AnmeldelseMobil og tabletsTophistorie

iPhone 15 Pro (Max) anmeldelse: Endnu et skridt på vejen

iPhone 15 Pro (og Pro Max) har fået et par vigtige opgraderinger - men er det nok til at du skal købe nu?

September er, som altid, måneden hvor Apple lancerer nye iPhones. Denne gang, som sidste, fire styk. iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Der var med andre ord ikke nogen ændringer, som rygter ellers havde talt om på forhånd – ingen iPhone 15 Ultra i denne omgang, med andre ord. Denne anmeldelse handler altså i stedet om iPhone 15 Pro – og Pro Max, der mest adskiller sig ved et bedre kamera med betydeligt mere zoom. Så det vender vi tilbage til senere.

Apple har ved flere lejligheder sagt at de har en vision med iPhone; den skal faktisk forsvinde helt. Ideen er, at det skal være indholdet der skal være i centrum, derfor arbejder de frem imod en telefon der ikke har nogen ramme og ingen udskæring til kameraet. Der er vi ikke helt endnu. Men for hver gang Apple lancerer en ny telefon kommer de en smule tættere på. Sidste år var det en mindre “Dynamic Island” (det navn er stadig lidt sjovt) og i år er rammen så blevet en smule mindre på de to topmodeller. Næste år vil vi formentlig se at Dynamic Island bliver endnu mindre og i 25 vil den formentlig være væk.

 

Den tyndere ramme har dog allerede betydning for designet i dette års model, for Pro modellerne er simpelthen skrumpet en smule, svarende til den mindre ramme. Samtidig er de dog også blevet minimalt tykkere, hvilket til gengæld opvejes af at de vejer en del mindre. Alt i alt sidder man med indtrykket af en telefon der er en smule mindre (hvilket især er tydeligt på iPhone 15 Pro Max) og lettere – men kvaliteten er der ikke sparet på. Faktisk er Apple gået all-in med titanium ramme på alle Pro modellerne, hvilket har været udråbt (i hvert fald inden lanceringen) som noget helt specielt der ville give dem et mere premium look. I praksis må jeg dog sige, at jeg har lidt svært ved at se den store forskel. Titanium skulle dog være (endnu) mere holdbart og derfor skulle det være sværere at ridse eller bare generelt smadre telefonen.

iPhone 15 Pro Max med ramme af Titanium, der skulle være betydeligt mere holdbart og i hvert fald noget lettere.

Alt i alt er det overordnede indtryk, at de to telefoner er rigtigt lækre – som altid fra Apple – men at de samtidig også ligner sig selv. Men heldigvis er der jo også en del ændringer inde bag facaden.

 

Ny processor er verdens hurtigste

Ja, ja, jeg ved det. Når man siger noget hele tiden mister det efterhånden sin betydning. Men ikke desto mindre ER den nye A17 en helt absurd processor, som Android producenterne nu skal til at indhente – igen-igen.

I forhold til sidste års modeller er det faktisk en ganske voldsom fremgang: iPhone 14 Pro nåede “kun” 1881 på single core og 5413 på dual core. Det kan være volapyk for dig, men i praksis betyder det at iPhone 15 Pro lægger betydelig afstand til alt andet på markedet. I daglig brug er det dog reelt ikke noget, du kommer til at se så meget til hvis du kommer fra en nyere iPhone – de har nemlig allesammen været så hurtige, at det vil være de færreste, der reelt vil opleve en forskel. Opgraderer du derimod fra eksempelvis en iPhone X – ja, så vil du opleve en helt enorm forskel. Under alle omstændigheder kører alt helt enormt smooth og apps åbnes på millisekunder. Men der er et sted, hvor du måske alligevel vil kunne se en forskel.

