×
TeknologiTophistorie

EU aflyser afstemning om kontroversiel Chat Control lov

Det lykkes ikke at skaffe opbakning til den meget kontroversielle Chat Control lovgivning. Men det betyder ikke, at den er skrinlagt.

EU skulle torsdag have stemt om den forhadte Chat Control lovgivning, der skal give myndighederne adgang til at scanne privatpersoners digitale beskeder. Men afstemningen blev i sidste øjeblik afblæst af det belgiske rådsformandskab, da der ikke syntes at være opbakning til loven.

Selv om det af modstanderne anses for at være en sejr, er det ikke ensbetydende med, at forslaget om Chat Control er taget af bordet. Tværtimod. Ved at aflyse afstemningen kan tilhængerne bruge tid på at skaffe sig et flertal, inden afstemningen genoptages.

I erkendelse af, at forslaget endnu ikke er dødt, håber Patrick Breyer, der er EU-politiker for det tyske Piratpartiet, at modstanderne vil bruge tiden til at blive enige om en fælles kravsliste, der skal gøre op mod nogle af de mest kontroversielle passager i forslaget.

“Det skal fejres, at vi foreløbig har forhindret den George Orwellske chatkontrol. Men de giver ikke op og kan prøve igen i løbet af de næste par dage. Vi har derfor brug for en ny tilgang, der fokuserer på forebyggende børnebeskyttelse i stedet for masseovervågning,” skriver Breyer i en pressemeddelelse.

Han mener blandt andet, at den vilkårlige overvågning, der er foreslået, skal strammes ind, så den kun gælder i tilfælde af begrundet mistanke. Han mener også, at det skal sikres, at vi fortsat kan bruge kryptering, når vi sender digitale beskeder.

Læs mere om sagen:

Hvad er Chat Control loven?

  • Lovforslaget er oprindeligt et forsøg på at finde og forhindre spredning af børnemishandlingsmateriale, såkaldt CSAM.
  • Ifølge det seneste forslag vil brugere af apps og tjenester med chatfunktionalitet blive spurgt, om de accepterer scanning af deres privat sendte billeder, fotos og videoer.
  • Det gælder apps som Messenger, iMessage, WhatsApp, m.fl.
  • Hvis en bruger gør indsigelse mod scanningen, vil de ikke længere være i stand til at sende eller modtage billeder, fotos, videoer eller links.
  • For at omgå brugernes kryptering vil overvågningen skulle foregå inden beskeder bliver krypteret (såkaldt klientside-scanning).
  • Chats fra ansatte i sikkerhedsbureauer og militæret ville blive undtaget fra reglerne.
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.