×
AnmeldelseTophistorieWearables

Apple Watch Series 9 anmeldelse: Meget lidt nyt

Apples nyeste udgave af Apple Watch er ikke enorm opdatering. Men for nogen giver det mening at opgradere.

Der var ikke meget nyt under solen da Apple lancerede deres nye Apple Watch Series 9 i sidste uge i San Fransisco. Reelt er den eneste store nyhed, at uret nu har fået en betydeligt bedre processor der muliggør et par ting, som ikke tidligere har været muligt og et par andre, relativt små, opgraderinger. Men det gør ikke, at uret ikke er interessant for nogle brugere.

Samme design igen-igen

Apple Watch har helt fra starten haft sit eget udseende, og det er ved noget de fleste efter hånden har vænnet sig til. Personligt har jeg aldrig været helt forelsket i det firkantede format, men på den anden side set kan jeg sagtens se, hvordan det er den bedste måde at levere al den data et ur som Apple Watch skal kunne. Der findes dog også masser af smartwatches i mere traditionel udformning – det ændrer bare ikke på, at skærmen på Apple Watch fungerer bedre til langt det meste.

Apple Watch er (stadig) firkantet. Men en rund urskive kan stadig ændre lidt på udseendet

Uret kommer denne gang i en ny lyserød udgave, som helt tydeligt er beregnet til mere feminine håndled – eller maskuline der hviler i deres maskulinitet, måske…? I hvert fald er det den eneste nyhed, for ud over det kan du købe aluminium udgaven i sort (Midnight), sølv, Starlight (Mørk grå) og rød (Product red). Derudover også i rustfrit stål i sølv, guld, grå og sort i Hermès udgaven. Det er til gengæld slut med at parre uret med en læderrem – i stedet bliver det nu til et “FineWoven” bånd, der faktisk virker virkelig lækkert. Det er produceret af genbrugspolyester og nylon – og fås i et væld af farver.

FineWoven er faktisk ganske imponerende – og pænt at se på.

Alt i alt er der altså ikke meget nyt under solen når det kommer til design – men som med iPhone gør det faktisk ikke så utroligt meget. Det er jo, som bekendt, det der er indeni, der betyder noget.

Betydeligt bedre processor

Processoren i de tre foregående Apple Watches har faktisk været fuldstændigt den samme. Denne gang har Apple derimod givet den gas og lavet en helt ny SiP (System in Package) – altså en integreret chip der indeholder stort set alle funktioner. Og det kan virkelig mærkes. Chippen er dual core og har 30% hurtigere grafikydelse (ifølge Apple) og det virker generelt mere tjept på de fleste måder. Især ved opstart af apps går det hele meget hurtigere – og det betyder for eksempel noget når du skal ud og løbe. På forrige generation skulle du stå og vente lidt på at uret kom op i omdrejninger før du du kunne komme afsted. Nu starter træningsappen nærmest umiddelbart og du kan komme afsted. Det er få sekunder det drejer sig om, men når man har prøvet forskellen betyder det alligevel noget…

Den nye processor er også mere effektiv end den gamle, hvilket dog ikke betyder så meget for batterilevetiden der stadig opgives til 18 timer – men det betyder at du får ydelsen uden at skulle gå på kompromis med batterilevetiden. I praksis skal uret oplades en gang om dagen. Om du så vælger at bruge det imens du sover kan du selvfølgelig prioritere (uret siger til, hvis du skal lade det inden sengetid for at tracke søvn). Du kan oplade uret på ca. 45-50 minutter – men hvis du bare skal have søvntracking kan du klare dig med at sætte det på opladeren i ti minutter inden sengetid.

Ny “doubleTap” funktion

En ny funktion (som faktisk har været i uret længe, men som bare er rykket frem i lyset nu) er, at du kan “dobbelt tappe” med to fingre for at gøre… Ja, nærmest hvad som helst. Besvare telefonopkald, lægge på, starte træning eller en anden app og så videre. Der er masser af muligheder. Om det så er nødvendigt og noget du reelt kommer til at bruge er noget helt andet – jeg er selv lidt i tvivl. Desværre har jeg ikke kunnet teste funktionen, for den bliver først tilgængelig i løbet af oktober.

