TeknologiTophistorie

Google lancerer AI-genereret podcast på dansk: Gør kompleks viden lettere at forstå

Googles nye tjeneste laver en podcast om et valgfrit emne ud fra en tekst eller en video

Googles funktion til automatisk at skabe en podcast ud fra dokumenter, hjemmesider og videoer er nu tilgængelig på dansk. Den kunstige intelligens, som tidligere kun har talt engelsk, kan nu bearbejde indhold og præsentere det som en samtalepodcast på mere end 50 nye sprog – heriblandt dansk.

Funktionen, som er en del af Googles NotebookLM, giver brugere mulighed for at få genereret en lydfil, hvor to AI-værter taler sig igennem det uploadede materiale. Det kan være alt fra en forskningsrapport eller en præsentation til en YouTube-video eller en nyhedsartikel. AI’en omdanner det til en samtale, hvor værterne drøfter indholdet i en naturlig tone – nu også på dansk.

 

“Det AI-baserede podcasts er på kort tid blevet virkelig populært. Med god grund, for det er et perfekt eksempel på, hvordan AI kan servere viden på en ny måde og sænke tærsklen til komplekse stofområder. Med tilføjelsen af dansk får endnu flere nu mulighed for at tilegne sig ny viden på en måde, der passer til netop dem,” siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef i Google Danmark.

Podcasts til både studerende og pendlere

Funktionen er særligt oplagt for studerende, der vil have en alternativ måde at angribe teori og tunge tekster på. Men også pendlere kan få glæde af teknologien ved at konvertere indhold til lyd og tage det med i ørene på farten.

 

Ved hjælp af NotebookLM kan man selv uploade sit indhold og vælge dansk som sprog under indstillingerne. Brugeren bestemmer selv, hvad podcasten skal fokusere på – om det skal være et overblik, en dybdegående analyse, eller om værterne skal forklare emnet i et bestemt sprogbrug eller til et specifikt publikum.

Tre eksempler på brug

Google fremhæver tre eksempler på, hvordan teknologien kan anvendes:

  • Forskningsrapport på 10 minutter: Upload en PDF og få serveret hovedpointerne i podcastform, med mulighed for at tilpasse forklaringsniveauet.
  • YouTube-opsummering: Indsæt link til en video, fx en lang politisk debat, og få et kondenseret lydreferat på dansk.
  • Lovgivning gjort tilgængelig: Brug et link til en officiel side om fx fødevaresikkerhed i EU og få en letforståelig indføring i reglerne.

Den engelske version er allerede tilgængelig i både NotebookLM og Gemini på mobil og web. Nu bliver det muligt for danske brugere at få samme funktionalitet – med stemmer, der taler deres sprog.

 

Med denne udvidelse håber Google at gøre viden mere tilgængelig og læring mere fleksibel – uanset om man sidder ved skrivebordet, er på farten, eller blot har svært ved at finde tid til at læse sig gennem komplekse dokumenter.

Funktionen rulles ud løbende, og danske brugere får adgang i de kommende uger. Du kan læse mere på denne blog (på engelsk)

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.