×
AnmeldelseStøvsugereTophistorie

Anmeldelse: Dreame X40 Ultra er den bedste robotstøvsuger på markedet lige nu

Robotstøvsugere har efterhånden en del år på bagen, men indtil for nyligt var de – højst – et supplement til den eksisterende støvsuger. Og ofte nærmest ikke engang det. De første gange jeg testede robotstøvsugere brugte jeg ofte nærmest lige så lang tid på at få dem viklet fri af ledninger eller hjælpe dem, når de sad fast under sengen. Der var, med andre ord, ret langt fra markedsføringens positive ord til virkelighedens verden.
Sådan er det ikke længere. Jeg har fået Dreame X40 Ultra til test, og må efter ca. en måned konkludere, at jeg pludselig har tid til en ny hobby.

En ny generation

Først og fremmest – Dreame X40 Ultra er ikke “bare” en robotstøvsuger. Det er en robotstøvsuger og gulvvasker. Og det sidste er virkelig en ret vild ting, når man først oplever det. Og ja, jeg ved godt, at det ikke er noget helt nyt – men Dreames take på det er ny. Men det kommer jeg tilbage til lidt senere.

Når du pakker maskinen ud ser du, at den ikke er helt som de almindelige robotstøvsugere; i kassen medfølger, ud over robotten selv, en dockingstation (der er ganske stor), en støvsugerpose og en bøtte med rengøringsmiddel.

Designet er pænt og i den hvide version jeg har fået kan den sådan nogenlunde gå an at have stående et synligt sted. Personligt synes jeg stadig, den er alt for kluntet, men fordi robotten er blevet mere intelligent end de foregående generationer, kan du godt snige dig til at stille den et sted hvor robotten skal navigere lidt for at komme på plads. Jeg har været lidt smart, synes jeg selv, og placeret den bag en stol i et hjørne, hvorfra den så ganske let kan navigere udenom stolebenene og på plads i dokken.

Designet er velfungerende på den måde at de to beholdere til rent og beskidt vand er solide og til at få fat på fra dockingstationens top.

Støvsuger som en Nilfisk

Dreame X40 Ultra suger bedre end nogen robotstøvsuger jeg nogensinde har prøvet. Dens sugestyrke når man sætter den til max kan støvsuge stort set hvad som helst op. Jeg lavede en test med ristede løg som jeg strøede ud over gulvet. De blev uden problemer støvsuget op ved selv medium kraft. Små røde linser fordelt i et gulvtæppe kom op uden problemer ved høj sugeevne. Det er imponerende.

Den lille roterende børste har fået et ekstra trick i ærmet – X40 kan nemlig skubbe den ud, så den kan række betydeligt længere ud end tidligere – og, måske vigtigst af alt, så kan den nå ind i hjørner. Det ser næsten helt nuttet ud når den lige stikker “forpoten” ud og skraber rundt i hjørnet.

Sugekraften ligger på hele 12.000 Pa, hvilket faktisk svarer til flere af de populære håndholdte støvsugere på markedet fra eksempelvis Dyson.

Sammenlagt betyder den øgede sugekraft og den udstrækkelige børste, at X40 Ultra leverer en støvsugning der er langt mere effektiv end hvad jeg nogensinde har oplevet på en robot før. Men så kommer vi til gulvvasken, som faktisk er der hvor denne robotstøvsuger VIRKELIG kommer til sin ret.

Ingen manuel gulvvask igen – nogensinde!

Indrømmet, jeg er ikke fan af at vaske gulv. Det er irriterende og besværligt – og hvis man ikke gør det grundigt føles det nogen gange som om, gulvet nærmest er mere beskidt når det er blevet vasket. Med andre ord; det er en af de ting derhjemme jeg virkelig godt kunne undvære – og det kan jeg så nu.

Gulvvasken foregår med to roterende mopper – hvilket jeg må sige, efter at have testet en del forskellige robotter, er klart det mest effektive. Det at mopperne roterer på gulvet, og ikke bare bliver trukket hen over gulvet, gør simpelthen at robotten efterlader gulvet betydeligt mere rent end hvad man ellers ville kunne forvente. Jeg har prøvet at simulere et par “uheld” – for eksempel et ketchup-udslip ud over det meste af køkkengulvet. Det virkelig interessante er ikke bare, at robotten godt kan få ketchuppen op – den gør det intelligent. Først tager den ca. halvdelen op med mopperne – og registrerer så, at mopperne er beskidte, for dernæst at løfte dem og køre ind til basestationen. Her gør den så en anden unik ting der virkelig giver ekstra værdi – den gør mopperne grundigt rene ved at skylle dem igennem. Når de er helt rene kører den igen ud i køkkenet, samler den anden halvdel af ketchuppen op og kører endnu engang tilbage for at få rengjort mopperne. På turen løfter den selvfølgelig mopperne så den ikke efterlader et spor af ketchup undervejs. Det er genialt at det virker. Og skulle der, mod forventning, være noget tilbage som robotten ikke selv havde fundet, kan den fjernbetjenes til at tage det sidste ved at man i appen laver en “ekstra rengøring” zone, hvor X40 så tager en ekstra omgang.

Generelt er gulvvaskfunktionen rigtigt god og jeg må sige de fleste formentlig vil kunne smide deres “analoge” spand og moppen i småt brændbart.

Lidt malurt i bægeret

Det er svært at sætte en finger på Dreame X40 Ultra. Den støvsuger som en drøm, vasker gulvene stort set pletfri og kan nå under møblerne og i hjørnerne som du aldrig selv kan, samtidig med at den har et utal af funktioner i en vanvittigt avanceret app. Og SKAL jeg kritisere noget, så er det netop appen. Der er mange – nogle ville sige alt for mange – menuer og undermenuer. Man farer nogle gange vild i hele systemet, og det gør det ikke bedre, at det virker som om der er sparet en oversætter væk til fordel for en halvretarderet version af Google Translate. For eksempel er der en “Cruise” funktion – der så er oversat til… Krydstogt. Hvilket nok ikke er helt det, der er meningen. Og sådan er der rigtigt mange funktioner der er navngivet ret mærkeligt – navnene er tydeligt maskinoversatte uden tanke på sammenhæng. Men på den anden side – hvis det er det største problem med Dreame X40 Ultra, så vil de fleste nok også kunne leve med det.

Dyr – men det hele værd

Ja, Dreame X40 Ultra er dyr – 10.499 kr. er rigtigt, rigtigt mange penge for en robotstøvsuger. Men det er også en robot der virkelig klarer opgaven! Du kan helt ærligt bare droppe at støvsuge og vaske gulv fremover, og det har aldrig været tilfældet før. Det eneste sted det kan blive nødvendigt er hvis du har møbler der blokerer for adgangen til et hjørne eller noget i den stil – for udover det leverer X40 en rengøring de fleste rengøringsassistenter ikke ville kunne gøre bedre. Så de 10.499 kr. er måske dyrt på papiret – men når du aldrig behøver at støvsuge eller vaske gulv igen er det pludselig ganske rimeligt.

Dreame X40

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 10.499 kr.

Dreame X40 Ultra er noget nær det tætteste du kommer på en rengøringsdame (m/k) der dog kun leverer gulvservice. Det klarer den til gengæld til absolut topkarakter.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.