Vanvittig grafik

Apple har denne gang især kælet for grafikdelen af chippen – altså det der hedder GPU’en på nørdisk. Det betyder især noget for dig, der bruger din telefon som en håndholdt konsol. Til denne test har Apple ladet mig downloade spillet Resident Evil Village fra en franchise som mange nok kender. Bortset fra, at jeg har fundet ud af, at jeg måske ikke skal spille den slags spil efter kl. 23.30, alene og med lyset slukket, så var den en helt absurd god oplevelse. Alt i spillet føles nærmest skræmmende virkeligt, og en stemningsfuld lyssætning, muliggjort af hardware accellereret ray tracing er helt vanvittig. Og ja, det er nørdisk igen – men det betyder bare, at det ser vanvittigt godt ud. Og det skal her jo endda siges, at det var en beta version – så jeg tør ikke tænke på, hvor godt det bliver i den endelige version.

 

Jeg har også prøvet et par ældre spil, og selvom der ikke er understøttelse af den nye hardware i A17, virker det som om det hele har fået et gedigent boost når jeg sammenligner med framerate på tidligere modeller.

Med andre ord – iPhone 15 Pro er en gedigen lille lomme-konsol.

Ready, Camera, ACTION!

Kameraerne i mobiltelefoner i særdeleshed har stort set gjort det af med de “almindelige” digitalkameraer som ellers var allemandseje tilbage i starten af dette årtusind. Selv mange professionelle bruger idag deres mobilkamera til langt det meste (det gør vi også her på iNPUT, hvor nogle af vores videoer og stort set alle billeder ofte er skudt på mobiler.) Men især iPhone 15 Pro Max vil tage denne trend til et helt nyt niveau, for med en 5x optisk zoom får man virkelig et kamera der kan meget af det, man ellers skulle bruge et dyrt spejlreflekskamera med zoomlinse for at kunne klare før. Samtidig er Apple blevet ekstremt gode til at tune billedkvalitet og farver, og deres AI gør et vanvittigt godt job med at få selv de mest håbløse fotografer til at se gode ud når billedet ligger på kamerarullen.

 

Objektivet svarer til et 120mm, og det er lidt af en bedrift, at det er lykkedes at putte en så stor omgang zoom ind i en iPhone – og på trods af de tidlige rygter om, at Max ville have en meget større kamera “bule”, så er det altså i praksis overhovedet ikke noget, man lægger mærke til. Bevares, det ville da være lækkert hvis den ikke var der overhovedet, men SÅ langt er vi heller ikke nået.

Der er selvfølgelig også HDR, vidvinkel og alt det andet der “skal” være der, og alt virker helt efter hensigten, forstået på den måde at du reelt ikke opdager alle de mange teknologier der arbejder for dig. Bundlinien er, at Apple stadig laver det allerbedste “point-and-shoot”-kamera i verden på deres iPhone Pro Max serie. Du skal reelt være en skovl for at være i stand til at tage et dårligt billede med den her telefon, og selv da vil det være et bedre billede end hvis en skovl brugte et hvilket som helst andet kamera. Hvis du er den helt seriøse type fotograf vil du sætte pris på de mange muligheder du har for indstillinger, omend du ikke helt kan tilpasse alt lige så godt som du kan på nogle af konkurrenternes. (Især Samsungs software er virkelig avanceret)

 

Men alt i alt er iPhone kameraet på Pro serien fantastisk, og du kommer aldrig til at være ked af de billeder du får taget med det.

Batterilevetid

Batterilevetiden er generelt en smule op fra sidste generation, uden at det dog er enormt meget. I praksis klarer begge telefoner (Pro og Pro Max) sig snildt igennem en dag med intens brug. Hvis du vil have noget der kan klare to dage, ja så er det afgjort Max du skal have fat i, for den holder simpelthen batteriet betydeligt bedre, og selv med relativt hård belastning (læs: web, billeder, GPS og anden almindelig brug) holder den sig snildt i live i to dage. I min testperiode er Max ikke kommet under 80% inden frokost på noget tidspunkt, hvilket er glimrende.

 

USB-C – den store åbenbaring?

