×
Multirumshøjttalere

Anmeldelse: Sonos One

Intelligente højttalere er det nye sorte – og når julegaverne skal købes, er der fyldt med dem på hylderne: Google lancerer Home Mini, Amazon har en ny udgave af sin Echo-højttaler og Apple er klar med sin HomePod. Og så er der denne bandit fra den amerikanske multirums-legende Sonos. Hvor de tre andre holder sig stramt til deres egne digitale assistenter, så er Sonos One et troløst bæst, der – over tid – vil fungere med både Siri, Alexa og Google Assistant. Her er fokus nemlig på lydkvaliteten, lover Sonos.

Dum i Danmark

Heldigvis, kan vi danskere så udbryde, for den intelligente del har vi nemlig ingen glæde af. Endnu, i hvert fald. I skrivende stund understøtter One nemlig ”kun” Alexa – og man kan slet ikke bruge Amazons digitale assistent herhjemme. Alexa forventes først lanceret i Danmark i løbet af 2018. Jo, man kan ”snyde” systemet til at tro, at man bor i for eksempel England, men det vil betyde, at man går glip af de specifikke danske Sonos-tjenester, eksempelvis Yousee. Derfor har vi i første omgang valgt at udelade den intelligente del af højttaleren fra testen. Blot skal det nævnes, at både Google Assistant og Apple AirPlay2 – og dermed Siri – bliver integreret i højttaleren via softwareopdateringer i løbet af næste år. Så er der da det, at se frem til.

Jamen, er det ikke … ?

Sonos One ligner ved første øjekast den eksisterende Play:1-model og den har nøjagtig samme pris. Det er nok ikke noget tilfælde. Selv om Sonos ikke ville sige det direkte, så tror jeg, at One er en erstatning for Play:1, der nok snart hives af markedet. Der er i hvert fald ikke længere nogen grund til at vælge Play:1 frem for Sonos One, med mindre man allerede har en Play:1 og vil bruge en ny i stereo-opsætning eller som baghøjttaler i en sourround-opsætning; Play:1 og One kan nemlig ikke kobles sammen i par.

Bemærk, man kan naturligvis lade Sonos One indgå i en multirumsløsning med alle andre Sonos-højttalere, men den kan ikke være venstre eller højre højttaler i en stereoopsætning med tidligere modeller.

Strømlinet design

Det skyldes at stort set al indmaden er skiftet ud – og også den software, der styrer højttaleren. One har for eksempel seks indbyggede mikrofoner, der skal lytte efter stemmekommandoer – og ja, kommandoerne sendes til den aktuelle tjeneste, men mikrofonerne kan slås fra, hvis du er bekymret for Storebror.

Personligt synes jeg, at One er mere ren i designet end Play:1; ikke mindst fordi metalgitteret nu er samme farve som resten af højttaleren – på Play:1 var den sølvfarvet på både den sorte og hvide model. De fysiske knapper fra Play:1 er fjernet til fordel for trykfølsomme udgaver, så højttaleren fremstår mere strømlinet – og i bedre tråd med PlayBase fra foråret.

Byggekvaliteten kan der ikke sættes en finger på; den lever op til den høje standard som Sonos har gjort os forvente med.

Sonos One
Sonos One har ingen fysiske knapper – men seks mikrofoner.

Balanceret lyd

Det er det samme med lydkvaliteten. Det er min erfaring, at Sonos sonisk ligger et par hakker over de øvrige trådløse multirumssystemer på markedet. Ligesom Play:1 har One en klar, dynamisk og egentlig ret høj lyd, størrelsen taget i betragtning. Den kan snildt spille mindre rum op – og sætter man to i en stereoopsætning (Sonos One er som udgangspunkt en mono-højttaler), kan de, i de fleste tilfælde, snildt dække de fleste stuers behov. Bevares, den har ikke just nogen markant bas, men det er også det eneste aber dabai, der kan siges om lyden. Generelt er lyden meget velafbalanceret – og jeg synes som sagt, at Sonos-lyden er bedre end på lignende produkter hos konkurrenterne. Og markant bedre end på Bluetooth-højttalere i samme størrelse.

Bedre software

Læg dertil, at Sonos har et ualmindelig veludviklet økosystem, der fungerer gnidningsfrit med alle de væsentlige streamingtjenester; Spotify, Apple Music, Storytel, Telmore Music, Tidal, Wimp og Yousee Music, ligesom den kan koble op til egne musikservere. Det eneste, der mangler, er muligheden for at afspille hi-res-audio.

Sonos har i øvrigt opdateret sin software til iPhone og Android, så den er væsentlig mere intuitiv. For eksempel er der oprettet en ny sektion, Mit Sonos, hvor man kan oprette links til albums, enkeltnumre, spillelister, radiostationer m.m. med snabel direkte i streamingtjenesterne. Det er også blevet nemmere at oprette grupper af højttalere.

Tre for ens pris

I det hele taget er det svært at fine noget at brokke sig over. Sonos One er en forbedring over Play:1 på alle punkter – og prisen er nøjagtig den samme. Med andre ord; har du alligevel tænkt dig at shoppe Sonos-højttalere, så sørg for at nappe One ned fra hylderne i stedet for Play:1. Så er du fremtidssikret og du får bedre lyd. Til samme pris.

Og går du i tanker om at udstyre dit hjem med en intelligent højttaler, der kan stemmestyres, så behøver du ikke længere vælge mellem de tre digitale assistenter (Siri, Alexa og Google Assistant), du får dem alle tre i Sonos One. I hvert fald med tiden.

Sonos One

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Karakter

Sonos One er en forbedring over Play:1 på alle punkter – og prisen er nøjagtig den samme.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.