×
Det intelligente hjemTophistorie

Anmeldelse: Airthings View Plus

Airthings View Plus er en imponerende luftmåler til det ambitiøse intelligente hjem. Men for de fleste er den simpelthen bare overkill.

Luftkvalitetsmålere fås i mange prisklasser. Norske Airthings View Plus er en af de helt dyre – men den er også en af de mest avancerede. Ikke alene måler den et utal af parametre, den har også wifi-forbindelse, så den kan bruges til at automatisere processer i det ambitiøse intelligente hjem.

Derfor er det bestemt heller ikke en luftkvalitetsmåler, vi kan anbefale til alle og enhver. Dertil er den simpelthen for omfattende og – ikke mindst – for dyr. Der findes utallige alternativer, men ingen lige så avancerede som View Plus.

Airthings View Plus er flagskibet af luftmålere fra Airthings, der også laver mindre ambitiøse enheder. Den er i øvrigt lavet til at fungere som en hub for disse enheder, men kan også snildt fungere for sig selv.

Selv om den ikke just er klejn, er enheden temmlig minimalistisk. På fronten er View Plus udrustet med en såkaldt ePaper-skærm, der kun bruger strøm, når den opdateres. Det gør den blandt andet, når man vifter med hånden foran den. Hvad den viser, bestemmer man selv.

Visningen kan konfigureres via den tilhørende app. Der kan vises fire parametre på to skærmbilleder. Resten kan man naturligvis læse i app’en, der også holder statistik over målingerne.

Der er nemlig masser af mulighed for forskellige målinger. Enheden måler både radon-niveau, mængden af PM2.5-partikler, CO2, luftfugtighed, temperatur, VOC (kemikalier) og lufttryk. Et sandt overflødighedshorn af informationer. Ud fra disse målinger, skaber Airthings View Plus en kvalitetsscore for den luft, man går og indånder.

If This Then That …

Men der er sådan set ikke den største styrke ved Airthings-enheden. Det er den indbyggede wifi-forbindelse og understøttelsen af både Google Assistant og IFTTT-systemet. Det åbner nemlig for, at enheden kan styre forskellige intelligente løsninger i hjemmet.

Eksempelvis vil man kunne programmere vinduer til at åbnes eller lukkes ud fra definerede rumtemperaturer. Eller ud fra om mængden af partikler eller luftbårne kemikalier er for høj. Intelligente emhætter, gardiner, alarmer, radiatortermostater … kun fantasien (og kompabiliteten med ITTT) sætter grænserne.

Her er det lige vigtigt at nævne, at Airthings ikke er kompatibel med Google Home (eller Apple Homekit for den sags skyld), udelukkende Assistant. Det betyder, at man ikke kan få View Plus til at interagere med andre enheder via Home-app’en. Man kan udelukkende bede Assistant om at få informationer. Alle integrationer på tværs skal foregå via IFTTT.

Som en ekstra lækkerbisken til dem, der virkelig vil ned i materien, er det også muligt at få adgang til såkaldte API’er. De kan bruges til at trække sensordata fra din enhed til din egen applikation.

Temmelig basal app

Men for alle os andre, er der den tilhørende app. Den hedder Airthings Wave (iPhone | Android) og er ret basal. Ud over en samlet vurdering af luftkvaliteten, kan man tilgå faneblade med de enkelte målinger. Her er der også historiske data. Visuelt fungerer brugerfladen fint, selv om der er et par smuttere hist og her. For eksempel forsætter grafen ud over kanten af billedet (se nedenfor). Der er heller ikke danske oversættelser; app’en er på engelsk.

Målingerne og enheden kan også tilgås fra et Dashboard på Airthings-hjemmesiden. Her er alt oversat til dansk og grafisk ligner den appen.

Takket være ePaper-skærmen bruger Airthings View Plus ikke synderlig meget strøm. Det betyder, at den kan køre på batteri (seks styk AA), så man undgå kabler. Jeg har haft den kørende i omkring en måneds tid og batterierne er stadig på 93 procent, så forvent at skifte dem ud med et års mellemrum.

Alternativt kan der sættes et USB-C kabel til den – og det er faktisk nødvendigt, hvis den skal fungere som hub for Airthings-enheder i andre rum.

Undgik abonnementsfælden

I øvrigt skal Airthings lige have ros for ikke at være faldet i “abonnementsfælden”. Når først Airthings View Plus er købt, kan man bruge samtlige features uden ekstrabetaling. Det er efterhånden en sjældenhed i denne verden, hvor “services” og “løbende indtægter” lader til at være kuren på alt. I hvert fald i direktionsgangene.

Man kunne snildt forestille sig, at eksempelvis adgang til API’erne ville koste ekstra. Det var der næppe nogen, der ville løfte en øjenbryn over. Men det er rigtig god stil af Airthings at undgå abonnementer.

iNPUT mener …

Som jeg startede med at sige, er View Plus overkill for de fleste. Hvis du udelukkende vil holde øje med luftkvaliteten i dit hjem, findes der utallige andre løsninger. Væsentlig billigere løsninger end de knapt 2.200, du må lægge på disken på denne her.

Jeg giver den en relativt lav score på “prisen”, men det er betinget af, at man er almindelig bruger. Er man den entreprenante type, der går i dybde med sit intelligente hjem, er den alle pengene værd. Eller typen, der vil lave sin egen styringsapp. I det lys leverer View Plus noget, kun få andre kan – hvis nogen overhovedet.

Airthings View Plus

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

2.179 kr.

Er du seriøs omkring dit intelligente hjem, findes der næppe bedre løsning. Er du ikke, findes der dusinvis der gør næsten det samme, til langt lavere pris.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.