Anmeldelse: HTC U11

HTC har ikke haft det let de seneste år. Fra at have været nærmest helt forrest i bussen tilbage i smartphone æraens begyndelse må de nu se sig henvist til bagsædet sammen med Sony imens Apple, Kineserne med Huawei i spidsen og naturligvis Samsung har overhalet dem grundigt – i hvert fald på salg og markedsføring. Ikke desto mindre har HTC kæmpet en brav kamp, og har faktisk over årene produceret et par ret fantastiske telefoner (og et par kedelige). Nu har de så ladet kanonen med endnu et skud, kaldet HTC U11. Spørgsmålet er bare, om den bliver et hit. I første omgang skal det være en god telefon – men er det så det? Det simple svar er ja, det er en god telefon. Med meget små forbehold.

Glasdesign fungerer

HTC har egentlig mest været kendt for deres metaltelefoner, som med HTC One satte en standard for, hvordan en moderne Android telefon skulle se ud – noget som de fleste andre producenter i øvrigt har fulgt efter. Men med U11 har HTC valgt en helt anden tilgang – her er det ikke længere metal, men glas der er i fokus. Og det fungerer ualmindeligt godt. Telefonen er faktisk en af de pæneste vi har haft i hånden i meget langt tid. Vores testmodel er den grå (Der i øvrigt er svær at definere som grå, da den faktisk virker mere blå.) men vi har set alle farverne, og de er stort set allesammen ganske pæne – især den røde er ret vild, og det er faktisk svært at se, om den er rød eller gullig – alt efter, hvordan lyset rammer den. Det er nærmest magisk.

 

Forsiden af telefonen er naturligvis domineret af en stor skærm, men i det “klassiske” 16:9 format – ikke som vi har set fra Samsung og LG 18:9/18:10. Om man er til det er en smagssag – det gode ved HTCs tilgang er, at fingeraftrykslæseren er placeret under skærmen, hvilket alt andet lige er mere praktisk end det, Samsung og LG har måttet ty til, nemlig en fingeraftrykslæser på bagsiden.
Vores største umiddelbare anke ved designet er, at telefonens lækre bagside er en regulær fingeraftryksmagnet. Den bliver simpelthen helt utroligt fedtet meget hurtigt. Til gengæld er det fantastisk, at der ikke er et kamera “bump” på bagsiden.

Byggekvaliteten føles, som den så ofte gør på HTC telefoner, glimrende. Selv om man kunne overveje om et glas design kunne være skrøbeligt, så føles det i hvert fald ganske solidt – omend det naturligvis vil være mere skrøbeligt end metal. Men her er ingen knirken og knagen, og telefonen virker simpelthen bundsolid.

 

Hold om mig…

HTC gør meget væsen ud af en ny funktion på HTC U11: Den kan klemmes. I praksis fungerer det sådan, at man klemmer i begge sider af telefonen for derved at interagere med den – og man kan nogenlunde selv bestemme, hvad et klem skal betyde. Det er eksempelvis praktisk at bruge det til kamerarelaterede funktioner – så kan man også bruge kameraet selv om det regner (U11 er naturligvis vandtæt.)

Ideen er for så vidt fin nok, men virker også som en gimmick. Man skal virkelig beslutte sig til aktivt at bruge funktionen for at få noget ud af det – ligesom med mange andre af den type funktioner. Ikke desto mindre er det faktisk brugbart langt hen ad vejen, for det er så simpelt lige at trykke på siden af telefonen for eksempelvis at starte kameraet.

 

Middelmådig skærm

Vi har efterhånden vænnet os til AMOLED skærme fra mange af producenterne, og LCD teknologien synger på sidste vers i topmodeller – når Apples kommende flagskib også skifter til OLED er det for alvor ved at være slut – og det er tydeligt hvorfor når man sammenligner direkte. HTC U11 har en LCD (IPS) skærm, og svaghederne er ret markante; i forhold til OLED skærme er sort bare ikke rigtigt sort. Det er især om aftenen man kan se forskellen – i mørke lyser hele skærmen op for at vise blot et enkelt element – hvorimod en OLED skærm er helt sort. Der er også en smule forvrængning af farver og lysstyrke når man ser skærmen fra siden. I høj solskin kan man dog sagtens se hvad der sker på skærmen.