Siri bliver lokal

En ting der kommer med den hurtigere processor er muligheden for at køre Siri kommandoer lokalt. I hvert fald på de ting, som kan afvikles lokalt, såsom at tænde lyset i rummet via HomeKit, sætte en alarm og den slags. I praksis betyder det, at det hele går en smule hurtigere på netop den type kommandoer. Du kan også komme til dine sundhedsdata via Siri nu – skulle det have interesse. Hvis du dikterer en SMS eller andet går det også en del hurtigere nu. Apple siger 25%, og det skal nok passe nogenlunde – i hvert fald følger uret fint med under diktationen.

Ny UWB chip

En af de ting jeg måske bruger mit ur til flest gange i løbet af en dag er, sørgeligt nok, at finde min telefon. (Ja, jeg ved det – men jeg er altså ikke alene!) Det er blevet betydeligt lettere nu, hvor man ikke bare får en lyd fra telefonen, men også kan se en visuel indikation på retningen på uret, samt en indikation på afstanden. Jeg vil tro jeg i gennemsnit bruger 10-15 sekunder mindre nu. Det tæller alt sammen. Det skal dog siges, at det kun virker sammen med de nye iPhones, 15 og 15 Pro, så det kræver en opgradering af både ur og telefon. Men køber du kun uret og holder ved din gamle telefon virker det som det plejer.

Et CO2 neutralt ur…?

I keynoten hvor Apple lancerede de nye ure slog Apple sig grundigt på brystet over at alle Apple Watches – også Apple Watch Series 9 – nu er blevet CO2 neutrale. Det er dog virkelig en sandhed med mange små fodnoter.

Det man kan sige er, at Apple har brugt en god portion genbrugsmaterialer i de nye ure. Eksempelvis er alt aluminium, guld, tin, kobber, tungsten og andre metaller genbrugt – inklusiv det udskældte kobolt. Men det er jo ikke alt, og der er stadig også “nye” materialer i uret, ligesom der skal transport og masser af energi til at producere elektronik. Apple kommer ud over det ved at bruge såkaldt kompensation – altså ved at investere i at plante skove og opkøbe skov. Derudover er de skiftet fra at flyve (!) produkterne til at fragte med skib. Det er vildt nok, at det først er sket nu, kunne man så indvende – men bedre sent end aldrig. Til gengæld er skibe absolut heller ikke CO2 neutrale, så også her afhænger det lidt af at man kan “offsette” CO2 udledningen.

Alt i alt er det vigtigt, at elektronikproducenterne begynder at tage grundigt ansvar for deres udledninger. Det jeg bare godt kan have lidt problemer med er, at man bliver for bombastisk i sine udmeldinger, og det tror jeg lidt, Apple er her. Men igen – de gør noget, og forhåbentlig kan det få de andre til at trække hurtigere i samme retning, og så kan det begynde at batte.

En god pakke

Som jeg startede med at skrive er der ikke enormt meget nyt i Series 9. Ikke desto mindre synes jeg, ydelsesboostet betyder en del for brugen af uret i hverdagen. Har du et Series 7 eller 8 ser jeg dog ikke den store grund til at opgradere, men har du noget før det ville jeg absolut overveje det. Så får du et ur med en betydeligt bedre skærm, hurtigere processor, flere sensorer og meget andet.

Alt i alt er Apple Watch Series 9 et godt ur på alle de måder du er vant til – bare lidt bedre på et par områder. Ligesom iPhone er det ikke en revolution – overhovedet – men kommer du fra et ældre ur vil du helt sikkert mærke en ganske betragtelig forskel – og Apple har endda sat prisen en smule ned.

Apple Watch Series 9

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

3.599 kr.

Apple Watch Series 9 er ikke en revolution - men har du et ældre Apple Watch kan det sagtens være den perfekte opgradering.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.