Bilproducenter i Europa får nu lidt længere snor til at opfylde EU’s klimamål. Med et klart flertal har Europa-Parlamentet torsdag stemt for at justere reglerne for CO2-udledning fra biler og varevogne, så bøderne for at overskride grænseværdierne potentielt bliver lavere.
Beslutningen betyder, at bilproducenterne fremover kan få målt deres gennemsnitlige CO2-udledning over en treårig periode – fra 2025 til 2027 – frem for udelukkende at blive vurderet på tallene for 2025. Det giver industrien mere tid til at tilpasse sig kravene, der især skal opfyldes gennem salg af flere elbiler.
Industrien har i længere tid advaret om, at de nuværende mål kunne føre til bøder for op mod 15 milliarder euro, svarende til omkring 112 milliarder kroner. Det skyldes, at europæiske producenter stadig er bagud i forhold til konkurrenterne fra USA og Kina, når det gælder elbiler.
Afstemningen i parlamentet endte med et tydeligt flertal: 458 stemte for forslaget, 101 imod, mens 14 undlod at stemme.
EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har forsvaret ændringen med, at den giver bilproducenterne et nødvendigt “åndehul”. Hos Volkswagen lød det dog i sidste uge, at selv med den længere periode vil kravene i 2025 fortsat være en økonomisk belastning.
Kritikere af lempelsen påpeger, at industrien har haft syv år til at forberede sig på de kommende regler, og de betvivler samtidig realismen i de høje skøn for mulige bøder.
Aftalen skal nu formelt vedtages af medlemslandene, men det betragtes som en formalitet.