Glimrende kamera

HTC har selv pralet af deres kamera i U11 og med god grund; DxOMark, der tester mobilkameraer har kaldt det verdens bedste mobilkamera, og det er svært ikke at være enig. HTC U11 tager simpelthen fremragende billeder under stort set alle omstændigheder. Selv i mørke giver kameraet ret brugbare billeder, og der er meget lidt støj under nogen omstændigheder. Softwaren fungerer også godt og intuitivt – og det er fedt at der findes en “pro” setting, der giver brugeren mulighed for at indstille stort set alt på kameraet. Den optiske stabilisator fungerer upåklageligt, og det er nærmest svært ikke at skyde skarpe billeder – blandt andet også fordi autofokus er ekstremt hurtig og velfungerende. Alt i alt er det et imponerende kamera, HTC har bygget ind i U11.

 

Masser af kræfter

HTC U11 ser på papiret nogenlunde standard ud når det kommer til processor; den er udstyret med den nyeste Snapdragon med nummeret 835. Den har også 4GB hukommelse, hvilket også er dagens standard for Android telefoner. Tilsammen giver de to ting glimrende ydelse og faktisk leverer U11 den måske mest konsekvent gode ydelse vi har oplevet på en smartphone der ikke står Apple på. Der er stort set aldrig ventetid på noget som helst, og når man navigerer rundt i menuer og scroller på sider føles det hele flydende og hurtigt.
U11 er født med 64GB hukommelse, og du kan udvide med SD kort. Det er helt i orden, og det vil være de færreste, der får problemer med hukommelse på HTC’s topmodel.

Godkendt batterilevetid

Med en 5,5″ skærm er det indbyggede 3000mAh batteri nogenlunde det, der skal til for at holde telefonen i live en almindelig arbejdsdag med moderat til krævende brug. Går man amok i hardcore 3D spil skal man selvfølgelig ikke forvente at telefonen holder i dagevis, men hvis man passer lidt på kan man snildt få 24 timer ud af batteriet. Alt i alt må vi konkludere, at batterilevetiden er nogenlunde på linie med de andre nye Android telefoner. Skulle man komme helt ned i det røde felt er der (naturligvis) en strømsparefunktion, ligesom der (også naturligvis) er fast-charge, der i øvrigt er ekstremt hurtig, også sammenlignet med andre fast-charge løsninger vi har testet. Jeg undrer mig dog over, at HTC ikke har inkluderet trådløs opladning – når de nu netop har lavet en glasbagside, som er helt perfekt til formålet.

Nej tak til AI

Ligesom flere af konkurrenterne har HTC kastet sig ud i op til flere forskellige AI som præinstalleret software. Men helt ærligt må jeg sige, at jeg simpelthen stadig har svært ved at se hvor brugbart det er. Jeg har endnu aldrig oplevet, at jeg har fået særligt meget ekstra værdi ud af de oplysninger “assistenterne” leverer – faktisk er de oftest bare i vejen, for jeg kan godt selv kigge ud af vinduet og se, om jeg får brug for en paraply, og jeg føler ofte at de anbefalinger jeg får er leveret med reklame-bagtanker. Hvorom alting er, synes jeg generelt ikke, producenter skal installere den slags software som standard på mobiltelefoner – det klarer vi fint selv, hvis vi har brug for dem. I det mindste skal HTC dog have, at de ikke i øvrigt har fyldt telefonen med alt for meget bloatware.

HTC U11: Konklusion

HTC har kæmpet en brav kamp siden de for efterhånden en del år siden leverede deres første rigtige hit siden Windows-mobile tiden, HTC One (M7). Med U11 er de tilbage i kampen efter en hel serie af små og store skuffelser.

HTC U11 er en rigtigt god telefon, der især leverer på kamera, ydelse og generel brugeroplevelse. Prisen på 5.790 kr. er heller ikke afskrækkende og placerer telefonen nogenlunde i forhold til konkurrenterne, omend vi måske stadig ville vælge Huaweis Mate 9 Pro i stedet, da den nu kan fåes til under 4.500 kr. – men mon ikke U11 også falder hurtigt i pris? Under alle omstændigheder har HTC vist, at de stadig er med i kampen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.