Pixel
Teknologi

Facebook lærer AI at forhindre selvmord

Opslag på Facebook scannes fremover for tegn på selvmorderiske tanker.

Kunstig intelligens skal hjælpe Facebook med at forhindre selvmord blandt brugerne, meddeler Mark Zuckerberg i et opslag. Funktionen er allerede aktiveret og har indtil videre resulteret i, at mere end 100 potentielle selvmordere er blevet kontaktet.

Funktionen rulles i den kommende tid ud i hele verden – pånær i EU, hvor det ikke kan lade sig gøre, på grund af restriktioner.

Søger i opslag

Algoritmerne søger efter bestemte nøgleord i opslag og kommentarer. Hvis den kunstige intelligens finder noget, den anser for bekymrende, gennemgås informationerne af en Facebook-medarbejder, der vurderer om der skal tages kontakt til personen.

Et eksempel kunne være, at der i kommentarerne til et opslag spørges, om opslagets forfatter er okay.

Her er Zuckerbergs opslag:

Here's a good use of AI: helping prevent suicide.Starting today we're upgrading our AI tools to identify when someone…

Slået op af Mark Zuckerberg27. november 2017

 

Ikke i Danmark

Som nævnt rulles funktionen ikke ud i Danmark eller resten af EU. Ifølge Facebook skyldes det “restriktioner” – sandsynligvis i persondatalovgivningen. Og selvom der er visse Orwellske tegn i computere, der konstant overvåger vores humør, så er tanken trods alt god; og reddes der bare få procent, er det måske det hele værd.

Selvmord den andenstørste årsag til døden for amerikanere under 44 år; hvert år vælger knapt 50.000 amerikanere at tage deres eget liv.

Herhjemme anslås det samlede antal selvmordsforsøg at være mellem 6.000 – 12.000 om året. Ifølge dødsårsagsregisteret begik 563 mennesker selvmord i Danmark i 2015 (seneste tal).