Der er ofte bekymringer blandt elbilkøbere, især når det gælder brugte modeller: Hvor længe holder batteriet egentlig? Men nye tal fra Norges Automobil-Forbund (NAF) giver et klart og beroligende svar – batteriet er faktisk den mest holdbare del i en elbil.
I løbet af de seneste år har NAF testet over 3.000 elbilbatterier på sit eget testcenter, og resultaterne er tydelige: Kun seks af de testede batterier viste tegn på fejl.
– Vi har testet flere end 3.000 elbilbatterier, og der er ingen grund til at være bekymret for batteriets holdbarhed, siger Nils Sødal, seniorrådgiver hos NAF.
Han tilføjer, at det i langt de fleste tilfælde vil være andre dele af bilen – som mekaniske eller elektroniske komponenter – der svigter længe før batteriet gør det.
– Bilen vil sandsynligvis blive skrottet af helt andre årsager end et defekt batteri, fastslår Sødal.
De fleste moderne elbiler kører i dag med litiumbaserede batterier. Det er naturligt, at disse mister lidt kapacitet med tiden, men det sker langsomt. Ifølge data fra teknologivirksomheden Geotab falder kapaciteten i gennemsnit med omkring 1,8 procent om året. Det betyder, at et batteri i mange tilfælde kan holde i over to årtier.
NAF og Geotab er enige om, at man som ejer kan være med til at skåne batteriet gennem gode ladevaner. Det handler blandt andet om at undgå at lade batteriet op til 100 procent til daglig og at minimere brugen af hurtigopladning.
– Vi anbefaler også vedligeholdelsesopladning – altså at man sætter bilen til opladning, når man kommer hjem. Batteriet har bedst af regelmæssig opladning i små doser, forklarer Sødal.
For Norge, hvor elbiler i dag udgør mere end 90 procent af bilsalget, er erfaringerne værdifulde – ikke mindst for det voksende marked for brugte elbiler. Og med de nye testresultater ser det ud til, at batteriets levetid sjældent bliver det store problem.