I mange medier er USB-C gjort til den helt store ting på de nye iPhones – og det har været en ret underlig blanding af “hurra, endelig den samme standard” og “fy, Apple I ødelægger det for alle der har lightning!” I praksis er det faktisk slet ikke et problem for langt de fleste. Apple indførte USB-C for efterhånden mange år siden i deres MacBooks og senere er iPads kommet med – og eftersom EU-lovgivning nu gør USB-C obligatorisk fra 2024, ja så måtte det jo ske. Jeg tror det var sket alligevel, og den lange indkøring i andre produktkategorier har gjort at rigtigt mange – hvis ikke de fleste – brugere i forvejen har opladere og alt muligt andet med USB-C. Personligt var det en kæmpe forløsning for nu slipper jeg for bøvlet med at få flere ledninger med mig i tasken når jeg skal rejse. Og ja, det kan godt være det lyder af ikke ret meget, men når man først har stået uden telefon det meste af en dag på den anden side af planeten fordi man havde glemt sit Lightning kabel, så ved man hvor træls det kan være! Nu kan alt lades med den samme oplader og den samme ledning.

Har du brug for at overføre data fra iPhone 15 Pro til en Mac eller andet kan det nu ske ved op til 10GB/s. Det kræver dog et USB 3 kabel som Apples eget (dyre) Thunderbolt 4 kabel. Men du kan sagtens finde billige alternativer. Det er en smule sløjt at Apple ikke bare har smidt det med i kassen – det kan simpelthen ikke være mange basseører ekstra, det ville have kostet. Men på den anden side skal de jo til at tjene penge på noget andet end Lightning-pengemaskinen nu, så vanvittigt dyre USB-C kabler kan selvfølgelig synes som en let måde at tjene lidt ekstra. I hvert fald er det godt at have muligheden.

En sidste fordel ved USB-C standarden er, at du nu faktisk kan lade dit tilbehør fra din iPhone. Har du et Apple Watch eller AirPods der er ved at gå døde, kan du altså bare slutte kablet til iPhone og lade med op til 4,5W. Det er en lille detalje, men i en snæver vending er det en fin ting.

USB-C er solgt som den store forandring på dette års iPhone – ikke af Apple selv, men af mange andre. Men i virkeligheden er det ikke noget, ret mange kommer til at have hverken en fest over (mig selv undtaget, måske) eller græde over.

En ny knap

Der skal jo helst være noget nyt der er åbenbart når man får en ny telefon. Og USB-C er måske ikke super åbenlyst, så derfor har Apple også tilføjet en ny knap – en såkaldt Action button, lidt som den der sidder på Apple Watch. Reelt er knappen en multi-funktionsknap du kan bruge til stort set hvad som helst. Jeg har indstillet den til at starte kameraet, da det er den funktion jeg tænker vil kunne blive mest nyttig at kunne tilgå hurtigt. Men det kan også være din mute-knap som den “til/fra”-knap der før udfyldte pladsen.

Om Action knappen er en fed feature – eller for den sags skyld overhovedet nødvendig – vil jeg lade dig selv afgøre. For mig bliver det nok mest bare en knap jeg glemmer er der. Men jeg kan selvfølgelig blive forelsket i den over tid. I hvert fald er det rart at have muligheden for at have en funktion der kan tilgås fysisk direkte på den måde.

Skal du opgradere?

Hvis du kommer fra en anden iPhone – og det gør du sikkert – så er det altid et interessant spørgsmål, om du skal opgradere til den nyeste og fineste iPhone. Heldigvis har Apple i det mindste ikke sat prisen op med mere end et par hundrede kroner for Pro Max – og faktisk er den faldet lidt for iPhone 15 Pro. Men det er stadig mange penge.

Sidder du i forvejen med en Pro eller en Pro Max fra enten sidste eller forrige år – 13 eller 14 serien – så synes jeg faktisk, det bliver ret svært at anbefale at opgradere. I hvert fald ikke, hvis du ikke bare MÅ have USB-C eller en voldsom mængde zoom på dit mobilkamera.

Kommer du fra 12 serien – eller endnu længere tilbage – ja, så er der ingen tvivl om, at 15 Pro og Pro Max er en ekstrem opgradering på stort set alle områder. Og som Apple altid siger: Dette er den bedste iPhone, vi nogensinde har bygget.

Apple iPhone 15 Pro (Pro Max)

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

Pris: Fra 9.799 kr.

iPhone 15 Pro (og Pro Max) har fået et par vigtige opgraderinger - men er det nok til at du skal købe nu?

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.