givetvis give en del brok hos folk, der har investeret masser af penge i lightning-ledninger)

 

Den lille oplader indeholder strøm til at lade headsettet op nok gange til, at det kan spille i op til 25 timer – fem timer på hver opladning, cirka. Indtil videre er det i vores målinger ikke salgsgas, for vi får oftest lidt over fem timers spilletid på en opladning.

Siri er nøglen

Apple er bedre end nogen andre i verden til én specifik ting; sammenhængen imellem hard- og software. Og med AirPods er der ikke ændret på det. I modsætning til konkurrenterne er AirPods meget afhængige af, at man har lyst til at bruge Siri eller gider rode med telefonen. Godt nok er der et touchinterface på siden af dem (begge to i øvrigt), men det kan kun bruges til at starte Siri. Man kan ikke skrue op eller ned eller lignende. Til gengæld er det altså ret genialt, at man, hvis man bruger Apple Music, kan dobbeltklikke på den ene AirPod og sige “skru op” eller “spil musik med Michael Jackson” – for dernæst at få Michael i ørerne. Men altså i halvsløj lydkvalitet…

Det er også genialt, at man kan se batterilevetid på telefonens skærm hver gang man tager dem ud af laderen. I øvrigt er det også smart, at man kan tage den ene ud og lade den anden sidde – hvis man hurtigt har brug for et trådløst headset til samtale kan man bruge den ene AirPod i mono, og i så tilfælde ser man kun batterilevetiden på den ene på skærmen.

 

Det er også utroligt praktisk, at man kan bruge sine AirPods på tværs af alle sine enheder uden at skulle sætte dem op på hver enkelt. Sidder man og arbejder på sin Mac og vil man hellere høre musik/bruge den som telefon, ja så vælger man bare AirPods i Bluetooth menuen. Lettere bliver det ikke.

Pasformen passer… Måske?

Et af kritikpunkterne er, at de to små AirPods kan ske at falde ud af ørerne og blive væk, og bevares – det er da en mulighed. Især fordi Apple ikke har valgt at bygge AirPods så man kan skifte imellem forskellige gels og finde dem, der får de små hovedtelefoner til at sidde helt perfekt. De sidder nogenlunde lige så godt (eller dårligt) som de almindelige EarPods. Hvis du hele tiden taber dem er det altså ikke en god ide at investere i AirPods, for så vil det samme gøre sig gældende for AirPods også. I denne anmelders øre sidder den højre ganske godt, men den venstre føles som om, den er ved at falde ud hele tiden. Det giver en lidt paranoid tilgang til at have AirPods i ørerne, da man hele tiden går og er bekymret for at tabe dem. (Skulle det ske med anmeldereksemplaret her, er det i det mindste Apples eget problem – skulle det ske for dig skal du forvente at måtte slippe mindst 600kr. for en enkelt ny AirPod…) Under alle omstændigheder er bekymringen nok mere en bekymring end en egentlig fare, for i testperioden er det ikke sket, at en af propperne er faldet ud – heller ikke på en løbetur. Men det er dog stadig en bekymring.

Lydkvalitet under middel

Lydkvaliteten i AirPods er Apple vist nærmest ligeglad med. De lyder måske en anelse bedre end de normale EarPods, men for næsten 1.400 kr. forventer man faktisk at få noget, der er lidt bedre. Her er ingen dybde, og selv om lyden er okay klar er den ikke i nærheden af selv de billigste bluetooth høretelefoner fra mange af konkurrenterne. Og bruger man 600 kr. mere på Jabra Sport Elite (Som du kan læse en test af, hvis du henter vores magasin app her – det er selvfølgelig gratis!) så får du en markant bedre lyd – det samme får du med Samsungs IconX, begge ægte trådløse hovedtelefoner. AirPods lukker ikke af for udefrakommende støj på nogen måde, så sidder du i flyet, toget eller bussen må du også finde dig i masser af larm fra omgivelserne – også her gør konkurrenterne et bedre job.

 

Fantastisk samtalekvalitet

Hvor lydkvaliteten halter, så er samtalekvaliteten helt igennem forrygende; faktisk er det måske første gang, vi har prøvet et sæt trådløse hovedtelefoner, hvor modtageren ikke med jævne mellemrum siger “skru op!” eller “jeg kan ikke høre dig”. De to mikrofoner er peget direkte imod munden og sidder på enden af de to stilke, og er formentlig en af grundende til, at AirPods er så umanerligt grimme – de er nemlig tættere på munden end de fleste konkurrenter når, og her betyder to centimeter altså pludselig en hel del. Vi er i hvert fald imponeret over, hvor klart lyden går igennem. I øvrigt fungerer Apples noise cancelling for udefrakommende støj også aldeles glimrende. Med andre ord er AirPods glimrende til dig, for hvem et sæt trådløse hovedtelefoner primært er beregnet på tale.

Hvad ER det her?

AirPods er virkelig en mærkelig størrelse. De lyder ikke særligt godt og ser hæslige ud. Pasformen er fuldstændigt tilfældig alt efter hvordan dine ører er skabt, og alligevel er de nyskabende i deres simple opsætning og den geniale sammenhæng imellem hard- og software. Vi kan ikke med vores bedste vilje elske dem, men vi kan heller ikke få os selv til at hade dem, for de er virkelig gode at tale i, og som Siri-kompagnon er de fortrinlige. Så hvor lander vi? En middelkarakter til et produkt, der hverken er fugl eller fisk.

Apple AirPods

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 1.280 kr.

Vi kan ikke med vores bedste vilje elske dem, men vi kan heller ikke få os selv til at hade dem, for de er virkelig gode at tale i, og som Siri-kompagnon er de fortrinlige.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.