Fremtidens HjemTophistorie

Billig Ikea-boks måler luftkvalitet

Lille, billig Ikea-boks gør det muligt at måle luftkvalitet i hjemmet. Men den ser ikke ud til at kunne tale med andre smarte enheder.

Luftforurening med partikler i byområder medfører alvorlige skader på helbredet. Det gælder på længere sigt, i form af sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. Måske derfor er luftrensere blevet et hit og Ikea fortsætter trenden med Ikea Vindriktning, der måler luftkvalitet i hjemmet.

Boksen er lille, ualmindelig simpel og ganske billig. Til gengæld lader det ikke til, at den kan tale sammen med andre intelligente enheder – eksempelvis Ikeas egen Förnuftig-luftrenser, der kom på hylderne i februar.

Ikea Vindriktning måler ikke gasser eller lugte, men kan registrere små inhalerbare partikler, der måler 0,1-2,5 mikrometer (PM2.5). Det er typisk partikler fra brændeovne og fossile brændstoffer (kul, olie og naturgas), altså deriblandt fossilbiler.

Vindriktning har ikke nogen knapper, men en (meget) tydeligt LED-indikator foran viser, hvordan luften er i rummet, den er placeret i; grøn (god), gul (ok) og rød (ikke god). Boksen får strøm fra et USB-C kabel, der i øvrigt ikke medfølger. Enheden aktiveres så snart den sættes til strømmen.

Ikea skriver om enheden: “Placer den i stuen, soveværelset eller andre rum, hvor du bruger meget tid. Den lille størrelse gør den nem at flytte fra rum til rum, så du kan være sikker på, at luftkvaliteten er god. Kan bruges i både små og store rum, fordi luftkvaliteten som regel er den samme overalt i et rum”.

De anbefaler samtidig at den bruges sammen med netop Förnuftig-luftrenseren, der manuelt kan aktiveres, hvis luftkvaliteten er for dårlig. Vi havde nu klart foretrukket om enheden i stedet selv kunne aktivere luftrenseren – eller en anden Google Home eller Apple HomeKit-enhed. Men så ville prisen nok have været end anden. Ikea Vindriktning koster sølle 69 kroner og er allerede til salg på hjemmesiden.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.