Dreame Roboticmower A2 er den nyeste robotplæneklipper fra det kinesiske mærke, og med Dreame (og andre kinesiske mærkers) konkurrence kan vi godt forvente, at prisen på robotplæneklippere vil falde en del fremover. Dreames første plæneklipper er dog allerede virkelig spændende, og den efterlader et solidt førstehåndsindtryk – især når det gælder opsætning og daglig brug. Det er tydeligt, at Dreame forsøger at gøre op med nogle af de klassiske begrænsninger ved robotplæneklippere, og i de fleste henseender lykkes det, men prisen kommer i vejen for noget der ellers havde været en absolut bestseller.
Installation og opsætning Noget af det mest imponerende ved Dreame Roboticmower A2 er, hvor nem den er at komme i gang med. I stedet for at bruge timevis på at grave eller hæfte en kanttråd ned i græsplænen, får man mulighed for at kortlægge haven ved at styre robotten manuelt via appen. Det føles næsten som at fjernstyre en lille bil, og det giver både overblik og præcision. Hele installationsprocessen er godt beskrevet, og jeg følte mig tryg gennem hele opsætningen. Appen guider én trin for trin, og det hele er klart og overskueligt. Der er endda en mulighed for at lade robotten selv kortlægge sit arbejdsområde, men det er – mildt sagt – ustabilt, så det vil jeg nok ikke råde til. Eller i hvert fald skal man holde godt øje med, om det går rigtigt. I mit tilfælde ville den have kunnet holde et blomsterbed grundigt nede. Men alt i alt behøver man altså ikke bruge en hel arbejdsdag på at sætte Dreame Roboticmower A2 op – hvilket er en kæmpe befrielse.
Klippekvalitet og daglig brug Efter de første dages brug er resultatet ganske tilfredsstillende. Græsset får en jævn og pæn overflade, og maskinen bevæger sig forholdsvis præcist rundt i de definerede zoner. Den kan endda klippe forskellige mønstre, så har du altid drømt om at din have lignede en fodboldbane med striber, ja så kan du nu få drømmen til at gå i opfyldelse.
Robotten kom på arbejde fra første færd. Jeg havde ikke klippet græsset i en uge da jeg satte den op – men det var ikke noget problem. Støjniveauet er lavt – faktisk lavere end på nogen af de tidligere robotplæneklippere, jeg har prøvet. Det betyder, at den sagtens kan køre tidligt om morgenen eller (tidligt – pas på pindsvinene) om aftenen uden at forstyrre hverken naboer eller egen havefred. Det gør den velegnet til tæt beboede områder eller familier med små børn.
App og software Det er en klar fordel, at Dreame har valgt at samle sine enheder i samme app. Jeg har tidligere testet deres robotstøvsugere, blandt andet den fabelagtige X40 Ultra , og nu hvor både støvsuger og plæneklipper kan styres fra én platform, bliver det langt mere overskueligt.
Som beskrevet er selve opsætningen ganske udmærket – men jeg har ikke fundet mulighed for at redigere i det kort, man har oprettet. Hvis man vil ændre bare en lille detalje – f.eks. tilføje et bed, der er kommet til – skal man starte forfra og oprette et helt nyt kort. Det føles lidt rigidt, især når man sammenligner med f.eks. robotstøvsugere, hvor redigering af zoner er en basal funktion.
Softwaren har dog nogle styrker. Zoner kan tilpasses, og det er muligt at planlægge, hvilke dage og tidspunkter maskinen skal køre. Man kan desuden justere klippehøjden der kan varieres fra 3 til 7 centimeter, hvilket giver en god fleksibilitet i forhold til sæson og personlige præferencer.
Klog navigation Kameraet på fronten af robotten bruges til at den indbyggede AI kan registrere eksempelvis dyr og mennesker. Dreame Roboticmower A2 benytter sig af RTK-GPS (Real-Time Kinematic) kombineret med visuel navigation, hvilket teoretisk burde give meget præcis positionering – og det virker godt i praksis, den kommer i hvert fald aldrig ud over sine grænser. Maskinen har både for- og bagmonterede sensorer, ud over kameraet. Generelt virker det som om, Dreame har styr på navigationen – hvilket også er påkrævet med en robot der har roterende knive monteret på undersiden.
Kantklipning med udfordringer Kantklipning fungerer ved, at rotoren med bladene under maskinen kan køres til den ene side. Det fungerer egentlig nogenlunde, og robotten kan da også i de fleste tilfælde klippe meget tæt på kanten. Problemet er ordene “tæt på”, for den kan ikke nå helt ud til kanten mange steder, med mindre den jo så kører med hjulene ud over kanten af græsset. Det kan faktisk godt lade sig gøre nogen steder i vores have, så der ser det godt ud. Men så snart der er noget ved siden af græsset – hvad enten det er fordi den grænser op til en væg eller et blomsterbed – kan den af gode grunde ikke komme helt til kanten, og så må man manuelt igang. Ikke desto mindre er det et skridt i den rigtige retning.
Op til 3000 m2 Batteriet rækker til omkring 90 minutters drift, hvorefter robotten automatisk vender tilbage til ladestationen. Det fungerer upåklageligt, og ladetiden er moderat – omkring 2,5-3 timer for en fuld opladning. Robotten kan dække helt op til 3.000 m², hvilket gør den egnet til selv de største parcelhushaver.
Et andet teknisk plus er, at klippesystemet benytter knive monteret på en roterende disk, hvilket både gør maskinen mere sikker og lettere at vedligeholde. Knivene skiftes hurtigt og billigt (og relativt hyppigt over en sæson), og i tilfælde af kontakt med en hård genstand giver de efter. Det skal siges, at knivende udelukkende virker til Dreames robotplæneklippere, så for at være sikker ville jeg nok købe et godt lager af dem allerede når jeg køber klipperen – simpelthen som helgardering. Det er før set, at tilbehør er forsvundet fra forhandlere af den ene eller anden grund.
Konklusion Efter nogle dages brug er mit overordnede indtryk, at Dreame Roboticmower A2 er en lovende robotplæneklipper, som især imponerer med sin lette opsætning og støjsvage drift. Det er en kæmpe fordel at slippe for kanttråd, og app-styringen er generelt god og intuitiv, ligesom det er lækkert at man kan styre flere Dreame produkter fra samme app, hvis man skulle have flere.
Der er dog stadig plads til forbedring, især hvad angår mulighederne for at redigere kortet. Softwaren føles som om, den mangler den sidste finpudsning for at være helt på niveau med de bedste på markedet, men belært af mine erfaringer med opdateringer i forhold til støvsugerne burde det da også være på vej. I hvert fald har appen udviklet sig i den rigtige retning hen over de par år, jeg har brugt den.
Men for de fleste haveejere vil Dreame Roboticmower A2 være en rigtig fin løsning – især hvis man i forvejen bruger Dreames produkter og sætter pris på det fælles økosystem.
Her er dog det store minus: Prisen. På Pricerunner ligger Dreame Roboticmower A2 lige nu til 19.499 kr., hvilket er alt, alt for meget. Med andre ord; prisen skal ned, men så er Roboticmower A2 også et ganske glimrende bud på din næste plæneklipper robot.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: 19.499 kr. Prisen er den store synder her - for Robotmower A2 er faktisk en glimrende robotplæneklipper, der holder nogenlunde, hvad den lover.