AnmeldelseFladskærme & streaming hardwareGadgets

Anmeldelse: LG SJ850V UHD tv

LG er egentlig allermest til at promovere deres OLED tv, eksempelvis deres ekstreme topmodel W7, som vi anmeldte tidligere i år – men de har faktisk også en ganske omfattende række tv der er baseret på den “gammeldags” IPS LED teknologi. Deriblandt det tv, vi har fået sendt til test: SJ850V i en 55″ udgave.

Pænt design

SJ850V er et pænt tv, og det er tydeligt at der er tænkt over, hvordan tv’et ser ud, også når det står så man kan se bagsiden. De grimmeste detaljer som porte og kabler er dækket af låger, og de fleste danskere vil nok sætte pris på, at bagsiden er hvid – det passer godt ind i de fleste danske stuer.
Kabelføringen går ned igennem foden, og der er god plads til at man kan få kablerne ned igennem boksen, ligesom der er taget højde for forskellige tykkelse af kablerne der sidder godt fast ned igennem foden.
På forsiden er der på moderne tv ikke meget tilbage at snakke om – der er faktisk ikke engang plads til et logo på den tynde ramme, og i et anfald af dumhed har LG’s designere i stedet placeret det i en alt for stor udgave på foden, der ellers i øvrigt er ganske pæn. Irriterende. Men hænger tv’et på væggen er det altså kun rammen, der er under en cm bred, der er til at se.

Opsætning og forbindelser

LG bruger deres eget WebOS som styresystem i deres tv. Og hvor vi synes det var lidt for “lego” til den ekstremt dyre W7, ja så kan vi bedre leve med designet på softwaren på SJ850V. Godt nok kunne vi godt undvære de mange farvede fugle der af uforklarlige grunde figurerer rundt om i opsætningen, men selve softwaren er hurtig og opsætningen er ekstremt brugervenlig og simpel i klassisk “guide” stil, hvor spørgsmål om din opsætning bliver stillet i rækkefølge og får sat alt fra kabel tv og satellit til set-top bokse op. TV’et understøtter naturligvis både DVB-T, DVB-C og DVB-S2.

Gode og hurtige apps

Efter opsætning kan du selv installere og opdatere diverse apps. Stort set alle de apps, man normalt bruger er til at finde; Netflix, DR, Amazon, TV2 Play og Viaplay er her allesammen. Desværre er hverken HBO, Cmore eller Telia TV at finde på fjernsynet – men det har WebOS tilfælles med stort set alle andre tv-producenter (undtagen Samsung), så har du et abonnement på en af de tre tjenester skal du altså investere i et Apple TV, en Chromecast eller lignende.

Når du først har installeret/opdateret dine apps, kan du glæde dig over, at smart tv apps generelt er blevet meget, meget bedre over de senere år. Både Netflix og Viaplay kører ekstremt flydende og især Netflix leverer fantastisk billedkvalitet i 4K på de serier og film, der er tilgængelige i formatet.

Lyd i topkvalitet

Indbygget lyd i fladskærme er generelt noget skidt – men i dette tilfælde indrømmer vi gerne; lyden er godkendt. Det er Harman Kardon der har produceret højttalerne der leverer en samlet effekt på 40W, hvilket er alt nok til de fleste. Der er faktisk endda en ret fin bund i lyden, og hvis du vil have mere kan du tilslutte en subwoofer. For dem der helst både vil undvære en soundbar og et stort surroundsæt er dette et af de få fjernsyn, hvor man stadig får en ganske acceptabel lydkvalitet uden at koble andre enheder til overhovedet.

4K og HDR

Efterhånden er det nærmest svært at købe et tv uden der står UHD eller 4K på kassen, og SJ850V er ikke en undtagelse. Dermed har du altså mulighed for at se eksempelvis Netflix’ nyeste serier i hele 3840 × 2160 pixler. På vores udgave, der er 55″, er det ikke så vigtigt som på 65″ udgaven, for med mindre man sidder helt oppe i skærmen er det svært at se forskel for de fleste. Ikke desto mindre står billedet ekstremt skarpt når man endelig har et 4K materiale at kigge på. Sammen med 4K følger i dette tilfælde også HDR, hvilket også er begyndt at dukke op på blandt andet Netflix serier. HDR materiale ser generelt rigtigt godt ud, og der er tydelig forskel på ikke-HDR og HDR – hvis man altså virkelig kigger efter. Jeg vil ikke sige, at det er ligemeget, men det kommer kun til sin ret under gode forhold, så hvis der eksempelvis er lyst i rummet giver det faktisk ikke ret meget, at materialet er i HDR. Det kan selvfølgelig også have noget at gøre med materialet. Under alle omstændigheder giver HDR et forbedret billede og især film får en dybde i billedet, det ikke har været muligt at få før.

Sortniveuet er største svaghed

Hvor OLED kan levere fuldstændigt sort, ja så er det desværre ikke tilfældet for LED tv som SJ850V, og det er faktisk tv’ets største svaghed. Selv HDR materiale ser simpelthen en lille smule fladt og gråt ud nede i de mørke nuancer. Det er ikke en decideret katastrofe, men det er helt klart ikke så godt som hvad flere af konkurrenterne kan levere på tv i tilsvarende kategori. Sort er simpelthen bare en slags meget mørk grå, og i mørke scener vil det irritere dig hvis du er typen, der går op i billedkvalitet. Det er ærgerligt for et tv, der ellers leverer på rigtigt mange måder.

Godt tv til prisen

Hvis du vil have et tv fra den nyeste generation er ca. 10.000 kr. for et 55″ en udmærket pris. Det skal dog siges, at du ofte kan finde OLED fra LG på tilbud til ca. samme pris, og med OLED slipper du for dette tv’s største problem; et sløjt sortniveau. Til gengæld er dette et rigtigt godt tv til dig, der gerne slipper for masser af højttalere i stuen, men som stadig gerne vil have en acceptabel lydkvalitet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.