×
TeknologiTophistorie

Stjålne mobiltelefoner havner i Danmark og Tyskland

Telia har sporet og spærret stjålne mobiltelefoner for 5 millioner kroner. Spøjst nok bliver de fleste af dem her i Danmark.

Telia investerede sidste år i et nyt sporingssystem, der skal sikre teleselskabet mod at blive svindlet og udsat for røverier fra kriminelle. Det har betydet, at Telia Danmark siden april 2020 har spærret mere end 650 stjålne mobiltelefoner over hele verden.

Det er telefoner, derer forsvundet fra Telia som følge af blandt andet tyverier, indbrud, røverier, svindelsager og ID-misbrug.

Der er ofte mistanke om, at stjålne mobiltelefoner rygter til udlandet; eksempel til lande i Østeuropa eller Afrika. Men det er ikke tilfældet. Telias system viser at knapt en fjerdedel af de stjålne telefoner faktisk bliver i Danmark. Måske som hælervarer. En næsten lige så stor andel havner i Tyskland.

Her er en oversigt over, hvor Telia har sporet de forsvundne mobiltelefoner til:

stjålne mobiltelefoner

Telias sporingsystem gør selskabets sikkerhedsafdeling i stand til at blokere enhver stjålen iPhone og Android-mobiltelefon ud fra mobilens IMEI-nummer, uanset hvor de befinder sig, og hvem der har tilegnet sig dem. Mobilen vil vise en besked på displayet, hvor der står, at den er blokeret, samt et telefonnummer, man kan ringe til, såfremt man mener at telefonen er spærret ved en fejl.

Telia mener, at systemet virker præventivt:

– Rygtet om, at telefoner, der er stjålet, bliver lukket ned, så snart de kobler sig på et netværk, spreder sig hurtigt, og dermed forsvinder incitamentet til at stjæle fra Telias butikker og forsendelser, siger Lone Kyhl Hendriksen, Head of Consumer & Channels hos Telia.

Telia fortæller, at de har oplevet en nedgang i sager, hvor selskabet spærrer telefoner i 2020 i forhold til 2019. Nedgangen er dog også delvist en konsekvens af corona-restriktionerne, der har medført både lukkede butikker og grænser, hvilket har gjort livet surt for internationale bander med speciale i mobiltyverier.

5 OBS-punkter ved køb af brugt mobiltelefon

1. Er prisen alt for god til at være sand, så er der en risiko for, at telefonen er stjålet. Vær altid kritisk, når du køber en telefon privat.

2. At en telefon er i ny emballage, og der medfølger kvittering fra et nyligt køb, er ikke en garanti for, at den ikke risikerer at blive spærret. Telefonen kan være købt på stjålet ID.

3. Alarmklokkerne bør altid ringe, hvis sælger fx vil mødes på en p-plads og kun tager imod kontanter.

4. Står der i annoncen, fx på en online markedsplads, at en helt ny telefon sælges, fordi den er vundet i en konkurrence, så vær skeptisk. Den kan være stjålet – og dermed blive spærret, når du tager den i brug.

5. Hvis du køber en mobiltelefon privat, så afhent altid telefonen på sælgers adresse og overfør altid på MobilePay eller lignende. Er uheldet ude, og telefonen bliver spærret, skal du melde forholdet til politiet, da du er blevet udsat for bedrageri. Dernæst kan du kontakte Telia på det nummer, der står på den spærrede telefon. Vi vil behandle sagen individuelt.

KIlde: Telia

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.