TeknologiTophistorie

Tyskerne betaler for at standse danske vindmøller

Ejerne af de danske vindmøller betales rundhåndet af tyskerne for at stoppe produktionen af el.

I disse måneder, hvor elprisen slår rekord på rekord, er der mange der undres, når de ser vindmøller stå stille. Men det er der en helt bestemt årsag til. Tyskerne betaler nemlig de danske vindmølleejere rundhåndet for at lukke for elproduktionen.

Det er ikke alene et stigende problem, men også et, som vindmølleejerne ikke har interesse i at løse. Rent økonomisk kan det nemlig bedre betale sig at lukke ned.

 

I 2021 producerede de danske vindmøller 3,7 procent mindre strøm, end de kunne have gjort, med den vind, vi havde, skriver Energinet. Og tyske betalinger er den direkte årsag. Begrebet kaldes ‘nedregulering’ og skyldes et underudviklet tysk elnet og fjollet tysk lovgivning.

Når det blæser i Danmark, blæser det nemlig også typisk i Nordtyskland og så hobes strømmen op, på grund af et underudviklet elnet. Tysk lovgivning gør det samtidig mere rentabelt for tyske producenter at betale danske vindmøller for at lukke ned, end at standse egne vindmøller.

 

En absurd situation, som Energinet gerne vil ændre på. I et høringsforslag foreslår de, at markedet udvides, så alle nordiske vind- og vandkraftværker tæller med i nedreguleringen. På den måde kan lukningerne deles mere ligeligt.

– Vi vil gerne udvide dette marked fra at være udelukkende dansk til at være et nordisk marked. Så må man forvente, at nedlukningerne især vil ske i de norske vandkraftværker. Og her kan energien faktisk lagres, fordi vandet oftest kan gemmes på den anden side af værket, til at vi får brug for strømmen. Og så kan sluserne åbnes igen.

Ingen interesse i løsning

Forslaget vækker dog ikke begejstring hos de omkring 30.000 danske vindmølleejere. Hos Wind Danmark, der er en brancheorganisation for danske vindmølleejere, er man bekymret for, at de norske vandkraftværker ikke er i stand til at gemme den grønne strøm i så stort et omfang som Energinet forventer.

 

Hvis danske vindmølleejere samtidig ikke kan tjene på at lade møllerne stå stille, men skal sælge strømmen til lave priser, så bliver deres forretning mindre attraktiv. I sidste ende kan der blive bygget færre vindmøller, lyder argumentet.

Alene i de første otte måneder af 2020 betalte tyskerne de danske elproducenter 350 millioner kroner for bl.a. at standse deres vindmøller.

Nedreguleringen er desuden stigende. I 2017 blev der nedreguleret 781 GWh i Danmark. I 2019 var mængden steget til 1.312 GWh – og alene i de første otte måneder af 2020 hele 2.034 GWh. Det er ikke lykkes af finde tal for hele 2020 eller 2021.

 

”Salg af balanceringsydelse til Tyskland er en rigtig god forretning for danske vindmølleejere. Faktisk oversteg den gennemsnitlige betaling for nedreguleringer, hvad man som dansk vindmølleejer fik i gennemsnitlige afregning i spotmarkedet i årets første otte måneder af 2020,” forklarer Søren Kling, som er elmarkedschef i Wind Denmark.

Energinet håber at høringsforslaget bliver godkendt og implementeret inden udgangen af 2022.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.